Keythedral

Geplaatst door

2-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Richard Breese
Uitgever: Pro Ludo (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel …

In het dorpje Keytown zijn de bewoners allemaal druk bezig met de te bouwen kathedraal. Wie veel materialen aandraagt voor het gebouw krijgt ook de beste stoelen als het gebouw af is (en wie weet ook nog in het hiernamaals, dus werk aan de winkel).

Het bord bestaat net als bij Catan uit zeshoekige tegels die een grondstof voorstellen. Iedere speler legt een nieuwe tegel aan de bestaande tegels en legt vervolgens ergens een hutje neer. Dit gaat door totdat het bord afgebouwd is en alle spelers vijf hutjes op het speelveld hebben staan. Op al die hutjes staat een nummer. Iedere speelronde bepaalt de actieve speler welk nummer hutje actief wordt. De volgende speler bepaalt het volgende nummer totdat alle nummers aan de beurt zijn geweest. Als een nummer aan de beurt is komt uit ieder hutje een arbeider gelopen die op een aangrenzend veld gaat staan om grondstoffen te winnen. Als alle omringende tegels bezet zijn blijft de arbeider thuis, er is dan toch niets te doen. Aan het eind van iedere ronde krijgen alle werkende arbeiders een grondstof van het veld waar zij op gewerkt hebben. Met deze grondstoffen kunnen ze mee bouwen aan de kathedraal. In het begin is er veel hout en steen nodig, maar naarmate de bouw vordert zijn andere grondstoffen belangrijker, zoals glas voor de ramen. Dit moet geruild worden voor andere grondstoffen. Iedere fase van de bouw zijn een aantal fiches in de kathedraal zichtbaar waarop staat aangegeven wat die fiches aan grondstoffen kosten. In ruil hiervoor krijg je een stoel in de kathedraal die een aantal punten waard is.

Je kunt je grondstoffen ook gebruiken om zelf sterker te worden. Hutjes kunnen opgewaardeerd worden naar dorpjes waardoor er twee arbeiders aan de slag kunnen. Arbeiders van omliggende dorpen of hutjes kunnen de weg afgesneden worden door het plaatsen van een hek. Er zijn iedere ronde ook twee actiekaarten te koop waar heel interessante privileges op staan. Aan het eind van het spel is het behoorlijk druk in het dorp en lang niet iedere arbeider zal aan het werk kunnen. Wie uiteindelijk het meeste heeft bijgedragen aan de kathedraal is de winnaar.

… en de waardering

De uitvoering van het spel is heel aantrekkelijk. Het begin doet een beetje aan Kolonisten denken, maar na het krijgen van inkomsten ga je er heel andere dingen mee doen. Bovendien is de manier waarop je de grondstoffen verkrijgt ook niet afhankelijk van een dobbelsteenworp maar van jezelf en je medespelers. Daar is dit spel wel gevoelig voor. Het is makkelijk bepaalde spelers zwaarder te treffen dan anderen. Aan het eind moet je ook een beetje geluk hebben met wat voor fiches er gedraaid worden. Let vooral in het begin er op dat je hutjes plaats aan de randen van het dorp zodat je een grondstoftegel voor jezelf hebt. Hutjes en dorpjes in het midden lopen het grote risico één of meerdere rondes niets te doen.

Wat het meest in het oog springt van Keythedral is de prachtige vormgeving van het spel. Voor ieder speelstuk is een nieuwe tekening gemaakt. Het spel zelf heeft trekjes van de Kolonisten van Catan. Ik vind het best een leuk spel, maar ik mis de climax een beetje. Ronde na ronde gebeurt hetzelfde, net zolang tot alle stoelen in de kathedraal vergeven zijn en dan is het spel afgelopen. Daarom geef ik het spel drie pionnen en niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *