Kijktip: Table Top!

Geplaatst door

Wil Wheaton is vooral bekend vanwege zijn rol in Star Trek The Next Generation. Hij speelde daar de rol van Wesley Crusher, de geniale zoon van scheepsarts Beverly Crusher die ondanks zijn leeftijd menig catastrofe wist af te wenden.

Ik ben niet het type fan dat alle ins en outs van de acteurs van haar favoriete serie volgt, dus ik had geen idee hoe het Wil Wheaton na het verlaten van Star Trek was vergaan en hoe hij nu zijn tijd doorbrengt. Groot was dan ook mijn verbazing, toen ik op Boardgamegeek een tijdje terug een geeklist voorbij zag komen met filmpjes waarin Wil Wheaton met vrienden spellen speelt en aan de kijker uitlegt. Nou staan er op internet wel meer video’s van spellenspelers (denk bijvoorbeeld aan Scott Nicholson en Tom Vasel), maar hoe leuk ze soms ook zijn, ze zijn vaak wel een beetje amateuristisch. De video’s van Wil Wheaton vallen op door de professionele manier waarop ze gemaakt zijn. Geen schuddende camera’s of gestotter, her en der keurige ondertitels en andere animaties en een hele aimabele presentator (Wil Wheaton), al is het soms wel tenenkrommend Amerikaans glad naar mijn smaak.

In de filmpjes krijg je altijd eerst een introductie en daarna zie je Wil met zijn vrienden het besproken spel spelen. De video’s lijken gemaakt te zijn om mensen die zelden of nooit een spel doen aan het spelen te krijgen. De besproken spellen zijn voornamelijk familiespellen, met niet te veel regels. De regels worden heel rustig en duidelijk uitgelegd en daarna zie je ook nog hoe het spel gespeeld wordt. Na zo veel uitleg, moet iedereen het spel vervolgens zelf ook kunnen spelen. Verwende veelspelers zullen er dus weinig nieuws zien of horen en zich mogelijk ergeren aan het lage tempo van de uitleg. Maar dat neemt niet weg dat het heel vermakelijk is om Wil en zijn vrienden te zien spelen omdat ze samen zo veel lol hebben. De afleveringen duren ongeveer een half uur.

Zelfs filmpjes van spellen waarvan ik zelf weet dat ik ze niet leuk vindt om te spelen (Munchkin), zijn leuk om te bekijken. Zo leuk, dat ik me toch even afvroeg of ik mijn mening niet moet herzien want schijnbaar is het toch mogelijk om heel veel lol te hebben. Het antwoord is overigens nee, ik geef Munchkin geen herkansing. Sterker nog, ik heb de Munchkin uitbreiding die ik nog had liggen (het basisspel had ik al een keer weggedaan) na het zien van dit filmpje weggegeven aan een oud-klasgenoot die naar aanleiding van de video van Wil Wheaton nieuwsgierig was geworden en het spel heeft gekocht.

Het filmpje van Ticket to Ride is mijn favoriet (kijk hem vooral uit, op het eind zit een slapstickachtig momentje waarom ik enorm hard heb moeten lachen). Ik vind het heel verbazingwekkend dat het zo leuk is om andere mensen een spel te zien doen. Zo voelen mensen die voetbal kijken zich dus. Interessant.

Er komen regelmatig nieuwe afleveringen van Table Top uit. Er is een geeklist waar de afleveringen verzameld worden, dus als je nieuwsgierig bent geworden, neem eens een kijkje op: http://www.boardgamegeek.com/geeklist/143757/wil-wheatons-tabletop-episodes

Eén reactie

  1. Moest je af en toe een aflevering van "The Big Bang Theory" meepikken: daar zie je Will Wheaton af en toe als zichzelf (of beter, als een versie van zichzelf) passeren.

    Thx voor de tip, trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *