King Arthur

Geplaatst door

Het spel …

Wie wordt de nieuwe koning van Engeland? Merlijn begeleidt in dit spel een tot vier ridders om roempunten te vergaren en een uitrusting te krijgen om zo de nieuwe koning van Engeland te worden. Wat er met Arthur gebeurd is wordt niet duidelijk. Vernieuwend aan dit spel in het spelcomputertje dat als een rots aan het speelbord zit. Via elektronische lijntjes over het bord en het aanraken van je ridder bepaalt het computertje wat er gebeurt. Ook onthoudt het computertje per spel wie wat gekocht heeft en hoeveel punten iedereen heeft. Als je een onrechtmatige handeling wilt doen geeft het spel aan dat dit niet kan.

Erg veel reden dus voor nieuwsgierigheid. Als je aan de beurt bent verzet je je ridder en kiest dan voor ‘verkennen’ of ‘niets doen’. Door het tegelijkertijd vasthouden van het hoofd van je ridder en je gekozen actie weet de spelcomputer waar je bent en wat je doet. Als je kiest voor verkennen zal er altijd iets gebeuren. Vaak kom je een personage tegen. De display in de rots geeft via een nummer aan om wie het gaat. Vaak heeft deze persoon een verzoek. Je kunt dan op verschillende manieren reageren. Bijvoorbeeld door met hem of haar te vechten, te ruilen of iets te kopen. Merlijn geeft het hele spel tips waar je naar toe moet gaan om bepaalde zaken te halen. Nadeel met meerdere spelers is dat als een speler dan al bij de volgende tipplaats aanwezig is, deze moeiteloos deze punten kan scoren. Kies je voor ‘niets doen’ dan wil dat niet zeggen dat er niets gebeurt. Met een beetje mazzel klinkt de vogelschreeuw, je kunt dan doorlopen. Maar vaak ook kom je toch iemand tegen.

Je kunt kiezen voor de korte en voor de lange variant. Het enige dat anders niet gelijk is de speelduur, verder is het spel gelijk.

… en de waardering

Het is een erg intrigerend spel in een vreselijk grote doos. Het bord en de stukken zijn mooi verzorgd, alleen de geluidskwaliteit van het computertje is niet erg hoog. Je bent erg nieuwsgierig wat er iedere beurt gaat gebeuren. Maar na een tijdje voel je je ook wel aan de computer overgeleverd. Sommige potjes lijkt hij het op je gemunt te hebben en word je nergens vriendelijk ontvangen, een andere keer rent iedereen voor je weg zonder dat je een vinger hoeft uit te steken. Erg geschikt als familiespel omdat je eigenlijk geen fout kan maken. De computer zal dan om een andere actie vragen. De geluksfactor is dusdanig dat alle leeftijden punten zullen verzamelen tijdens het spel. Voor de volwassen spelers is die echter te hoog. Het systeem van punten bijhouden is wel zo ingenieus dat ik denk dat het in de toekomst navolging zal vinden. Weg met het scorespoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *