Café International Kaartspel

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Rudi Hoffmann en Roland Siegers
Uitgever: Amigo (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In 1989 heeft het bordspel Café International de prestigieuze Duitse Spiel des Jahres verkiezing gewonnen. Tegenwoordig lijkt het of het winnen van een dergelijke prijs een garantie is voor het uitbrengen van uitbreidingen of spin-offs, maar in de jaren tachtig was dat nog geen gewoonte. Het heeft dan ook twaalf jaar geduurd na het succes van het bordspel voor het Café International kaartspel op de markt verscheen.

Net als in het bordspel moet er in het kaarspel geprobeerd worden gasten zo goed mogelijk in het café te plaatsen en krijg je hier punten voor. Het café wordt opgebouwd door 5 tafelkaarten op tafel te leggen in een X-vorm. Op deze manier kunnen er aan iedere tafel 4 gasten geplaatst worden. Als je aan de beurt bent mag je een, twee, drie of heel incidenteel vier kaarten plaatsen en krijg je punten voor alle tafels waaraan je tenminste één gast hebt laten aanschuiven.

De tafels in het café zijn sfeervol bedekt met een kleedje met daarop de vlag van een bepaald land. De gasten willen natuurlijk alleen maar op een krukje zitten dat grenst aan een tafel met een kleedje van hun eigen land. De gasten willen bovendien niet alleen aan een tafel zitten en om het nog lastiger te maken ook in de juiste man/vrouw verhouding (nooit alleen maar mensen van het zelfde geslacht aan één tafel en nooit meer dan twee keer hetzelfde geslacht aan een tafel).

Omdat de tafels erg dicht bij elkaar staan en de gasten op draaikrukken zitten, tellen de gasten mee aan alle tafels waar hun kruk aan grenst. Je moet dan ook goed opletten dat aan alle tafels de gasten volgens de regels zitten. Het voordeel is wel dat je door één gast te plaatsen op een kruk die aan meerdere tafels grenst, je voor al deze tafels punten krijgt.

In principe krijg je één punt voor iedere gast die aan een van de tafels zit waar je een gast aan hebt geplaatst. Daarnaast zijn er bonuspunten te verdienen door aan een tafel alleen gasten uit hetzelfde land te plaatsen (dan krijg je twee punten per gast). Tenslotte kan je nog in een klap twintig punten verdienen als het je lukt om aan één tafel alleen maar mannen (de stamtafel) of alleen maar vrouwen (het theekransje) te plaatsen. Dit is ook het enige moment waarop je vier kaarten uit je hand mag spelen en aan deze tafel afgeweken mag worden van de verplichte man/vrouw verhouding. Aan alle andere tafeltjes moet je natuurlijk wel aan deze regels blijven voldoen. Zodra aan een tafel vier mensen zitten wordt deze tafel samen met zijn gasten van tafel genomen en wordt er een andere tafelkaart voor in de plaats gelegd.

In plaats van gasten plaatsen mag je in je beurt verder nog een kaart trekken of afleggen. Het spel is afgelopen als één van de stapels kaarten (gasten en tafels) leeg is óf als iemand zijn hand heeft leeggespeeld. Op dat moment krijgt iedereen nog strafpunten voor de kaarten die ophanden zijn (twee per kaart).

… en de waardering

Café International is mij goed bevallen. Het is een lekker puzzelspelletje waarin je je iedere beurt moet afvragen wat je gaat doen: snel een paar punten pakken of een kaart bijtrekken zodat je straks meer mogelijkheden hebt en misschien wel een theekransje kan maken. Met een grotere groep spelers wordt dit spel iets chaotischer en heb je er minder invloed op dan met minder, maar in beide gevallen blijft het lekker wegspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *