Spel aan de Maas: 25 oktober 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Daniëlle, Dirk Jan, Jasper, Niek, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Egelrace
Edel, Stein & Reich
Arche Opti Mix
Skyline of the World
Blokus

Daniëlle en Jasper wilden wel weer eens meespelen op de dinsdagavond, zeker nu er net weer een groot aantal nieuw spellen is verschenen. Omdat ze iets later waren, was de rest alvast begonnen met een spelletje Egelrace. Maar voor het echte spel begonnen was, kwamen ze binnen. Peter Hein trok zich terug, zodat ze geen tweepersoonsspel hoefden te spelen.

Egelrace

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek en Wendy

De regels lijken vrij simpel, gooi een dobbelsteen. De worp komt overeen met één van de rijen. Je mag eerst een egel van jezelf een rij omhoog of naar beneden zetten en dan moet je een egel in de door jou gegooide rij verplaatsen. Enige discussie was er nog over de ?putten?. Komt in egel in de put dan moet deze wachten tot alle egels op minste dezelfde hoogte zijn gekomen. Vraag was of als een put al bezet is andere egels er wel overheen kunnen. Besloten werd om hier voor te kiezen, al stond het niet expliciet in de regels. Iedereen ging redelijk gelijk op. Dagmar had als eerste veel egels vlak bij de finish maar werd natuurlijk niet geholpen door de anderen. Wendy moest er ook nog eentje over de streep, maar ze gooide maar niet de juiste rij. Toen ze dat wel deed was het snel gedaan. Omdat ze de enige in haar rij was en Bas daarna ook nog haar rij gooide zat er voor hem niets anders op dan haar aan de overwinning te helpen.

Uitslag (volgorde wie als eerste zijn egels over de finish had): Wendy, Dagmar, Niek, Dirk Jan, Bas
Waardering: Dagmar 3, Dirk Jan 2½, Bas, Niek en Wendy 2

Edel, Stein & Reich

Spelers: Daniëlle, Jasper en Peter Hein

Peter Hein had dit spel uit de kleine alea-reeks al vaker meegenomen, maar slechts een keer op tafel gekregen. Daniëlle en Jasper wilden het wel eens proberen.
Met drie spelers zou je verwachten dat het vaak voorkomt dat iedereen een verschillende actie kiest. In dit potje was dit totaal niet het geval; het kwam zelfs vaker voor dat iedereen dezelfde actie koos en niemand dus iets mocht doen. In de eerste ronde geloofde Daniëlle de edelstenen wel en koos vaak voor geld. Wel moest ze soms Jasper en Peter Hein afkopen. Het gevolg was dat de heren al het geld voor de meeste edelstenen opstreken. Na de eerste puntentelling lagen de scores dicht bij elkaar, dus leken de verschillende strategieën niet veel uit te maken. Wel was de uitgangspositie van Daniëlle slechter, omdat ze nauwelijks edelstenen had.
De tweede ronde besloot ze toch maar zich meer op de edelstenen te concentreren. Jasper en Peter Hein streden om de certificaten, die in de vorige ronde niet langs gekomen waren. Nu waren het er vijf, waar Peter Hein er vier van kreeg. Nu was hij dus degene met weinig edelstenen. De scores lagen nu nog dichter bij elkaar dan na de eerste ronde, met slechts drie punten verschil tussen de eerste en de laatste plaats.
In de derde ronde streden Daniëlle en Jasper hard om de meerderheid bij rood en geel. Peter Hein deed zijn best ze tegen elkaar uit te spelen, en werd beloond met een meerderheid in blauw en groen. Hij moest daar wel al zijn energie op richten, en kon niet echt voor geld gaan, of de leuke actiekaarten. In de laatste beurt kwam daar nog een certificaat, maar omdat iedereen daar interesse in had kreeg niemand daar nu geld voor.
Uiteindelijk bleek dat Daniëlle net gewonnen had. Ze had net iets vaker de actie ?geld? kunnen doen dan de anderen, wat genoeg was voor de overwinning.
De waardering was unaniem: gewoon een leuk spel.

Uitslag: Daniëlle 81, Jasper 77, Peter Hein 73
Waardering: allen 3½

Arche Opti Mix

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek en Wendy

Dagmar had dit kaartspel met leuke tekeningen meegenomen om eens te proberen. Het was jammer dat er geen overzichtskaartjes bij dit spel zaten want de regels en vooral hun onderling verband is niet iets om meteen te onthouden. Noach moet zijn ark vol zien te laden met verschillende dieren. Waar je ze kunt stoppen is niet alleen afhankelijk van het klimaat van dat hok maar ook van de andere dieren die daar zitten of in de buurt zitten. Ze mogen elkaar of het voedsel niet opeten, maar ze mogen elkaar ook niet bang maken en bovendien moet het gewicht zo verdeeld zijn dat de boot niet kapseist. Een hele kluif dus om een dier toch nog veilig in het schip te krijgen. Punten zijn er te verdienen per soort en hoe meer spelers daar ook zitten hoe minder punten je per persoon krijgt. De speler met de meeste dieren in die soort krijgt het meest etc.

Skyline of the World

Spelers: Daniëlle, Jasper en Peter Hein

Zijn eerste potje Skyline of the World was Peter Hein goed bevallen, en hij wilde het graag nog eens spelen. De regels zijn vrij eenvoudig, en de speelduur beperkt, dus was er na Edel, Stein & Reich nog ruim tijd voor dit spel. Het feit dat het gloednieuw is, was voor Daniëlle en Jasper voldoende.
Ondanks dat hij het spel al kende was Peter Hein niet in staat een goede uitgangspositie op te bouwen. Nergens kreeg hij een groep aaneengesloten wolkenkrabbers bij elkaar, waardoor zijn inkomsten maar mager waren. Jasper en Daniëlle deden het beter, ook omdat ze al snel al hun bonuskaarten verzilverd hadden. Toen er eenmaal bij een paar flats de zesde etage was gebouwd, was er zoveel geld in omloop dat de bouw van penthouses niet lang op zich liet wachten. Peter Hein had net genoeg geld om er ook een te maken. Hij deed dat maar om niet ook in punten achter te raken.
Terwijl de inkomsten van Daniëlle opdroogde, bleef Jasper maar groot geld verdienen. Zelfs op het dieptepunt kreeg hij minimaal zeven miljoen per beurt. De paarse verdiepingen waren dus overal te zien op het bord, maar hij was afhankelijk van de anderen om zijn penthouses te kunnen bouwen. Daar wilde hij niet op wachten en hij kocht dus maar een paar neutrale verdiepingen. Hij wachtte echter een tijdje met het plaatsen van zijn andere twee penthouses, omdat hij niet wilde dat een van de anderen dan met de nog ongeclaimde strategische positie aan de haal ging. Om dat te voorkomen kocht hij eerst nog een neutrale verdieping, en plaatste toen alles in een keer: drie neutrale verdiepingen, twee penthouses en nog een verdieping van niveau 2. Zelfs na die spectaculaire beurt had hij nog meer geld over dan de anderen.
Ondanks de verschillen in inkomen had iedereen evenveel punten, drie om precies te zijn. Jasper had dan wel als enige drie penthouses gebouwd, Daniëlle en Peter Hein hadden allebei een strategische plek geclaimd en kregen daarvoor een bonuspunt. Niemand was er in geslaagd zijn speciale opdracht te vervullen: Peter Hein was sowieso kansloos, Daniëlle zorgde ervoor dat het voor Jasper niet doorging, Peter Hein deed hetzelfde voor Daniëlle. Omdat Jasper de meeste penthouses had gebouwd, werd hij op de eerste tiebreaker tot winnaar uitgeroepen.
Jasper en Peter Hein vonden het allebei erg leuk. Daniëlle was ook wel te spreken, maar vond het jammer dat ze toch niet gewonnen had. Volgende keer beter?

Uitslag: Jasper 3 (3 penthouses), Daniëlle en Peter Hein 3 (2)
Waardering: Jasper en Peter Hein 4, Daniëlle 3

Blokus

Spelers: Dirk Jan en Wendy

Na dit tweede spel ging bijna iedereen naar huis en zochten Dirk-Jan en Wendy nog een tweepersoonsspel uit de kast. Het werd Blokus.
Wendy kende het al, voor Dirk Jan was het de eerste keer. Met twee spelers krijgen beide spelers twee kleuren in tegenovergestelde hoeken zodat je wel om en om aan de beurt bent. De bedoeling is om tetrisachtige figuren op het bord te leggen zo, dat ze met een punt aan een stuk van hun eigen kleur grenzen, maar nergens elkaar echt raken. Geen van beide spelers wist een kleur helemaal op het bord te krijgen. Alle stukken die je aan het eind van het spel over houdt zijn per blokje een strafpunt.

Uitslag: Wendy rood 14 + blauw 8 = 22, Dirk Jan
Waardering: beiden 8