King of Tokyo

Geplaatst door

2-6 spelers
30-45 minuten
Auteur: Richard Garfield
Uitgever: IELLO (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In King of Tokyo kruip je in de huid van vreemde monsters die proberen om de macht te grijpen in Tokyo. Ik vraag me persoonlijk af waarom, want tegen de tijd dat ze onderling hebben uitgevochten wie de baas mag zijn, staat er in Tokyo geen steen meer op een andere.

Iedere speler kiest een monster(meka dragon, the king, cyber bunny, etc.). Er staat altijd één monster in Tokyo. Dit monster doet zijn best om de andere monsters in elkaar te meppen. De andere monsters staan aan de rand van Tokyo en zijn gezamenlijk bezig om het monster in Tokyo een kopje kleiner te maken. Het meppen gebeurd met dobbelstenen.

In je beurt gooi je met zes dobbelstenen. Je mag nog twee keer één of meer dobbelstenen overgooien om je resultaat te verbeteren. Op de dobbelstenen staan verschillende symbolen. Met hartjes kan je bijvoorbeeld gezondheid terugkrijgen, met sterretjes krijg je energy cubes waar je leuke actiekaarten mee kan kopen, met getallen kan je overwinningspunten krijgen en met pootjes kan je meppen.

Het monster in Tokyo raakt met zijn gegooide pootjes alle andere spelers (iedere speler moet zo veel gezondheid in leveren als de Tokyo-speler aan pootjes heeft gegooid). De andere spelers raken met hun gegooide pootjes alleen het monster in Tokyo. Het vervelende is wel dat de Tokyo speler na een pak slaag mag beslissen om uit Tokyo weg te trekken en dat de meppende speler dan verplicht is om zijn plaats in te nemen. Het voordeel is dan weer wel dat je overwinningspunten krijgt als je Tokyo betreed én als het je lukt om een hele ronde te blijven staan.

Je wint het spel door ofwel alle andere monsters overleefd te hebben of twintig overwinningspunten te hebben.

… en de waardering

King of Tokyo is een vlot, tactisch dobbelspelletje dat leuker is als je het met meer spelers speelt en het niet te serieus neemt. Een beetje geluk met het dobbelen helpt daarbij natuurlijk ontzettend en een goede neus voor kansjes (geef vooral de genadestoot als je kan) ook. Het spel ziet er goed uit en het materiaal is van hoge kwaliteit. King of Tokyo is lichtvoetig vermaak dat heel geschikt is als opwarmertje, tussendoortje of afsluiter van een spellensessie. Meestal zal het niet bij één potje blijven……

Er is inmiddels al een uitbreiding voor King of Tokyo op de markt (King of Tokyo: power up!) en waarschijnlijk zullen er nog wel een paar volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *