2 spelers (vanaf 6 jaar)
5 minuten
Auteur: Mikkel Bertelsen
Uitgever: FantasTies (2015)
Het spel…
Veel landen kennen hun eigen behendigheidsspellen die verankerd lijken in de cultuur, maar daarbuiten slechts weinig gespeeld worden. Het Nederlandse sjoelen is een mooi voorbeeld. De Zweden hebben Kubb, dat (vermoedelijk mede door een zekere blauwgele meubelzaak) inmiddels ook door Nederlanders overal op campings gespeeld worden. Misschien dat het succesvol knutselen met hout Scandinaviërs in het bloed zit, want het is een Deen die de bedenker is van een nieuw behendigheidsspel dat ook buiten zijn geboorteland ongehoord populair aan het worden is: Klask.
Klask kun je misschien wel zien als een handzame kruising tussen de sjoelbak en een tafelvoetbalspel. In een soort dienblad op pootjes zijn aan weerszijden twee cirkelvormige kuilen uitgespaard. In dat speelveld hebben beide spelers een pion, die ze met een magneet aan de onderkant van het speelbord bedienen. Het doel is duidelijk: kaats met je pion een balletje in de kuil van je tegenstander en je scoort een doelpunt.
Om het wat spannender te maken kun je ook scoren als je tegenstander de fout ingaat. Halverwege de onderkant van het bord zit bijvoorbeeld een dwarsbalk. Daardoor kan je pion dus niet op de andere speelhelft komen. Gebeurt dat toch (door al te hardhandig spel), dan scoort de ander een punt. Landt je pion per ongeluk in je eigen kuil: idem dito. Tot slot staan er halverwege het bord drie kleine plastic cilindertjes met een magneetje. Die blijven heel makkelijk aan je pion kleven. Heb je er twee te pakken, dan scoort je tegenstander ook. Je wint door als eerste zes punten te scoren.
…en de waardering
Klask is een hilarisch spel en een echte blikvanger. Een potje duurt maar een paar hectische minuten en iedereen met ook maar een beetje oog-handcoördinatie kan dit spelen. Je hoeft niet eens superbehendig te zijn. Zelfs voor de handigste speler is een foutje zo gemaakt en kan iedereen er plezier aan beleven zonder zich bij voorbaat kansloos te wanen. Met de handige doos neem je het snel overal mee naartoe. In de praktijk zal dat waarschijnlijk tegenvallen, want de doos is erg groot. Klask zul je daarom minder snel op de campingtafel aantreffen, maar verder is het een echte allemansvriend.