Die Knuffies

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 6 jaar)
10-15 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: Schmidt (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Jenga en Mikado zijn spellen die één ding gemeen hebben: de lol zit er in dat er een moment komt dat de stapel in elkaar stort. Degene die dat veroorzaakt, verliest het spel en de rest van de spelers zijn de lachende derde. In deze categorie spellen kwam vorig jaar een nieuwe variant uit, namelijk Die Knuffies (The Fuzzies in het Engels).

In Die Knuffies staan zachte pluizige bolletjes centraal. Deze bolletjes stop je van te voren in een grote plastic beker, die je vervolgens omkeert op een zwart plateautje om zo een grote stapel balletjes te creëren.

De spelers gaan vervolgens om de beurt een balletje van ergens lager in de stapel naar hoger in de stapel verplaatsen. Je mag het balletje met je hand pakken, maar je kan ook het bijgeleverde pincetje gebruiken. Je mag daarbij niet helemaal zelf kiezen welk balletje je gaat verplaatsen, maar het moet een balletje zijn in de kleur van de bovenste kaart van de trekstapel.

Hopelijk gaat dit goed en leg je rustig je balletje hoger neer. Maar soms vallen er een paar balletjes af. In dat geval moet je net zo veel kaarten pakken als je balletjes hebt laten vallen (met een maximum van drie). Op de achterkant van de kaart staan instructies die je dan de volgende keer in acht moet nemen bij het verplaatsen van het balletje. Denk aan het moeten afdekken van één van je ogen of verplicht je niet-dominante hand (links voor de rechtshandigen en rechts voor de linkshandigen) gebruiken. Als je de volgende keer succesvol op deze manier een bolletje hebt verplaatst, mag je de instructiekaarten afleggen en speel je vanaf dan weer gewoon mee.

En dit gaat net zo lang door tot het onvermijdelijke moment aanbreekt dat iemand de hele stapel laat instorten. Deze speler heeft dan natuurlijk verloren.

…en de waardering

Het blijft leuk om stapels te maken en deze op een gegeven moment te zien instorten. Hoe instabieler de stapel bolletjes wordt, hoe leuker het is als het toch nog lukt om een balletje te verplaatsen. Zeker als het je lukt om de stapel nog wat instabieler te maken. Om vervolgens natuurlijk heerlijk achterover te leunen en genietend toe te kijken hoe de volgende speler peentjes aan het zweten is om ook nog één balletje verplaatsen.

Die Knuffies is eigenlijk hetzelfde als Jenga, maar dan met schattige, pluizige, gekleurde balletjes die op bijna magische wijze net genoeg aan elkaar blijven kleven om een stapel te vormen. Een groot voordeel van Die Knuffies ten opzichte van Jenga is dan ook dat het instorten van de stapel een stuk minder lawaai maakt. Een nadeel is dat die balletjes een stuk verder weg kunnen rollen als de houten Jenga blokjes. En zo zie je maar weer eens: elk voordeel heeft een nadeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *