Diamonds

Geplaatst door

3-6 spelers (vanaf 10 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Mike Fitzgerald
Uitgever: Stronghold Games (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Tijdens mijn middelbareschooljaren heb ik heel wat klaverjassen en hartenjagen gespeeld. Ik ben ook bekend met schoppenjagen (het Amerikaanse Spades), maar de kleur ruiten komt er op de een of andere manier bekaaid af. Dankzij kaartspelveteraan Mike Fitzgerald heeft ook deze kleur nu zijn eigen spel: Diamonds, uiteraard.

Diamonds is een slagenspel met eenvoudige regels die voor iedereen die wel eens een slagenspel heeft gespeeld makkelijk te leren zijn: kleur bekennen is verplicht, de hoogste kaart van de gevraagde kleur wint de slag en er is geen troef. Wat Diamonds bijzonder maakt is dat iedere kleur een speciale beloning geeft voor de winnaar van de slag.

Voor het spel krijgt iedereen een paar diamantjes (jawel), die je voor je ‘kluis’, een zichtscherm, bewaart. Om die diamanten gaat het spel uiteindelijk. Weet je ze in je kluis te krijgen dan zijn ze zelfs dubbele punten waard en kan niemand ze meer stelen. Afhankelijk van de kleur van de slag krijg je verschillende beloningen. Met ruiten krijg je er een uit de voorraad die direct in je kluis gaat, met harten leg je hem eerst voor je kluis, met schoppen mag je een van voor je kluis erin leggen en met klaver mag je een diamant van iemand anders stelen en voor je kluis leggen.

Deze beloning krijg je niet alleen als je de slag wint, maar ook als je geen kleur kunt bekennen. Kun je niet bedienen en speel je bijvoorbeeld een ruitenkaart, dan krijg je direct een diamant die je in je kluis veilig mag stellen.

Afhankelijk van het aantal spelers duurt het spel een paar ronden, waarna iedereen de waarde van de gewonnen diamanten telt. De speler met de hoogste score wint.

…en de waardering

Diamonds is een perfect spel voor wie graag eenvoudige slagenspellen met een twist speelt. Omdat het soms meer oplevert om een slag niet te winnen in plaats van wel komt er aardig wat vaardigheid bij kijken over de juiste timing van het spelen van je kaarten.

Los van de beloningen per slag zijn er ook nog andere elementen die je daarvoor kunt gebruiken: het doorgeven van kaarten aan het begin van een ronde, de bonussen aan het eind van de ronde voor wie de meeste kaarten per kleur heeft en de beloning van twee diamanten voor degene die geen enkele slag wist te halen.

Diamonds weet nog niet de spanning en het dwarszitten van een topper als Wizard te halen, als afwisseling in het genre van slagenspellen is het meer dan geslaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *