Clever Junior

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers (vanaf 5 jaar)
15 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Kinderen worden graag voor vol aangezien en niets is dan leuker om dezelfde dingen te doen als volwassenen. Denk aan een peuter of kleuter die heel trots is dat hij of zij mag helpen met huishoudelijke taken als de tafel poetsen of in een pan roeren. Dat enthousiasme voor huishoudelijke klussen slijt helaas al snel weg. De kleintjes kunnen ook het goede voorbeeld van papa(s) en/of mama(s) volgen aan de spellentafel met junior versies van spellen voor volwassenen. Denk aan Carcassonne Junior, Keer op Keer Kids en sinds kort ook Clever Junior.

Waar de volwassen versie van Clever thema-loos is, heeft de kinderversie een aantrekkelijke en vooral feestelijke make-over gekregen. De spelertjes zijn namelijk te gast op een leuk verjaardagsfeestje waar ze ballonen kunnen laten knallen, kaarsjes uitblazen, cadeautjes uitpakken of zich te goed doen aan allerlei lekkernijen.

Deze vier activiteiten staan in gekleurde blokken afgebeeld op een blaadje. Om de beurt mogen de spelers als actieve speler met vijf dobbelstenen gooien. Op deze dobbelstenen staan ook alle mogelijke activiteiten afgebeeld. De actieve speler mag vervolgens alle dobbelstenen die bij één activiteit horen (en eventuele jokers) pakken en daar gaan afkruisen. Vervolgens mogen de andere spelers nog uit de resterende dobbelstenen ook een activiteit kiezen en de daarbij horende dobbelstenen gebruiken.

Bij het afkruisen moeten de spelers wel een paar simpele regels in acht nemen. Zo moet je de ballonnen netjes in volgorde laten knallen (dus eerst de roze, dan de paarse, dan de groen, etc.). Ook de kaarsjes moet je netjes van links naar rechts uitblazen. En dat betekent dat je soms twee of zelfs drie kaarsjes in één keer moet uitblazen (en dus twee of drie dobbelstenen nodig hebt om een volgend vakje af te kruisen). De lekkernijen komen altijd met zijn tweeën en daar moet je dus altijd twee dobbelstenen met dezelfde lekkernij hebben om een vakje af te kruisen. Bij de cadeautjes mag je gewoon pakken wat je pakken kan en hoef je geen bijzondere volgorde aan te houden.

Wat Clever Clever maakt, zijn natuurlijk de bonussen. Die komen dan ook terug in deze junior versie. Om sommige vakjes staat een gekleurde cirkel en als je zo’n vakje afkruist dan mag je als bonus nog een vakje afstrepen in de kleur van de cirkel (bijvoorbeeld geel voor de ballonnen of groen voor de cadeautjes, etc.). Ook in dit spel kan je dus soms een mooie keten creëren waar je van ballon, naar lekkernij naar cadeautje wordt gestuurd.

Het spel is afgelopen als een speler alle vakjes in één kleur heeft afgekruist. Op dat moment telt iedereen zijn totale aantal sterretjes (die staan bij sommige vakjes). De speler met de meeste sterretjes wint het spel.

…en de waardering

Clever Junior is een hele geslaagde omzetting van een serieus spel voor volwassenen naar een vrolijk kinderspel. De regels zijn lekker simpel, maar het speelplezier is er niet minder om. Het blijft leuk om, als het lukt, een mooie keten van acties en reacties in gang te zetten. En daar komt nog de feestelijke uitvoering bovenop. Van zo’n thema kan je toch alleen maar vrolijk worden.

De geluksfactor is wel hoger dan bij de volwassen versie doordat de actieve speler niet één maar alle dobbelstenen (en jokers) van een kleur mag pakken. Met een goede worp kan je dus snel meters maken en hebben de andere spelers het nakijken (ook doordat er dan niet zo veel dobbelstenen over zijn voor ze om uit te kiezen). Het geluk van een ander en de pech voor jezelf kunnen voor kleintjes soms nog wel wat moeilijk te verkroppen zijn, maar ja bij samen een spelletje doen hoort ook dat je moet leren verliezen. Gelukkig duurt een potje maar kort waardoor een revanche potje altijd tot de mogelijkheden behoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *