Carcassonne Junior

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
10-20 minuten
Auteur: Marco Teubner
Uitgever: 999 Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

De catalogus van 999 Games is inmiddels aardig omvangrijk, maar wordt nog steeds gedomineerd door twee titels: Kolonisten van Catan en Carcassonne, inclusief al hun varianten en uitbreidingen. Nieuwe versies kunnen bijna steevast op een Nederlandse editie rekenen, en waarschijnlijk met veel succes. Het mag dan ook wel een beetje verbazingwekkend genoemd worden dat van beide spellen nooit eerder kinderedities zijn verschenen. Goed, we hebben wel Kinderen van Catan, maar dat staat in spelidee zo ver af van het moederspel dat het nauwelijks nog Catan te noemen is. Meer een stiefkind, dus.

Maar dit jaar komt daar verandering in en zien van beide spellen de junioreditie het licht. Carcassonne Junior is de eenvoudigste van de twee, en geschikt voor kinderen vanaf vier. Het spelprincipe is hetzelfde gebleven, maar ook weer niet. De spelers leggen om beurten een tegel aan. Op de tegels staan alleen wegen, waarlangs de kinderen lopen om alle loslopende dieren de stallen in te drijven. Aan alle vier de kanten van iedere tegel loopt een weg, dus je kunt tegels overal aanleggen waar je maar wilt.

Een verschil met de grotemensenversie is dat je je poppetjes (kinderen) niet plaatst op het moment dat je een tegel aanlegt, maar op het moment dat een weg aan beide kanten is afgesloten (bijvoorbeeld door een huis, binnenplaats, vijver of put). Op de meeste delen van een weg staat een kind afgebeeld in een van de vier spelerskleuren. Op ieder kind op een voltooide weg plaats je een houten poppetje in dezelfde kleur. Wie als eerste al zijn poppetjes geplaatst heeft, win het spel.

… en de waardering

Vooraf had ik weinig verwachtingen van een juniorversie van Carcassonne. Ik ben een beetje uitgete(ge)ld in Zuid-Frankrijk, maar ach, hoe erg kon een kinderversie zijn. Nou, ik zat er behoorlijk naast, want dit is een prachtig spelletje om met kinderen in de kleuterleeftijd te spelen. Nu hebben we eens een kinderspel zonder geheugen- of behendigheidselement, maar zowaar eentje waar tactiek een rol begint te spelen! Het is erg leuk om te zien hoe die kleintjes de tegels met opzet zo neerleggen dat de kans het grootst is dat ze hun poppetjes zo snel mogelijk kunnen plaatsen, of juist dat anderen (papa) dat niet kunnen. In die zin is het een echt introductiespel: het brengt hele jonge kinderen de basisbeginselen bij van tactisch en strategisch spelen, waar we zo van houden in al die familie- en liefhebbersspellen die we zelf graag spelen.

Maar afgezien van dit ‘educatieve’ element is Carcassonne Junior gewoon een bijzonder leuk spelletje om met je kinderen te doen. Dat wordt nog eens versterkt door het schitterende materiaal. De poppetjes zijn lekker groot, net als de tegels. De illustraties op de tegels zijn goed gekozen voor een kinderspel, en voegen veel toe aan de atmosfeer.

Kortom, ik kan iedere spellengek met jonge kinderen van harte aanraden om dit spel in huis te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *