Clever 4Ever

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4.3]

Het spel…

Al het goede komt in drieën, zo luidt het cliché. In ieder geval Wolfgang Warsch is het daar niet meer eens. Na Clever, Dobbel zo clever en Clever tot de 3e macht is er nu dan Clever 4Ever. Een betere naam met het getal 4 erin had hij in ieder geval niet zo snel kunnen bedenken.

Dit vierde spel in het kwartet is bekende kost voor iedereen die wel eens van de voorgangers gespeeld heeft. In je beurt werp je zes gekleurde dobbelstenen, in drie worpen kies je er telkens eentje uit en van de overige drie mogen de andere spelers er allemaal een gebruiken. Met het slim timen van bonussen kun je mooie kettingreacties in gang zetten en zo proberen meer te scoren dan de rest, en eigenlijk ook wel meer dan je persoonlijke record.

De kleuren hebben weer allemaal eigen voorwaardes om vakjes te mogen afvinken en wanneer je een bonus scoort of punten scoort, met grijs als meest opvallende kleur. Bij deze kleur lijkt Warsch afgekeken te hebben bij Keer op Keer. Met de grijze dobbelstenen kun je een groep aangrenzende vakjes met dezelfde achtergrondkleur afvinken en als het een beetje meezit een monsterscore halen.

…en de waardering

De titel doet vermoeden dat deze versie voor de eeuwigheid is en daarmee de laatste Clever. Maar zou het echt? De regels voor de vijf verschillende kleuren doen vertrouwd en tegelijk ook weer fris aan. Het zou me niet verbazen als Warsch thuis nog een map heeft met massa’s ideeën om bij verschillende kleuren te gebruiken en uiteindelijk met Clever 42 de vraag te beantwoorden wat nu eigenlijk het Ultieme Dobbelspel is dat het Antwoord is op Alles.

Kortom, voor fans van de clevere dobbelspelletjes die er nooit genoeg van krijgen en van afwisseling houden is dit een absolute moetkoop. Hier zal het, net als de voorgangers, ongetwijfeld tientallen keren op tafel verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *