Rainforest

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Johannes Goupy
Uitgever: Funnyfox (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Spellen met een natuur-thema doen het goed en Rainforest is op dat gebied een schot in de visuele roos. In dit spel ga je namelijk je eigen stukje regenwoud bouwen, vol met uitbundig groeiende planten waarin schattige beestjes verstopt zitten. Het spel is prachtig vormgegeven.

Onder deze vormgeving zit een spelletje dat wel een beetje aan Calico en Cascadia doet denken doordat het een puzzelspelletje is met simpele regels waar de uitdaging zit in het vervullen van verschillende doelen. Maar daarover zo meer.

Laten we beginnen met hoe je Rainforest speelt. Centraal op tafel ligt een bordje met daarop stapels vierkante tegels waarmee je je regenwoud gaat bouwen. Bij elke tegel liggen ook nog een aantal dierenfiches. Als je aan de beurt bent kies je één stapel tegels uit en pak je daarvan de bovenste tegel. Deze tegel mag je in je persoonlijke bouwgebied leggen of je mag hem afleggen (bijvoorbeeld omdat je al drie tegels in aanbouw hebt en je daarmee je limiet hebt bereikt). Daarna pak je of alle dierfiches van dezelfde soort (alle apen of vlinders) of alle dierfiches van dezelfde kleur (bijvoorbeeld rood of blauw) uit de voorraad die voor de door jou gekozen tegelstapel ligt.

Deze dierfiches leg je vervolgens op de regenwoudtegels in aanbouw. Op elke tegel moeten één of meer dierfiches komen te liggen. Soms zijn alle beestjes goed, maar soms moet het een dier van een bepaalde kleur of bepaalde soort zijn. Als je alle diervelden hebt gevuld, dan is de tegel af en leg je hem in je stukje regenwoud neer.

Het spel is afgelopen na de ronde waarin ten minste één speler zijn negende stukje regenwoud heeft gebouwd. En dan volgt de puntentelling. Elke tegel is een bepaald aantal punten waard (hoe moeilijker de tegel te bouwen was, hoe meer punten). Daarnaast had je tijdens het spel bonustegels kunnen scoren (door gebieden te maken van aaneengesloten gebieden van één kleur) die de waarde van een tegel vermenigvuldigen. Verder kun je punten scoren door juist tegels in alle kleuren gebouwd te hebben. En tenslotte heeft elke speler een zogenaamd totemdier dat ook nog extra punten oplevert. De speler met de meeste punten wint natuurlijk het spel.

…en de waardering

Rainforest is een lekker vlot tussendoortje. De regels zijn simpel, de speelduur aangenaam, maar Rainforest biedt toch genoeg uitdaging om het spel interessant te maken. Je balanceert in dit spel tussen gericht die tegels kiezen en vervullen die je veel punten opleveren (al dan niet via de bonusjes) en opportunistisch de kansen grijpen die voorbij komen om snel een tegel af te maken. Hierdoor creëer je ook tijdsdruk op je tegenstanders die daardoor minder tijd hebben om rustig het perfecte stukje regenwoud te bouwen.

Bonusfiches

Een aandachtspunt voor dit spel is wel dat de spelregels niet heel goed en volledig geschreven zijn. Zo staat er bijvoorbeeld niet in wat er gebeurt als een stapel tegels op is, mag je dan nog wel die (lege) stapel kiezen omdat er precies de dierfiches liggen die je wilt hebben? Bij ons mag dat wel, maar je kan ook als huisregel afspreken dat het niet mag.  

Maar laat je hier niet door afschrikken. Met een klein beetje moeite en door af te spreken hoe je de regels interpreteert, is het spel prima en vooral met veel plezier te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *