1-4 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games (2021)
Het spel…
De Clever-serie heeft weer een nieuw familielid gekregen. De opvolger van Clever en Dobbel zo Clever heet Clever tot de 3e macht. Met het speelplezier van de eerste twee Clever-spelen zat het wel snor. De vraag is dus of Wolfgang Warsch dit kunstje nog een derde keer succesvol heeft kunnen overdoen…
Clever tot de 3e macht is, net als zijn twee voorgangers, een roll & write spel. De kern van het spel is hetzelfde gebleven: de actieve speler gooit met de dobbelstenen, kiest er één uit, verwerkt deze op zijn briefje en legt de dobbelstenen met een lagere waarde opzij. Daarna herhaalt de actieve speler dit nog twee keer met de resterende dobbelstenen. De andere spelers mogen vervolgens één van de drie dobbelstenen die de actieve speler niet heeft gebruikt, kiezen en gebruiken. Het verschil ten opzichte van de twee voorgangers is de dobbelstenen andere kleuren hebben en dat iedere kleur weer op een nieuwe manier werkt.
Bij de gele dobbelsteen hangt welk getal je afstreept bijvoorbeeld af van het moment waarop je de dobbelsteen kiest. Als actieve speler streep je bij de keuze van je eerste dobbelsteen het bijbehorende getal in de bovenste rij af, de tweede keer doe je dit in de middelste rij en de laatste keer in de onderste. Als je het getal afstreept doordat je hem als passieve speler kiest, dan moet je het getal in een grijs vakje afstrepen. Bij geel krijg je vervolgens bonussen als je de vakjes boven en onder het bonusvakje hebt afgestreept.
Het lichtblauwe vak vind ik van deze versie de lastigste om uit te leggen. Hier mag je namelijk op het moment dat je een dobbelsteen kiest soms meerdere vakjes in één keer afstrepen. Op het moment dat je een dobbelsteen kiest, kijk je als actieve speler of je al eerder dobbelstenen met die waarde hebt gekozen. Als dat zo is dan streep je voor iedere dobbelsteen met dezelfde waarde ook een vakje af. De passieve speler mag zo veel vakjes afstrepen als er dobbelstenen met die waarde in het groepje met afgelegde dobbelstenen liggen. Op deze manier kan het hard gaan.
De blauwe dobbelsteen moet je altijd combineren met de witte als je hem wil gebruiken. Dit keer moet je in het midden van de rij beginnen (daar staat een 7) en mag je naar rechts een reeks maken die oploopt (met stapjes van 1) en naar links een reeks die afloopt (met stapjes van 1). Je mag daarnaast altijd een 7 opschrijven.
Bij bruin kruis je het getal dat je gooit af, maar je mag alleen getallen die rechts van het laatst afgestreepte getal afkruisen. Als je twee naast elkaar liggen de vakjes afkruist, dan krijg je de bonus die er tussen in afgebeeld staat.
En bij roze mag je altijd ieder getal opschrijven dat je wil. Je moet dan alleen kiezen of je dat getal (dat je soms mag verdubbelen of verdrievoudigen) wil zonder bonus of de helft er van met bonus.
Over bonussen gesproken: daar wordt ook een nieuwe soort van geïntroduceerd. Natuurlijk zijn er weer bonussen waarmee je een vakje in een bepaalde kleur mag afstrepen, je worp over mag gooien of een extra dobbelsteen mag kiezen. Maar daarnaast is er nu een bonus (de middelste bonusrij) waarmee je een dobbelsteen een andere waarde mag geven.
…en de waardering
De appel valt ook dit keer niet ver van de boom. Het is alleen niet meer van hetzelfde, maar anders van hetzelfde. Dit komt doordat de verschillende categorieën allemaal weer net even anders werken dan wat we in de vorige versies hebben gezien. Het zijn variaties op een thema, maar daardoor moet je wel weer even opnieuw ontdekken hoe je van de mogelijkheden die deze versie je biedt, optimaal gebruik maakt. Deze variant is wel echt iets complexer dan de voorgangers (de simpele ideeën raken op een gegeven moment natuurlijk een beetje op).
Kortom: liefhebbers van de Clever-spellen, zullen ook dit derde familielid met plezier op tafel zetten. En als je niet van de Clever-spellen houdt, dan zal Clever tot de 3e macht je niet op andere gedachten gaan brengen.