Wizard het dobbelspel

Geplaatst door

2-5 spelers
20 minuten
Auteur: Daan Kreek
Uitgever: 999 Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 1]

Het spel…

Wizard het dobbelspel heeft voor de vormgeving leentjebuur gespeeld bij Wizard, het bekende slagenspel. Dit is best bijzonder aangezien Wizard het nou niet bepaald moet hebben van zijn looks, maar puur van de inhoud (een ontzettend leuk en toegankelijk slagenspel).

Het dobbelspel heeft daarnaast ook nog één inhoudelijk element van zijn beroemde voorganger geleend: namelijk dat de spelers aan het begin van een ronde een voorspelling moeten doen. Bij het kaartspel moet je op basis van de kaarten die je die beurt hebt getrokken voorspellen hoeveel slagen je gaat halen. Bij het dobbelspel moet je voorspellen hoe vaak je verwacht dat een bepaalde kleur gegooid gaat worden. De actieve speler krijgt drie beurten om zijn voorspelling te realiseren doordat hij/zij na de eerste twee worpen mag beslissen om dobbelstenen over te gooien.

In het spel zitten zeven dobbelstenen waarop de zijden ieder van de vier kleuren eenmaal voorkomt en waarop verder nog een nar en een tovenaar op staan. Voor de actieve speler gaat gooien vertelt deze welke kleur de tovenaar aanneemt (doorgaans de kleur van je voorspelling). De narren kan je gebruiken om een voorspelling die je niet lijkt te gaan halen, te cancelen.

Het spel is afgelopen zodra een speler een bepaald aantal keer een goede voorspelling heeft gedaan. Voor iedere goede voorspelling scoor je dan net zo veel punten als je voorspeld had (dus als je vier groene dobbelstenen goed voorspeld had, dan scoor je vier punten) en voor iedere foute voorspelling scoor je zoveel minpunten als het verschil ten opzichte van wat je voorspeld had (dus als je maar twee groene dobbelstenen had gegooid terwijl je er vier voorspelde, dan krijg je twee minpunten).

Voor gevorderde spelers zit er ook nog een kleine variant in het spel. In deze variant draai je iedere ronde en kaartje open dat de regels voor die ronde een beetje veranderd.  Zo is er een kaart waardoor de tovenaars alle kleuren zijn en een kaart waardoor je mag doen alsof er in elke kleur één extra dobbelsteen ligt.

…en de waardering

De kunst (en lol) van het Wizard kaartspel zit er in het goed voorspellen van hoeveel slagen je gaat halen op basis van de hand met kaarten die je hebt. Je moet dan dus goed kunnen inschatten hoe groot de kans is dat je met iedere kaart een slag gaat halen en daarna moet je je kaarten op de juiste wijze uitspelen. Of je voorspelling uitkomt hangt dan af van hoe goed je kan voorspellen en vervolgens hoe vaardig je bent met het uitspelen van de kaarten. Er zit bovendien veel interactie in dit spel doordat andere spelers hun best zullen doen om je het door jou voorspelde aantal slagen niet te laten halen, bijvoorbeeld door je net een slagje extra in je maag te splitsen.  

Bij het Wizard dobbelspel komt daarentegen geen enkele vaardigheid kijken. Je doet je voorspelling voor dat je gaat gooien en hebt dus geen enkele kennis over wat er gaat gebeuren. De actieve speler mag dan nog een paar keer dobbelstenen overgooien en weet dus dat hij wat hoger kan inzetten omdat je de goed gegooide stenen kan laten liggen. Maar enige vaardigheid komt hier eigenlijk ook niet bij kijken (als je te veel dobbelstenen in de door jouw voorspelde kleur hebt gegooid dan gooi je de overbodige over en als je te weinig hebt gooi je juist de andere over). De variant maakt het er ook niet leuker op omdat de essentie van dit spel (gok hoeveel dobbelstenen van een kleur er gegooid gaan worden) hetzelfde blijft, het duurt alleen nog wat langer doordat je iedere ronde een kaart moet lezen.

Wizard het dobbelspel is wat mij betreft net zo spannend en interessant als meerdere spelers een dobbelsteen laten gooien en kijken wie het hoogst heeft gegooid en die speler tot winnaar uitroepen. Ik vind het jammer dat de goede naam van Wizard op deze manier te grabbel wordt gegooid.

Eén reactie

  1. Ik dacht dat ik enige was die de essentie van dit spel miste. Wat een mislukking en miskoop is dit. Ik ben het helemaal met je conclusie eens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *