In 2002 kwam Carcassonne Jagers en Verzamelaars voor het eerst op de markt. Dit was de eerste zelfstandig speelbare variant van Carcassonne die uit kwam en hierna volgden nog vele andere (zoals Stille Zuidzee, Overzee en Safari) die de plek van Jagers en Verzamelaars in het spellenschap overnamen. Recent heeft Carcassonne Jagers en Verzamelaars een grondige make-over gehad en is het opnieuw uitgebracht. Het spel zelf is 95% hetzelfde gebleven, maar de looks zijn volledig geupdate. In dit blogje leg ik de twee edities naast elkaar. Op de linkerkant van de foto’s staat altijd de oude versie en op de rechterkant de nieuwe.
De eerste kennismaking met de nieuwe looks krijg je meteen als je de doos bekijkt. Ik heb de Duitse editie van de 2002-editie (in het Nederlands was deze doos oranje). De maten zijn hetzelfde gebleven. In 2002 was de doos voorzien van een prentenboek-achtige illustratie, die in de nieuwe editie door een plaatje met een meer realistische look is vervangen.
Ook de binnenkant van de doos is meegenomen in de make-over. De nieuwe versie is een stuk kleurrijker geworden dan de 2002-editie.
Dit verschil in look zie je ook terug als je het spelmateriaal in de doos bekijkt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de starttegels. Wat verder aan deze tegels opvalt is dat de nieuwe editie afgeronde hoeken heeft, terwijl de oude editie nog haakse hoeken had.
Ook de achterkant van de tegels heeft een nieuwe look gekregen.
Zoals gezegd is 95% van het spel gelijk gebleven. Er zijn echter een paar kleine verschillen die overigens zo marginaal zijn dat ze geen invloed hebben op de spelbeleving. Het eerste verschil is dat dat in de oude editie er alleen vissen zwommen in de vijvers, maar in de nieuwe zie je ze ook in de rivieren zwemmen. Het tweede verschil is dat in de oude editie al het wild bij de eindtelling twee punten opleverde, maar dat in de nieuwe editie de mammoeten een puntje meer waard zijn geworden.
Een thematische verandering is dat in de 2002-editie in sommige bossen goudklompen verstopt lagen. Als je je een bos met een goudklomp afmaakt, dan krijg je daarvoor een bonustegel (daarover zo meer). In de nieuwe editie zijn de goudklompen verdwenen en vervangen door menhirs.
En met deze menhirs hebben de makers iets heel leuks gedaan. Ze zijn namelijk voorzien van hele grappige rotstekeningen. Klik vooral even op het plaatje hier naast om ze rustig eens te bekijken.
Ik vind vooral de “this side up” rotstekening, het robotje en de meeples heel leuk bedacht. Het spel wordt er niet anders door, maar dit soort kleine grapjes maakt toch dat je tijdens het spelen nog net wat beter kijkt naar het landschap dat ontstaat.
Het derde verschil tussen de twee edities is dat de bonustegels veranderd zijn. Niet alleen zijn er meer tegels, er zijn ook oude tegels verdwenen en nieuwe toegevoegd.
In de 2002-editie waren de landschappen onbewoond (afgezien van de mannetjes die je zelf plaatste). Op een paar van de nieuwe bonustegels komen we nu wel mensen tegen die bezig zijn met onder andere jagen en vissen.
Ook de meeples zijn niet aan een make-over ontkomen. Ze hebben een andere vorm en zijn groter geworden. Grappig genoeg zijn de hutten alleen een stuk kleiner dan in de originele versie. Verder zijn in de nieuwe versie de zwarte speelstukken vervangen door paarse.
Ook het scorebordje is aangepast aan de nieuwe look. Bij de nieuwe versie staat er bovendien een reminder op hoeveel punten de verschillende soorten wild bij de eindtelling uiteindelijk opleveren.
Over smaak valt niet te twisten, dus dat doe ik dan ook maar niet. Doordat het spel voor 95% onveranderd is gebleven, zet je in beide gevallen een uitstekend spel op tafel. Ze zien er alleen net even anders uit.