Kufperkessel Co.

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Günter Burkhardt
Uitgever: Goldsieber (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Goldsieber staat bekend als uitgever van vaak kwalitatief hoogstaande en bekroonde spellen voor zowel de hele familie als voor echte spellengekken. Löwenherz, Carabande, Land in Zicht en De Hazelnootridders zijn enkele titels uit hun assortiment. Wellicht verleid door de successen van de Kosmos spellenserie voor twee spelers, heeft Goldsieber met Kupferkessel Co. een vlot en handzaam spelletje voor twee op de markt gebracht.

Met Kupferkessel Co. bevinden we ons in een goed bevoorrade heksenwinkel. Op tafel liggen 32 bijzondere ingrediënten in zes rijen van zes kaarten uitgestald. Het barst er van de paddestoelen, spinnenrag en vleermuisvleugels. Alleen op de vier hoekpunten liggen geen ingrediëntkaarten, maar geven afgeronde hoekkaarten de looprichting aan.

Aan het begin van het spel kiezen de spelers voor de witte of zwarte speelpion. Deze worden vervolgens tegenover elkaar geplaatst op de hoekpunten. Iedere speler ontvangt een eerste ingrediëntkaart. Het spelprincipe is vervolgens simpel: loop het aantal stappen (1-4) dat wordt aangegeven op elke ingrediëntkaart langs de rijen met ingrediënten en pak vervolgens een kaart uit de rij waar je bent geëindigd. Deze kaart leg je bovenop je eigen stapel ingrediëntkaarten. Deze kaart bepaalt weer het aantal stappen in je volgende spelbeurt. Kom je op een hoekpunt uit, dan wordt een beurt overgeslagen.

Punten verdien je door zoveel mogelijk ingrediënten van dezelfde soort te verzamelen. De ingrediënten in de eigen kleur (zwart of wit) leveren zelf dubbel zoveel op. Bezit je slechts één kaart van een ingrediënt dan verlies je punten. Het is ook mogelijk je tegenstander dwars te zitten. Sommige ingrediëntkaarten bezitten een afbeelding met een exploderende ketel. Als je die pakt mag je de bovenste kaart van de stapel van je tegenstander wegpakken. Er zijn ook afbeeldingen van hoedjes. Hiermee mag je meteen nog eens je pion verplaatsen en een kaart pakken. Het spel is afgelopen als de laatste kaart uit een rij wordt weggepakt. Er volgt een puntentelling. De winnaar is de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Kupferkessel Co. ziet er leuk uit, maar mist de magie om werkelijk betoverend te zijn. Het ontbreekt vooral aan interactie. Je kunt elkaar wel wat pesten, maar al teveel zoden aan de dijk lijkt dat niet zetten. Kupferkessel Co. heeft veel overeenkomsten met Memory en is vooral voor wat oudere kinderen een leuke variant op deze klassieker. De bijgeleverde receptkaarten brengen extra opdrachten en punten in het spel en vergroten daarmee de uitdaging. Toch kunnen ook deze receptkaarten van Kupferkessel niet meer maken dan een luchtig en grappig tussendoortje.


Een gastrecensie van Roger

Kupferkessel is geen hoogdravend amusement, maar gewoon een erg leuk spelletje dat je eventjes tussendoor kan spelen. Ik leg het altijd met veel plezier op tafel. Het speelt gewoon lekker vlot weg, met voldoende mogelijkheden om invloed op je eindresultaat uit te oefenen, zonder dat je hersens er van gaan kraken.

Dit spelletje toont aan dat Kosmos niet het monopolie heeft op vermakelijke spellen voor twee personen. Waar Kosmos wel het monopolie op lijkt te hebben, is een goede distributie van haar spellen in Nederland. Ik ben dit spel hier veel minder tegengekomen dan de -niet vertaalde- concurrenten van Kosmos. Dat is jammer, want Kupferkessel Co. is erg de moeite waard. Het heeft niet de bijzonder klasse van bijvoorbeeld het Kolonisten kaartspel en Lost Cities, maar is zeker leuk genoeg om regelmatig te spelen. De opdrachtkaarten geven ook nog net iets extra’s. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Met tovenarij heeft het weinig te maken, maar leuk om te spelen is het wel. Het is niet alleen maar simpel sparen van kaartsoorten. Sommige kaarten hebben speciale eigenschappen waar je jezelf mee kan helpen of de tegenstander mee kunt pesten (deze moet dan zijn bovenste kaart weer inleveren). Ook kan het leuk zijn om van de soort die je tegenstander spaart de één te pakken te krijgen om zo een bonus voor de hele set van 5 punten bij je tegenstander te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *