Catan: Zeevaarders

Geplaatst door

UITBREIDING
3-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Toen al snel bleek dat Catan een enorm succes was, werd er gewerkt aan de eerste uitbreiding, in Nederland verschenen onder de titel ‘De Zeevaarders van Catan’. Het is een vrij logisch vervolg op het basisspel, en inhoudelijk verandert er weinig. Wat het toevoegt zijn extra zee- en landschapskaartjes, een heel handig verstelbaar kader, 15 schepen in iedere kleur, en een zwart piratenschip.

zeevaarders van catan
de zeerovers blokkeren de weg

De functie van de schepen is vergelijkbaar met die van wegen: ze zijn nodig om je rijk uit te breiden, maar nu naar andere eilanden. Het belangrijkste verschil met de normale wegen is dat je eenmaal geplaatste schepen nog mag verzetten. Het piratenschip heeft een vergelijkbare functie met de roverspion van het basisspel. Aan het zeevlak waarop het piratenschip staat, mogen geen schepen verplaatst of gebouwd worden, en degene die het piratenschip plaatst mag van een van de getroffen spelers een grondstof afpakken. Erg fijn als je de weg naar bepaalde eilanden wilt blokkeren!

zeevaarders van Catan
een nieuw eiland gekoloniseerd

Bij het spel zit een regelboek met daarin een aantal verschillende scenario’s. Wat erg prettig is, is dat voor de meeste scenario’s een aparte plattegrond staat vermeld voor drie en vier spelers. Hierdoor blijft de beschikbare ruimte per speler min of meer gelijk, in tegenstelling tot het basisspel. Tenslotte is er nog een extra mogelijkheid om punten te scoren: iedere keer als je een nederzetting bouwt op een eiland waar je er nog geen hebt, krijg je daarvoor een bonuspunt. Het maakt hierbij niet uit of de tegenstanders al op dat eiland aanwezig zijn. Net als bij het basisspel is er een aanvulset voor twee extra spelers, met aangepaste scenario’s.

… en de waardering

Ondanks dat er inhoudelijk weinig verandert aan het spel, is de Zeevaarders uitbreiding een zeer welkome aanvulling op het spel. Was het basisspel al erg leuk doordat je nooit met hetzelfde bord begon, deze uitbreiding brengt alleen maar meer variatie. Door het verstelbare kader kun je zelf eindeloos variëren met plattegronden. Er is slechts een nadeel: de relatief hoge prijs. Je betaalt net zoveel als voor het basisspel, maar je krijgt veel minder spelmateriaal. Maar ja, de Catanfanaten (en dat zijn er nogal wat) kopen het toch wel en waarom zouden de uitgevers dan minder vragen?

De Zeevaarders van Catan vind ik een aardige uitbreiding op de klassieker, meer ook niet. Het geeft het spel wat extra speelmogelijkheden, zonder het basisspel echt te veranderen. Er komen weliswaar bootjes bij die je over zee naar andere eilanden voeren, maar in essentie blijft het spel hetzelfde. De liefhebber van Catan (en wie is dat nou niet in de spellenwereld) kan niet zonder deze uitbreiding omdat de verschillende scenario’s de mogelijkheid geven wat variatie in het basisspel aan te brengen.

Een uitbreiding kon natuurlijk niet uitblijven. Het spel blijft eigenlijk hetzelfde, alleen duurt het langer, en dat is bij Kolonisten een geschenk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *