Demarrage!

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Rob Bontenbal
Uitgever: Jumbo (1991)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Demarrage! is een racespel, vergelijkbaar met Ave Caesar en Formula Dé. In dit geval wordt er geracet tussen verschillende wielerploegen, waarbij je de keuze hebt uit verschillende parcours. Iedere speler is leider van een ploeg met vier wielrenners, die verschillende sterktes hebben.

Voor alle renners wordt er gegooid met twee dobbelstenen om te bepalen hoeveel vakjes die renner vooruit mag. Op het parcours dat gereden wordt, zijn vier verschillende terreinen: vlakke weg, kasseien, bergop en bergaf. Als een renner bergop rijdt of op kasseien, dan krijgt hij aftrek op de worp, bergaf is er een bonus. Je bent echter niet geheel afhankelijk van de dobbelstenen. Iedere renner beschikt over een aantal krachtkaarten, die een dobbelsteen kunnen vervangen. De renners met nummer 1 hebben de meeste en de beste krachtkaarten, de renners met nummer 4 de minste. Daarnaast heb je nog vier jokers, die voor iedere renner mag gebruiken. De krachtkaarten hebben waarde vijf of zes; die met zes mogen alleen niet bergop gebruikt worden.

Met de krachtkaarten kun je ook demarreren. Normaal is het namelijk zo dat renners die zich in je kielzog bevinden, je mogen volgen als je hoog gooit. In dat geval mogen ze zich net zoveel vakjes verplaatsen en profiteren van de inspanningen van de leider. Als je demarreert is dat verboden, en moet de rest het zelf opknappen. Verder kun je valsspelen door je aan een auto vast te houden, er zijn valpartijen en ander onverwachte gebeurtenissen en zijn ook afspraken tussen de ploegleiders mogelijk.

Er zijn punten te verdienen met tussensprints, het dragen van de gele trui en met de eindklassering van de renners. De speler wiens de ploeg de meeste punten heeft vergaard, wint het spel.

… en de waardering

Eén keer is leuk, twee keer gaat het nog en drie keer is vervelend. Het aandeel geluk is veel te groot en daardoor is het spel te saai om vaker dan eens per jaar gespeeld te worden.

Demarrage! bevat een stevige dosis geluk. Het is geen ganzenbord, maar als je pech hebt met gooien ga je geheid verliezen. Toch is het een grappig spel om te doen, en als je in de stemming bent (bijvoorbeeld tijdens de Tour de France) kun je erg veel plezier aan beleven. Onthoud dat het een luchtig spel is, dat het niet van zijn strategische waarde moet hebben. Niet wat je noemt een Spiel des Jahres, maar in zijn genre is het zeker een geslaagd spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *