La Strada

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Martin Wallace
Uitgever: Kosmos (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Kosmos is één van de meest productieve uitgevers van dit moment. Ook voor Spiel 2004 zijn er weer een aantal nieuwe spellen uitgebracht voor verschillende doelgroepen. La Strada is een redelijk eenvoudig legspel voor een niet al te hoge prijs, waarmee ze een brede doelgroep aan proberen te spreken.

Je kruipt in de huid van een handelaar in noord Italië en moet proberen zoveel mogelijk steden en dorpen te bereiken via je handelsroute. Het speelbord varieert per spel. Dit spel gaat uit van de economische basisregel dat bij meer concurrentie de prijs daalt. Vertaalt naar het spel: hoe meer spelers een stad bereiken hoe minder punten iedere handelaar voor zijn aanwezigheid in die stad krijgt. Met behulp van straatfiches mag je in je beurt je route uitbreiden naar een andere plaats. Je krijgt iedere beurt zes reisdagen. Afhankelijk van het landschap kan een fiche 1,2 of 3 reisdagen beslaan. Door de heuvels loopt het nu eenmaal minder snel dan door het vlakke land. Je moet in je beurt bij een nederzetting eindigen, je mag niet een straat halverwege laten liggen om een volgende beurt weer verder te gaan. Het reizen gebeurt altijd vanuit een dorp of stad waar je al aanwezig bent. Grote steden leveren aan het eind van het spel meer op dan kleine dorpen. Maar een dorp waar je een monopoliepositie hebt verworven kan uiteindelijk lucratiever zijn dan een druk bezette stad. Om concurrentie tegen te gaan moet je proberen je routes zo neer te leggen dat de andere spelers die stad niet of met veel meer reisdagen kunnen bereiken.

… en de waardering

La Strada is een echte opvuller voor een spellenavond. Te lang voor afsluiter, te kort voor hoofdspel, precies goed voor daar tussen in. Het spel speelt lekker weg, er zijn genoeg mogelijkheden om elkaar een beetje dwars te zitten. Met nadruk op beetje, want La Strada is een vriendelijk spelletje dat niet met het mes op tafel gespeeld hoeft te worden. Daardoor is het ook heel geschikt om met gelegenheidsspelers te spelen.

Groot voordeel van dit spel zijn de zeer eenvoudige regels. Binnen vijf minuten kan het spel beginnen. Ook voor mensen die niet vaak spellen spelen! Het spelmateriaal is degelijk en mooi vormgegeven zoals meestal bij Kosmos. Voor twee spelers is het spel echter af te raden. Zoals wel vaker staat er van 2-4 spelers op de doos waar dat eigenlijk niet terecht is. Bij twee spelers mag er maar een handelaar per stad staan. De eerste speler pikt dus direct de grootste steden in en blijft daarmee het hele spel op voorsprong. Voor drie en vier spelers is het een leuk relatief kort spel. Verwacht niet grootse strategieën of plannen te kunnen maken, daar is La Strada te luchtig voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *