Lemming Maffia

Geplaatst door

3-6 spelers
20 minuten
Auteur: Michael Rieneck
Uitgever: 999 games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In 1991 was lemmings een vernieuwend en zeer populair puzzel spel voor de computer waarin grote aantallen lemmingen in de juiste banen moesten worden geleid om de uitgang te vinden. Met hun neiging tot destructief groepsgedrag lopen ze anders allemaal zo hun dood tegemoet. Nu, bijna 20 jaar later is er een bordspel op de markt gekomen die deze grappige beestjes laat kennismaken met de genadeloze wetten van de maffia.

Zes maffiose lemmingen gaan op pad om als eerste aan te komen bij een steiger ( en er vervolgens niet af te storten). De lemmingen behoren niet aan een speler toe, maar de spelers krijgen geheime kaartopdrachten waarmee ze punten kunnen scoren als een lemming aan het eind van het spel gedaan heeft wat er op de kaart staat. Het kan zijn dat de arme lemming het loodje moet leggen of dat hij voor een ander moet eindigen. Hoe moeilijker de opdracht hoe meer punten er te verdienen zijn. Daarnaast zijn er punten te verdienen door zo vroeg mogelijk in het spel te voorspellen welke lemming als eerste de eindstreep gaat halen.

Om dit alles te bereiken kan je gelukkig veel invloed uitoefenen. Iedere beurt kan je via dobbelstenen bepalen welke van de twee geworpen lemmings zich gaat verplaatsen. Wil je de lemming graag laten afborrelen in het water, dan zorg je dat er een betonblok aan zijn poot wordt gegoten (na twee blokken is een derde betonlading fataal). Een stop bij de luchtdrukhamer maakt dat er weer een betonblok van een lemming wordt afgedrild. Wil je juist dat deze lemming de race gaat winnen dan stuur je hem met de vluchtwagen extra ver weg. Ook zijn er onderweg wedkantoren waar je inzet op jou gedroomde winnaar. En natuurlijk kan de maffiabaas niet ontbreken, die geeft je de kans om opdrachtkaarten te lozen, want een niet vervulde opdracht zijn strafpunten.

Als de eerste lemming de steiger veilig heeft bereikt , of als er verder geen andere lemmingen meer in leven zijn is de winnaar bekend en het kunnen de punten worden berekend.

… en de waardering

Zo verslavend als het computerspel is lemming maffia niet geworden, maar door de vele mogelijkheden om te pesten, de leuke poppetjes die het spelplezier en de beleving verhogen, maakt het tot een leuk actief spel. Ook in de beurt van anderen is iedereen betrokken: ‘borrel hem af!’. Met een snelle uitleg en een speelduur van 20 minuten een spel dat je regelmatig uit de kast zal halen.

Lemming Maffia is een lekker vlot tussendoortje. Geluk speelt zeker een grote rol, maar voor een spel met een speelduur van 20 minuten is dat geen ramp. Het belangrijkste is dat je tijdens het spelen heel veel lol kan hebben over het lot van de verschillende lemmingen. Ik heb redelijk wat sadistische trekjes bij mijn medespelers kunnen ontdekken. Schijnbaar is het toch leuker om een lemming van betonblokken te voorzien en op die manier af te zinken dan door hem in een vluchtauto een veilig heenkomen te laten zoeken. De adviezen vliegen dan ook over de tafel en daardoor vliegt de tijd om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *