Lisbon Tram 28

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
60 minuten
Auteur: Pedro Santos Silva
Uitgever: Mebo (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Lisbon Tram 28  (of Trammetje 28 zoals wij het spel hier thuis noemen) is het nieuwste spel van de Portugese uitgever Mebo. Mebo brengt regelmatig spellen uit met een Portugees thema, zoals Arraial waarin de Portugese straatfeesten centraal staan of Porto waarin je huizen bouwt in de gelijknamige stad. In Trammetje 28 mag je als trambestuurder van tram 28 door het centrum van Lissabon crossen. Voor wie nog nooit in Lissabon is geweest: op deze lijn rijdt een mooie vintage tram die toeristen in stijl door de smalle en steile straten van Lissabon van de ene bezienswaardigheid naar de andere brengt.

Op het bord staat dan ook het centrum van Lissabon met de tramhaltes waar de toeristen kunnen opstappen en de verschillende bezienswaardigheden. Iedere speler krijgt een trammetje en begint op het centrale plein (Rossio). Naast het houten trammetje op het bord, heb je ook een spelersbordje waar je tram op staat en waar je de passagiers die in stappen op kan zetten. Alle spelers krijgen verder een aantal tramtickets (kaarten in vier verschillende kleuren).

In je beurt mag je twee acties uitvoeren en daarbij heb je de keuze uit vier verschillende acties. De eerste actie die je mag doen is rondrijden met je tram. Je moet daarvoor net zo veel kaarten in een zelfde kleur uit je hand afleggen als je haltes wilt rijden. In de smalle straatjes van Lissabon kunnen de trams elkaar natuurlijk niet passeren. Als je wilt rijden en er een andere tram jouw route blokkeert dan mag je op een belletje slaan en daarna moet de andere tram doorrijden om zo plaats voor jou te maken. Je kunt elkaar dus niet blokkeren.

De tweede actie die je kunt uitvoeren is dat je bij een halte passagiers oppikt. Hiervoor moet je natuurlijk met je trammetje bij de betreffende halte staan en vervolgens kaarten in de kleuren van de passagiers afleggen. Als je wilt mag je op dit moment ook op het belletje slaan. Dan komt er nog snel een extra passagier aangerend die ook mee wil (een andere speler trekt een passagier uit de zak). Ook voor deze passagier moet je de juiste kaart afleggen. Als je dat niet kunt, dan wil namelijk inééns geen enkele passagier meer met je meerijden.

Vervolgens kun je de passagiers naar de bezienswaardigheden brengen (actie 3). Op tafel liggen altijd drie of vier (afhankelijk van het aantal spelers) opdrachten klaar. Een opdracht bestaat er uit dat je passagiers in bepaalde kleuren naar een bepaalde bezienswaardigheid moet brengen (bijvoorbeeld twee blauwe, een gele en rode passagier naar Chiado). Als je een opdracht vervuld, dan pak je het bijbehorende kaartje en leg je die voor je neer. Je scoort dan in ieder geval het aantal punten dat er op staat. Op de randen van de opdrachtkaarten staan nog een aantal halve tickets. De tickets die je scoort leg je in de volgorde waarin je ze krijgt naast elkaar. Als het lukt om met twee halve tickets een heel ticket te maken, dan scoor je hiermee nog een extra punt.

Het belletje

De laatste actie die je kunt uitvoeren is het upgraden van je tram. Op vier plekken op het bord kun je je tram upgraden door drie kaarten van dezelfde kleur in te leveren.  Op deze manier kun je bijvoorbeeld elke beurt een derde actie krijgen, gratis één stukje rijden of meer ruimte voor passagiers in je tram creëren waardoor je er meer mee kan nemen.

Aan het eind van je beurt trek je altijd weer vier nieuwe kaarten (er is geen handlimiet). Als een bepaald aantal opdrachten is vervuld, is het spel afgelopen. De speler die dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Trammetje 28 is een heel gezellig familiespel om te spelen. Alle spelers crossen lekker met hun trammetje door Lissabon en staan elkaar daarbij (zeker als je met drie of vier spelers speelt) regelmatig lekker in de weg waardoor je op het vrolijke belletje mag slaan. Speltechnisch voegt het belletje niets toe, maar het is gewoon ontzettend leuk om te doen. Het loont om een beetje te plannen welke opdracht je wilt gaan vervullen vanwege de bonuspunten die je krijgt als je er voor zorgt dat je opdrachtkaarten goed op elkaar aansluiten. Maar doordat er telkens nieuwe opdrachten verschijnen kun je ook weer niet heel ver vooruit plannen en is het ook handig om soms vast wat passagiers op te pikken, gewoon omdat het kan en dan zie je wel waar je die later aflevert.

Mebo is er wat mij betreft dan ook weer glansrijk in geslaagd om Portugal te promoten met een leuk spel. Ik ben nooit in Lissabon geweest, maar krijg door dit spel er meteen zin in om in een mooi oud trammetje door een prachtige oude stad te worden rondgereden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *