M

Geplaatst door

2-6 spelers
20 minuten
Auteur: Martin Schlegel
Uitgever: Abacus Spiele (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

M, de mysterieuze opdrachtgever van James Bond. Dat is tenminste wat er bij mij op komt bij M. Maar nee, het gaat niet om dat soort spannende dingen. M is een abstract legspel waar het soms moeilijk is een bijpassende naam te vinden. Al was Set wel een hele duidelijke moet ik zeggen.

Aan het begin van het spel worden er vijf tegeltjes in de vorm van een M gelegd, kijk daar hebben we de titel te pakken. Deze tegeltjes hebben bijna allemaal drie eigenschappen: een kleur, een getal en een vorm. Uitzondering op deze regel vormen de nullen, die geen vorm in het midden van de tegel hebben staan. Iedere speler begint met vier tegels en zes houten fiches. Wie aan de beurt is moet een tegel aanleggen. Dit kan alleen als de tegel een overeenkomst heeft met zijn buurman. Zijn er meerdere buren dan moet iedere aangrenzende tegel minstens één eigenschap hebben die overeenkomt met de nieuwe tegel. Hoe meer buren een tegel heeft hoe meer het je op levert. Bij twee buren mag je namelijk al een fiche van de speler rechts van je afpakken. Bij drie buren twee en bij vier buren zelfs drie fiches. Ga dus nooit rechts van een ervaren speler zitten!

Het aantal tegels op tafel mag nooit meer dan zes bij zes worden. Dit kan omdat er tegels weg worden gehaald met behulp van tellingen. Om een telling te creëren moet de tegel die je aanlegt de vijfde of zesde zijn in dat rijtje en mag er tussen deze tegels geen lege ruimte zitten. Bovendien moet de nieuwe tegel minstens twee overeenkomsten hebben met één van zijn buren. De speler die de telling in gang heeft gezet moet als eerste een tegel uit de rij pakken. Daarna de speler rechts daarvan enzovoorts. Je mag alleen een tegel wegpakken als daardoor niet tegels los van andere tegels komen te liggen. Het pakken van de tegels is belangrijk voor de eindtelling. Als de laatste tegel in het spel komt vind er nog één telling plaats. Daarna krijgen de spelers voor ieder houten fiche tien punten. Van de tegels die ze verzameld hebben mogen twee kleuren als punten mee tellen. Heeft een speler meer dan twee kleuren, dan tellen de punten van de overige kleuren als strafpunten. Het totaal van punten bepaalt de winnaar van het spel.

… en de waardering

M is een redelijk eenvoudig spel dat je snel kunt spelen. Zoals de makers zelf al zeggen: “Mega Spass mit mini Regeln”. Eerlijk gezegd denk ik dat het voor kinderen leuker is dan voor volwassenen. De meeste volwassenen kunnen wel inschatten wat de beste plek is om een tegel neer te leggen. En dan komt het meer op geluk aan; trek ik net die tegel die ik aan vier buren kan leggen? Zo ja dan is de speler rechts van je de pineut. Toch is het een leuk spelletje voor tussendoor. Het duurt niet lang en speelt lekker weg. Voor de prijs hoef je het niet te laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *