Maandoverzicht: april 2021 (Dagmar)

Geplaatst door

In april kwam 35 keer een spel op tafel. Dat waren vooral veel gouden ouden. Van die heerlijke spellen die ik eigenlijk te weinig speel omdat er ook zo veel leuke nieuwe spellen te ontdekken zijn. Maar die waren er deze maand niet en dus had ik alle tijd om oude favorieten weer eens op tafel te zetten.

Dit wordt daardoor wel een heel kort maandoverzicht. Op de valreep kwam de pakketbezorger mijn Kickstarter-pledge voor Railroad Ink Challenge brengen. Railroad Ink is mijn favoriete roll & write spel en dus was ik all-in gegaan bij dit Kickstarter-project. Dat betekent dat ik nu een big box vol heb waarin de rode variant die ik al had gezelschap heeft gekregen van de blauwe variant (die op een kleine variant na identiek is aan de rode variant), de nieuwe gele en groene varianten (die beide ook weer identiek zijn op een variant na) en een grote paarse box met daarin allemaal kleine uitbreidingetjes. Ik heb inmiddels de groene en gele versie gespeeld (de gele op 30 april en de groene op 1 mei) en deze zijn in de basis hetzelfde. In beide doosjes zitten net als bij blauw & rood vier speciale dobbelstenen waarmee je twee varianten kan spelen, maar die heb ik nog niet geprobeerd.

De gele & groene varianten zijn doorontwikkelingen van blauw & rood. Om te benadrukken dat er meer verschil tussen rood &blauw vs geel & groen zit is de naam ook net wat aangepast (Railroad Ink Challenge). De basis is wel hetzelfde gebleven: gooi vier dobbelstenen en teken die op je briefje en maak daarmee een mooi vervoersnetwerk.

De belangrijkste (maar tegelijkertijd kleinste) verandering is dat de dobbelstenen net anders zijn. Zo zijn er nu stukjes weg of spoor die eindige in een station, maar waarvandaan je niet meer verder kan bouwen. Verder staan er op het bord een drietal kleine symbooltjes (huis, universiteit, fabriek). Als je op de veld waar een huis staat een station maakt, dan scoor je daarvoor twee punten.  Als je een veld waarop een fabriek staat gebruikt dan, mag je meteen één van de vier dobbelstenen van die ronde nog een keer gebruiken. En als je drie (van de vier) velden waarop een universiteit staat hebt gebruikt, dan mag je een vierde speciale dobbelsteen gebruiken. Verder kan je spelen met opdrachten (bijvoorbeeld gebruik alle velden in een rij of kolom, gebruik drie van de vier hoekvelden of bouw een lus). De eerste speler die een opdracht vervuld krijgt 4 punten, de volgende nog 2 en derde nog maar 1. Wat me verder aan de nieuwe varianten opviel was dat ze maar voor 1-4 spelers zijn (in plaats van 1-6 voor de rode & blauwe varianten). Dit maakt voor mij niet zo veel uit, want ik speel het spel vooral met twee spelers, maar vind ik toch jammer voor mensen die het met meer dan 4 willen doen omdat dat prima had gekund (het kan natuurlijk nog steeds als je meer doosjes van het spel koopt). Inhoudelijk is mijn eerste indruk van de spellen positief. Ze zijn net wat ingewikkelder dan de blauwe & rode variant, maar zeker net zo leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *