2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Brent Beck
Uitgever: Schmidt (2014)
Het spel…
Spellensnobs, zeg maar het type beheerders en bezoekers van sites als deze (ja, ook jij die dit nu leest) hebben een hele scherpe blik op de spellenwereld, maar ook een hele beperkte. Hele volksstammen spelen met veel enthousiasme spellen waar de doorsnee liefhebber liever niet bij in de buurt komt. Niet voor niets zijn spellen als Monopoly en Uno nog steeds twee van de meest verkochte en gespeelde spellen, ook in Nederland.
Een iets minder bekend familielid van deze spellen is Big Deal, waarin de spelers allerlei waardevolle statussymbolen proberen te bemachtigen. Iedereen krijgt een hand met kaarten, met daarop bijvoorbeeld een collectie oude munten, aandelen of een sportwagen. Als je een paar dezelfde kaarten hebt mag je die als set voor je leggen, maar je mag ook een set van een andere speler ‘aanvallen’ door een kaart van die soort te spelen. De verdediger mag als reactie diezelfde soort spelen, totdat een van beide spelers niet meer kan of wil spelen. De winnaar krijgt de hele set, inclusief de kaarten die in de strijd gespeeld zijn. Setjes worden op die manier steeds meer waard en daarmee ook begeerlijker voor andere spelers.
Het spel eindigt als de stapel leeg is en een speler geen kaarten meer in de hand heeft. Iedereen telt de totale waarde van de kaarten in haar sets en de speler met de hoogste waarde wint. Je kunt ook meerdere ronden spelen, tot iemand een bepaalde totaalscore heeft bereikt.
…en de waardering
Als officiële spellensnob zal ik een spel als Big Deal niet zo snel op tafel leggen, maar in het genre kaartspellen voor de hele familie is het lang geen slecht spel. Het is in ieder geval ordes van grootte beter dan Uno, dat veel langer kan duren en waarbij je veel minder invloed hebt op je lot. In Big Deal kun je wel degelijk slim spelen door op het juiste moment de strijd met een ander aan te gaan en jokers te bewaren tot het moment dat je ze echt nodig hebt. In mijn ervaring is het altijd een groot succes bij kinderen vanaf een jaar of acht, maar een kleine tien jaar later spelen ze het nog steeds.
Natuurlijk spelen we allemaal liever Clans of Caledonia of Terraforming Mars met ons kroost. Voor de stakkers onder ons bij wie dat er niet in zit kun je slechtere spellen treffen dan Big Deal.
Geen score voor het spel, maar vijf punten voor de review!