Gespeeld: april 2021 (Peter Hein)

Geplaatst door

Omdat de lockdown en het gebrek aan spellenbeurzen me de keel uit beginnen te hangen, trakteerde ik mezelf de afgelopen maand op wat nieuwe spellen. Dankzij een speciaal ingelaste spellendag kon ik ze nog allemaal spelen ook. Voor sommige daarvan was het de eerste keer dat ik ze echt speelde, andere kende ik al van BGA en bevielen zo goed dat ik ze ook wel wilde hebben. Spellenuitgevers, letten jullie op?

Het was nog niet gemakkelijk om het leukste van de ‘nieuwe’ spellen uit te kiezen. Met een kleine voorsprong is dat Res Arcana, een van de nieuwste spellen van Tom Lehmann, vooral bekend van 1846. En oh ja, Race for the Galaxy. Dan snap je al direct hoe ik bij dit spel uitkwam. Heel nieuw is het trouwens niet, het dateert al van 2019. Toch hoorde ik pas dit jaar van het bestaan en wel op -uiteraard- BGA. Na een wat stroeve start begon ik een steeds beter gevoel te krijgen bij dit spel. Er is wel de vergelijking met zijn bekende kaartspellen gemaakt, zelf zie ik dat niet zo. Je legt wel kaarten af om andere kaarten te kunnen spelen, maar hier gaat dat ouderwets via grondstoffen. Ondanks het feit dat alle spelers maar over acht kaarten beschikken en de voorraad algemene kaarten om punten te scoren ook beperkt is, biedt het spel verrassend veel variatie op een manier die mij bevalt. De belangrijkste uitdaging is nu om ook het thuisfront te overtuigen.

De andere nieuwe spellen, met de leukste voorop, waren:

Babylonia: een wat ongelukkige vormgeving en afwerking lukt het niet om dit juweeltje van Knizia aan het oog te onttrekken. Een duidelijk familielid van Samurai, maar nu met gewone punten in plaats van een omslachtige telling. Ook met twee erg de moeite waard, ik ben nu benieuwd naar hoe het met meer spelers is.

Abyss: ook een spel dat ik dankzij BGA leerde kennen. De wat onsympathieke deksel hield me lang tegen, maar dit is een erg listig en interessant kaartspel. Kaarten verzamelen om andere kaarten (Lords) te kopen voor punten. Die Lords leven leuke voordelen op, die je later weer kwijtraakt door nog meer punten te scoren. Timing en tijdsdruk spelen hier een grote rol en daar houd ik van.

Silencio: een fraaie coöp waarbij je in alle stilte kaarten moet afleggen in de juiste volgorde. Precies, net als bij Hanabi, The Game, The Mind en Tranquility. Toch heeft dit weer een leuke eigen twist.

Cubirds: een lollig verzamelspelletje met opvallende vormgeving. Zie ook mijn recensie.

Renature: de spellenkast van Kramer en Kiesling was omgevallen en de onderdelen van Mexica en domino raakten door elkaar. Wat er toen gebeurde zul je nooit geloven.

2 reacties

  1. “Renature: de spellenkast van Kramer en Kiesling was omgevallen en de onderdelen van Mexica en domino raakten door elkaar. Wat er toen gebeurde zul je nooit geloven.”

    LOL, zo waar 🙂

  2. Renature en Babylonia zijn afgelopen jaar bij mij in de collectie gekomen. Beide zijn direct in mijn top 10 gekomen Simpele regels, snelle rondes, diepgang en bij elke zet van je tegenstander moet je blijven opletten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *