Top-100 2021: 91-100

Geplaatst door

Vandaag beginnen we af te tellen met de tweede speciale corona-editie van de top-100, de veertiende in totaal. Alle spellenbeurzen werden afgelast en het effect is merkbaar in de lijst. Van de nieuwe binnenkomers zijn er maar drie die zijn verschenen sinds de vorige editie van deze lijst. Alle drie zijn ze bij een Nederlandse uitgever verschenen. Andere nieuwe spellen die anders misschien wel een plekje hadden veroverd, bleven nu te onbekend om een groot publiek te bereiken. Misschien krijgen ze volgend jaar een herkansing, maar de kans is groot dat vele spellen het toch af moeten leggen tegen de spellen die dan net verschenen zijn.

Een andere opvallende trend is dat behoorlijk wat oude klassiekers in deze lijst harde klappen hebben gehad. Een oudgediende viel helemaal weg, enkele andere zakten heel ver en komen we vandaag al tegen. Ze krijgen wel gezelschap van een oudje dat zijn herintrede doet.

100. The Isle of Cats (Frank West, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Kattentetris kreeg vorig jaar al enkele stemmen, maar lang niet genoeg om de lijst te halen. Dit jaar lukte dat op het nippertje, want het bleef Root en Gloomhaven: Jaws of the Lion net voor. Toch net iets snoeziger dan vechtende bosdieren en malende leeuwenkaken.
Een must voor kattenliefhebbers. Prachtig uitgevoerd spel.” (Catharina)
Een constant balanceren tussen ‘hoeveel katten zou ik willen redden?’ en ‘hoeveel kaarten wil ik houden?’ ” (Jacob)

99. Sint Petersburg (Michael Tummelhofer, 2004)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Sint Petersburg tuimelde vorig jaar uit de lijst, na twaalf jaar op rij in de lijst te hebben gestaan. Maar we zijn het nog lang niet vergeten met z’n allen, het maakt een knappe comeback. Niet voor het laatst zal ik me afvragen: heeft dat iets te maken met het feit dat je dit op Boardgamearena kunt spelen?
Een van de weinige titels die al sinds zijn eerste jaar van uitgave nog steeds elk jaar minimaal een keer op tafel komt en mij blijft boeien.” (Rutger)
Ook een ‘coronawinnaar’ voor mijn eigen top 20. Omdat dit spel op Boargamearena staat, vaak online gespeeld.” (Detmar)

98. Eufraat en Tigris (Reiner Knizia, 1997)
Positie vorig jaar: 58
Verschil: -40
Ooit was dit het populairste spel van Reiner Knizia in de lijst; het eerste jaar stond het zelfs in de top-10. Nu staat het op de drempel van de uitgang. Wat mij betreft een triest lot. Van de vele complexere spellen die elk jaar verschijnen hebben er maar weinig zo’n eeuwigheidswaarde als deze klassieker.
Zulke eenvoudige regels, maar wat een diepgang! Topper!” (Frank)
Eén van de weinige spellen uit de vorige eeuw in mijn lijst. Deze kan vandaag de dag nog helemaal mee.” (Michiel)

97. Legenden van Andor (Michael Menzel, 2012)
Positie vorig jaar: 99
Verschil: +2
Vorig jaar vreesde ik het ergste voor Andor. Maar in plaats van nog verder te zakken wint het twee plekjes. Niet alleen corona doen we samen.
Fijne coöp. Het introductiescenario is een goede uitvinding.” (Anneke)
Wat een heerlijk spel om samen met vrienden samen te spelen. Om in overleg de strategie te bepalen om na drie pogingen eindelijk de vijfde legende te verslaan voelt alsof je de draak daadwerkelijk verslagen hebt.” (Laurens)

96. Blood Rage (Eric Lang, 2015)
Positie vorig jaar: 87
Verschil: -9
Wat betreft thema, vormgeving en spelmechanismen lijkt dit een spel uit een ander tijdperk, toen bordspellen een vrijwel exclusief mannendomein was (en dan bij voorkeur ongewassen mannen met een uitdaging op het gebied van sociale vaardigheden), maar nee. Mij schrikt het allemaal af, maar ieder z’n ding.
Geweldige combo van bloeddorstig op elkaar inhakken met de nodige tactische elementen en super mooie vormgeving.” (Ahsra)

95. Twilight Struggle (Ananda Gupta en Jason Matthews, 2005)
Positie vorig jaar: 92
Verschil: -3
Al twee keer verdween Twilight Struggle om vervolgens terug te keren en elk jaar is het weer spannend of het spel de lijst haalt. Ook dit spel heeft de nodige trouwe fans. Mensen die dit leuk vinden, vinden het vaak ook erg leuk. Toch stond het maar in één lijstje helemaal bovenaan.
Deze dreigt uit de top 100 te verdwijnen, en dat kan ik niet laten gebeuren. Het ziet er complex uit, maar het regelboek is kraakhelder, en de regels zijn relatief eenvoudig voor de enorme diepgang die het spel heeft. En je leert nog eens wat.” (Herman)
Tijdens deze lockdown met mijn bubbelvriend eens gespeeld omdat al lang in de kast lag en nu vragen we ons af waarom we dit zo lang verborgen hadden gehouden.” (Tim)

94. De Dwergen van Nidavellir (Serge Laget, 2020)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Het eerste echt nieuwe spel in de lijst. Gloedjenieuw zelfs, want de Nederlandse editie is nog maar enkele maanden oud. Ik moet het toch maar eens op BGA proberen.
Nieuw en meteen met stip. Gewoon onwijs leuk om te spelen.” (Jasper)
Ik heb deze topper via BGA leren kennen en heb hem dan meteen ook in het echt aangeschaft.” (Erik)

93. Caylus (William Attia, 2005)
Positie vorig jaar: 54
Verschil: -39
Ach, weer zo’n klassieker die ineens naar de kelder van de ranglijst is gezakt. Tot nu toe was de neergang van Caylus geleidelijk, maar deze klap is gewoon een dreun. De tijd dat velen dachten dat dit spel Puerto Rico van z’n troon zou stoten is lang, heel lang geleden.
Niet ondanks, maar dankzij de lockdown heb ik deze klassieker weer met veel plezier gespeeld online.” (Richard)

92. Chronicles of Crime (David Cicurel, 2018)
Positie vorig jaar: 63
Verschil: -29
Zijn escaperoom- en andere puzzelspellen over hun hoogtepunt heen? Niet zo lang geleden werd je ermee doodgegooid, nu is dit het enige spel uit dit genre dat nog (net) in de lijst staat. Maar zo lang er nog varianten en uitbreidingen verschijnen zal het met de populariteit wel goed zitten.
Als liefhebber van series als Midsomer Murders kan dit spel mij niet vaak genoeg op tafel komen.” (Rutger)

91. Machi Koro (Masao Suganuma, 2012)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Het is voor mij toch een verrassing dat dit spel na drie jaar afwezigheid in de lijst terugkeert. De legacyversie gaat ook al even mee, dat kan de populariteit toch niet helemaal verklaren. Tegelijk merk ik dat dit geen nichespel meer is. Ook veel mensen die verder weinig spellen kennen, hebben het wel eens gespeeld.
Met haven en metropool is Machi Koro een strategisch kaartspel waarin het niet alleen gaat om zo snel mogelijk zoveel mogelijk kaarten te kopen. Ik ben benieuwd of de legacy versie even leuk is.” (Daphne)
We hebben hier de voetbalvariant. Leuk element is dat je ook in de beurten van anderen moet blijven opletten.” (Robert)

Van deze spellen heb ik slechts de helft gespeeld. Van de ongespeelde spellen zou ik graag Isle of Cats, Dwergen van Niveadellirdavellir en Chronicles of Crime eens spelen. Van de spellen die ik ken vind ik Eufraat en Tigris het leukst; het stond zelfs in mijn eigen lijst. Wat is jouw favoriet?

9 reacties

 1. Leuk dat jullie dit weer doen! 100 – 91 is een soort tombe van vergane klassiekers, lijkt het. En een paar nieuwe: Cartographers en Nidavellir vind ik verrassend, want net verschenen.

 2. Mijn favorieten zijn Caylus en Isle of Cats. Eufraat en Tigris en Legenden van Andor zou ik graag leuk vinden, maar lukt niet. Ben benieuwd naar de dwergen.

 3. Gespeeld: 9 (Sint Petersburg, Eufraat en Tigris, Legenden van Andor, Blood Rage, Twilight Struggle, Dwergen van Nidavellir, Caylus, Chronicles of Crime, Machi Koro)
  in bezit (gehad): 7 (Sint Petersburg, Eufraat en Tigris, Legenden van Andor, Dwergen van Nidavellir, Caylus, Chronicles of Crime, Machi Koro)
  In mijn top 20: 0

  Favoriet van dit lijstje is Sint Petersburg. Isle of Cats zou ik graag eens proberen.

 4. Gespeeld (g), Bezit (b) top-20 (T20):
  Isle of cats (g), 1x vermakelijk
  Machi koro (g) elk spel verliep hetzelfde
  st Petersburg (g, b) vaak gespeeld, elke roebel telt.
  Twilight struggle (g, b, T20) spanning om te snijden, komt te weinig op tafel
  Caylus (g, b) hou de provoost te vriend
  Eufraat & tigris (g, b) classic
  Blood Rage (g, b) hoogste tijd om weer eens te spelen

 5. gespeeld: 3 (Eufraat en Tigris, Caylus, Machi Koro)
  in bezit (gehad): 3 (Eufraat en Tigris, Caylus, Machi Koro)
  in mijn top 10: 0

  Machi Koro heeft de lichtheid waar een van mijn kinderen van houdt, die komt wel eens op tafel.
  Caylus vind ik nog interessant, maar daar krijg ik nauwelijks de handen voor op elkaar.
  E&T blijf ik een goed spel vinden, maar ook daar is het moeilijk spelers voor te vinden.

  Nog geen hits uit mijn eigen top 10.
  Maar ik weet niet of dat komt omdat ze hoger staan, of omdat ze er niet in staan.

 6. Zo, al 2 van mijn top 20 genoemd! St Petersburg en Eufraat&Tigris. Met dit gemiddelde staan ze er alle twintig in (hahaha, mijn nr 1 is go!). Verder heb ik alleen Andor gespeeld (sorry, maar 1 x).

 7. Gespeeld: Andor, Machi Koro, Sint Petersburg, Eufraat & Tigris, Chronicles of Crime.
  Sint Petersburg vind ik hiervan het leukste spel, gevolgd door Chronicles. Eufraat & Tigris staat hier al een eeuwigheid maar krijg ik nooit op tafel. 🙁

 8. Mooie lijst om mee te beginnen.
  Gespeeld: 2 (Andor, Machi Koro)
  Ik zou graag Chronicles of Crime, Ilse of Cats en Dwergen van Nidavellir eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *