Top-100 2021: 81-90

Geplaatst door

Vandaag komen we drie nieuwe binnenkomers tegen in de lijst, maar alle drie gaan ze al even mee. Vorig jaar vielen ze buiten de boot, dit jaar lukt het wel. Net als gisteren ook weer twee spellen die een vrije val maken in de lijst, waarvan een oudgediende.

90. Tai Pan (Urs Hostettler, 1991)
Positie vorig jaar: 46
Verschil: -44
Mijn favoriete ‘slagenspel’ (wat het niet echt is, maar goed) is dit jaar het spel dat het hardste daalt. Tenminste, van alle spellen die nog in de lijst staan. Misschien kan het feit dat het sinds kort ook op BGA te spelen is het tij keren.
Beste kaartspel ooit gemaakt, met de juiste mensen kun je hier uren plezier van beleven.” (Paul)
Een waanzinnig gaaf spel. En als je er niet precies vier mensen voor nodig zou hebben was het misschien wel mijn nummer 1. Geen enkel spel geeft me zoveel stress als plezier tegelijk.” (Suzanne)

89. Mombasa (Alexander Pfister, 2015)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: -42
Na Tai Pan het spel dat de grootste duikeling maakt. Gelukkig voor Alexander Pfister heeft hij meer koloniale pijlen op zijn boog.
Na Bauza ben ik ook een Pfister fan geworden. Het oogt niet spectaculair, maar wat een topspel is dit!” (Xander)

88. Through the Ages: A New Story of Civilization (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 69
Verschil: -19
In het lijstje van vandaag vinden we een paar zware jongens. Dit is misschien wel de stevigste van het stel.
Online speelt het nog beter, voor mij echt de #1 van 2020. Bijna 100 keer gespeeld en eigenlijk elke keer genoten. Juist door Corona heel vaak dit spel gespeeld, real time speel ik hem een paar keer per jaar.” (Lars)
“Een van de zwaarste spellen in onze collectie, maar ook een van de spannendste.” (Amaury)

87. Kingdom Builder (Donald X. Vaccarino, 2011)
Positie vorig jaar: 74
Verschil: -13
Het andere populaire spel van The Donald levert wat posities in. Ik had het wel wat hoger verwacht, dankzij de zeer geslaagde implementatie op BGA. Het wordt daar tijd voor uitbreidingen.
Heerlijk snel spel, waarbij je constant je tactiek moet aanpassen.” (René)
Lekker puzzelen, een strategie uitstippelen en die bijsturen afhankelijk van het gebiedstype waar je op mag bouwen. Geen breinbreker, maar wel spannende potjes waar je je hoofd bij moet houden.” (Nicole)

86. Regenwormen (Reiner Knizia, 2005)
Positie vorig jaar: 97
Verschil: +11
Roll-n-n-soort-van-write avant la lettre. Deze klassieker is niet meer weg te denken van veel speeltafels. Ongetwijfeld een van Knizia’s meest succesvolle spellen (en dat zegt wat).
Het dobbelspelletje dat je overal en met iedereen kan spelen.” (Joël)
Leuk dobbelspel dat tegen een (wind)stootje kan.” (Brian)

85. Spirit Island (Eric Reuss, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Na drie jaar aan de poort gerammeld te hebben treedt Spirit Island dan eindelijk toe tot de elite der bord- en kaartspellen. Als liefhebber van coöperatieve spellen ben ik toch geïntrigeerd.
Dit jaar pas echt leren kennen. Dit is een g-e-w-e-l-d-i-g spel. Snoeihard en heerlijk onvoorspelbaar.” (Tom)
“Weg met de mens! Parasieten zijn het!” (William)

84. Roll for the Galaxy (Tom Lehmann, 2014)
Positie vorig jaar: 79
Verschil: -5
De dobbelversie van de kaartspelversie van blijft het goed doen. Roll for the Galaxy bewijst dat een dobbelspel geen yahtzeekloon met extra’s hoeft te zijn om de verwende veelspeler te bekoren.
Blijft elke keer opnieuw leuk, want je kunt steeds weer een hele andere strategie toepassen.” (Judith)
In een uur je eigen ruimterijk creëren met behulp van snoepachtige dobbelstenen was nog nooit zo leuk geweest!” (Leon)

83. Cartographers (Jordy Adan, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Vorig jaar was ik wel verrast dat dit spel de lijst niet had gehaald, gezien de positieve ontvangst die het na Spiel kreeg. Dit jaar maakt het dit goed en bewijst het dat Welcome To niet de enige succesvolle representant van een subgenre is.
Topper in het write en (kaartendraai) roll genre, snap niet dat deze niet heel populair is. Opvolger al weer besteld!” (Lars)
De solospellen vieren hoogtij afgelopen jaar. Ook deze veel solo gespeeld en veel plezier aan beleefd.” (Erwin)

82. Barrage (Tommaso Battista en Simone Luciani, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Een recente zware jongen uit de Italiaanse keuken, bij u gebracht door een helft van het succesvolle duo achter bijvoorbeeld Marco Polo en Tzolk’in. Het kwam op relatief weinig lijstjes voor, maar op die lijstjes stond het wel vaak bovenaan.
Als Brass en Terra Mystica een kind hadden gekregen dat gehaald was door Simone Luciani.” (Bruno)
Het spel begrijpen is niet zo moeilijk, mijn topper in de reeks zware spellen.” (Kelly)

81. Caverna (Uwe Rosenberg, 2011)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: -11
In het rijtje zware spellen van vandaag is dit puur in kilo’s gemeten zonder twijfel de zwaarste. Dan kan alleen maar Rosenberg zijn. Helaas ken ik niemand in mijn gebruikelijke spelerskringen die het heeft, ik zou het nog wel weer eens willen spelen.
Een knoeperd van een spel tjokvol spelmateriaal, net nog wat leuker dan Agricola.” (Sander)
Uwe is nog altijd de meester van de boerderijspellen.” (William)

Van superluchtig tot ultrazwaar is het lijstje van vandaag zeker afwisselend. Vier heb ik er niet gespeeld. Van de zes spellen die ik wel ken heb ik er maar liefst vijf in bezit. Een daarvan, Tai Pan, zal altijd tot mijn favoriete spellen blijven horen.

4 reacties

 1. Mijn favorieten zijn Kingdom Builder en Cartographers. Zou Barrage wel eens willen proberen, maar ben benieuwd of het me echt weet te grijpen.

 2. 9 van deze 10 spellen gespeeld. Uit dit lijstje heb ik alleen Cartographers nog nooit gespeeld.

  Barrage is de enige die dit jaar ook op mijn eigen lijstje stond. Wat een heerlijk spel van de Italianen! Een lekker pittige werkverschaffer met bijzonder veel interactie.

  Spirit Island & Tai Pan stonden vorig jaar ook nog op mijn lijst. Beide zijn geweldige spellen. De enige redenen dat ze m’n lijst dit jaar niet gehaald hebben zijn dat ik het lijstje wat te gehaast heb samen gesteld dit jaar & dat ik deze spellen dit jaar nauwelijks gespeeld heb (de Spirit Island app heb ik wel een keer geprobeerd, maar deze was toen helaas nog niet erg geschikt voor multiplayer).

  Mombasa is ook een erg fijn spel. Roll is aardig, maar heb ik toch altijd net wat minder gevonden dan Race. Through the Ages is leuk, maar zeker met 5 spelers wel een erg lange zit.

 3. Barrage en Spirit Island uitgebreid geprobeerd. Had veel verwachtingen bij deze spellen, gezien de thema’s en de BGG noteringen, maar ze waren uiteindelijk te tergend respectievelijk mechanisch voor mij. Horen wel thuis in een top 100, vind ik.

 4. In bezit (gehad): Kingdom Builder, Mombasa, Regenwormen
  Gespeeld: Spirit Island, Kingdom Builder, Mombasa, Regenwormen
  Caverna en Cartographers lijken mij interessant. Agricola heb ik in bezit, dus ik denk dat Caverna mij ook wel zal bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *