In de lijst van vandaag vinden we wat minder echt zware spellen. Het zwaarste spel in de rij is tevens de hoogste ‘echt’ nieuwe binnenkomer, in de zin dat dit vorig jaar nog niet verschenen was. Toevallig komen we het laatste spel waar dat voor geldt ook vandaag tegen.
80. Take 5! (Wolfgang Kramer, 1994)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Na een afwezigheid van vier jaar maakt deze absolute klassieker een mooie comeback. Met een leeftijd van bijna dertig jaar is dit na Tai Pan het oudste spel in de lijst.
“Leuk kaartspel dat ik altijd aan nieuwe spelers aanleer en nog nergens een negatieve reactie gekregen.” (Tim)
“Klassieker die nooit verveelt en in geen enkele spellenkast mag ontbreken.” (Herman)
79. Century: De specerijenroute (Emerson Matsuuchi, 2017)
Positie vorig jaar: 95
Verschil: +16
Van de spellen in de Centuryreeks is het eerste deel nog steeds met afstand de populairste. De Golemversie kreeg ook aardig wat stemmen. Omdat het speltechnisch exact hetzelfde spel is, heb ik ze samengevoegd.
“Leuk spel, oogt ook nog eens prachtig op tafel met de speelmat.” (Dagmare)
“De Golems en de kristallen zien er prachtig uit. Een race om de beste Golems te nemen, al kan je ook voor de “goedkoopste” gaan en het spel snel afmaken. ” (Jacob)
78. My City (Reiner Knizia, 2020)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Knizia’s eerste (en enige?) bemoeienis met het genre der legacyspellen scoort direct hoge ogen met een mooie entree in de lijst. In tegenstelling tot de meeste legacyspellen zit hier ook nog een ‘eeuwig’ spel in dat je kunt blijven spelen als het verhaal uit is. Zou dat het een langere adem geven als het nieuwe ervan af is?
“Dit is eigenlijk wel de klapper van het jaar. In een vakantieweek de campagne uitgespeeld en dat was erg spannend.” (Rober)
“Zeer leuk spannend legacyspel die ervoor zorgt dat je na elk spel onmiddellijk terug aan de slag wil: de regels die telkens lichtjes wijzigen, de spanning, korte speelduur,… Dikke aanrader!” (Jan)
77. Alhambra (Dirk Henn, 2003)
Positie vorig jaar: 80
Verschil: +3
Sommige klassiekers krijgen dit jaar rake klappen, maar deze oud-winnaar van de Spiel des Jahres houd zich goed staande tussen al het moderne spul.
“We hebben de Bigbox en gooien er iedere keer 1 of 2 andere uitbreidingen in om hem afwisselend te houden.” (Dagmare)
“Doorstaat de tand des tijds zeer goed. Speelt ook op de digitale media BGA zeer goed weg en is zelfs bij de zesjarige zoon een favoriet. Verdient een veel hogere plaats dan waar hij nu staat.” (Nico)
76. Boonanza (Uwe Rosenberg, 1997)
Positie vorig jaar: 76
Verschil: 0
Nog een klassieker die een vaste koers vaart. Heel vast, want het staat op precies dezelfde plek als vorig jaar.
“Het is zeer lang geleden dat we deze nog speelden, maar het spel is zo klassiek dat ik mij geen spellenkast of spellenkamer kan inbeelden zonder. Het spel heeft nog nooit ontgoocheld.” (Piet)
“Kom maar door met die bonen!” (Bouke)
75. Targi (Andreas Steiger, 2012)
Positie vorig jaar: 98
Verschil: +23
Targi leidt dankzij White Goblin Games een tweede leven en ook de aanwezigheid op BGA zal het spel geen kwaad doen. Maakt een flinke opmars na de comeback van vorig jaar. Het staat zelfs op de hoogste positie ooit.
“Beste tweepersoonsspel dat er is. Heel veel interactie, tactiek en zeer fijne speelduur.” (Frank)
“Na jaren zoeken eindelijk opnieuw uitgegeven door de Goblins en wat mij betreft een twee-speler-topper.” (Niels)
74. Het Dorp (Inka en Markus Brand, 2011)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: -13
De Brandjes zijn nu vooral bekend dankzij verschillende dobbel- en escaperoomspellen, Het Dorp was een van hun eerste grote hits. Ook hier scoort het nog steeds goed.
“De ‘grondstof’ tijd vind ik zo briljant gevonden. Thematisch erg sterk en blijft altijd leuk om weer eens te doen.” (Ashra)
“Nog steeds een heel leuk spel waarmee de collectie ooit begonnen is.” (Jacob)
73. Marco Polo II: Op bevel van de Khan (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2020)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Dit is ‘m dan, de hoogste nieuwe binnenkomer van de spellen die het afgelopen jaar verschenen zijn. Het Italiaanse auteursduo heeft een zeker talent voor het stevige spel, de kleur van de neutrale dobbelstenen verandert daar niets aan.
“Ik heb deze ontdekt op BGA en hij behoort intussen tot één van mijn meeste gespeelde spellen het voorbije jaar. Topspel!” (Erik)
“Waar ik bij deel 1 steeds weer gefrustreerd raakte over wat niet mogelijk is, voelt dit vervolg als een soepele dansplaat.” (Vincent)
72. Trajan (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 84
Verschil: +12
De nieuwe ontwerppogingen van Feld hebben moeite om de lijst te halen, dit tienjarige oudje blijft het onverminderd goed doen. Dat is toch een prestatie, want in dit genre is de concurrentie vrij straf.
“Beste Feld spel dat er is, PUNT!” (Paul)
“Klassieke puntensalade. Feld kan me niet altijd boeien, Trajan is één van de uitzonderingen. Geslaagde klassieker.” (Vincent)
71. Imperial Settlers (Ignacy Trzewiczek, 2014)
Positie vorig jaar: 83
Verschil: +12
Als je het succes van een spel af kunt meten aan het aantal uitbreidingen dat ervan verschijnt (en ik kan me slechtere maatstaven voorstellen), dan moet Imperial Settlers wel een van de grootste successen van de afgelopen jaren zijn. Ook in deze lijst stijgt het weer enkele plaatsen.
“Prima civ-builder die je binnen een uurtje kan spelen en ideaal is voor twee spelers.” (Rutger)
“De reïncarnatie van het Kolonisten van Catan kaartspel, zelfde gevoel van grondstoffen produceren en dingen opbouwen, maar veel leuker.” (Dagmar)
De lijst van vandaag leest als een rijtje tips voor twee spelers. Voor Take 5! en Boonanza heb je meer spelers nodig, de rest komt uitstekend (of juist vooral) tot z’n recht met z’n tweetjes. Ik heb ze zowaar allemaal gespeeld, de meeste met veel plezier. Een favoriet aanwijzen is niet zo makkelijk, ik ga voor My City.
Hoera voor Boonanza.
Enkel Het Dorp en Boonanza gespeeld, Targi sinds een 2tal weken in de collectie. Het Dorp is bij mij ook 1 van de eerste spellen geweest. Is echt wel een uniek spel.
Een leuke lijst dit. Alleen Century nooit gespeeld. Op Imperial Settlers na speel ik ook alles graag, alhoewel Marco Polo II het niet haalt bij de eerste versie.