Top-100 2021: 61-70

Geplaatst door

Vandaag slechts één nieuwe binnenkomer, al is het geen gloednieuw spel. Vorig jaar kreeg het ook al een paar stemmen, maar was te nieuw om een groot publiek bereikt te kunnen hebben. Ander weetje van de dag: in deze rij staan vier spellen beginnend met een T.

70. Takenoko (Antoine Bauza, 2011)
Positie vorig jaar: 59
Verschil: -11
Vorig jaar maakte Takenoko een indrukwekkende comeback, nu zakt het een klein beetje terug. Een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid van de auteur Antoine Bauza.
De uitbreiding Chibis haalt de scherpe kantjes van dit spel af. Het ziet er mooi uit en speelt vlot weg.” (Bert)
Ik snap wel waarom Marcel Boekhoorn panda’s naar Nederland heeft gehaald!” (Xander)

69. Robinson Crusoe (Ignacy Trzewiczek, 2012)
Positie vorig jaar: 96
Verschil: +27
Afgaand op de reacties van de mensen die hier op stemmen moet dit een van de meest complexe en frustrerende spellen in de lijst staan. Blijkbaar trekt deze hobby masochisten aan, want het is populair als altijd. Helpt de solomodus?
Een coöp voor mensen die een beetje masochistisch zijn, wat een partij ellende krijg je in dit spel te verwerken…” (RF)
Corona, lockdown…. Ik mis mijn spellenmaten…. En dus maar eens RC op tafel gelegd. Oh oh oh wat is dit een geweldig en goed spel! Helemaal top ook als solospel” (Frank)

68. Memoir ’44 (Richard Borg, 2004)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: -20
Al veertien jaar op rij is dit een wat vreemde eend in bijt van deze lijst. Een vlotte wargame te midden van vooral abstracte eurospellen die het toch goed blijft doen.
Voor een tweepersoons wargame is deze zeer sterk, er bestaan reeds zoveel uitbreidingen en scenario’s dat je deze kan blijven spelen.” (Tim)
Onbegrensd door zijn vele scenario’s. Leuk dat er een link is naar de historische achtergrond. Zeer leuk en speelt vlot weg.” (Nico)

67. Azul: Zomerpaviljoen (Michael Kiesling, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Het Zomerpaviljoen lost De ramen van Sintra af in de lijst als ‘het andere Azul’. Het staat nu wel hoger dan de Ramen ooit is gelukt.
Het kan dus gewoon dat een opvolger nog leuker is dan het origineel. En Azul is al zo’n goed spel!” (Robert)
Zeker genoten van de eerdere twee versies, maar deze smaakt mij het beste! Een revolutionair simpel concept, alles klopt.” (Sander)

66. Just One (Ludovic Roudy en Bruno Sautter, 2018)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: -25
Vorig jaar was Just One de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst, nu zakt het sterk terug. Het afgelopen jaar was nou niet bepaald een gunstige tijd voor partyspellen. Aan de andere kant: weinig spellen lenen zich zo goed voor Zoom als dit.
Een van de verrassingen uit 2019. Extra leuk om te spelen met een gemengde groep Nederlanders en Vlamingen. Kijk er naar uit om dit straks weer te kunnen spelen.” (Rob)
Hilarisch spel, ideal om na een etentje met vrienden te spelen. Iedereen met wie we het speelden, kocht het daarna ook aan. Een eenvoudige topper!” (Erik)

65. Tikal (Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, 1999)
Positie vorig jaar: 75
Verschil: +10
Waar veel klassiekers klappen kregen, stijgt het toch wat ouderwetse Tikal in de lijst. Extra opvallend als je bedenkt dat het twee jaar geleden uit de lijst was verdwenen. Dit lijkt me nou een ideaal spel voor een medium als BGA.
Blijft een mooi spel met eenvoudige regels en heerlijk veel vrijheid voor de spelers om er op het bord wat moois van te maken.” (Michiel)
Klassieker, blijft het goed doen wanneer hij op tafel komt.” (Lars)

64. Dixit (Jean-Louis Roubira, 2008)
Positie vorig jaar: 65
Verschil: +1
Het is al vele malen nagedaan in allerlei verschillende vormen, maar het originele raad-het-plaatje-spel blijft toch het meest geliefd. Geen wonder dat er nog steeds elk jaar een nieuwe uitbreiding verschijnt (die dus niet allemaal in de doos passen).
Wat mij betreft het beste partyspel dat er is. Je leert elkaar echt een beetje kennen en het speelt iedere keer weer anders aan de hand van met wie je speelt.” (Sem)
Heerlijk en met iedereen goed te spelen, inspireerde een reeks van nieuwe spellen, maar ik houd het nog steeds bij deze.” (Sander)

63. Tapestry (Jamey Stegmaier, 2019)
Positie vorig jaar: 89
Verschil: +26
Eerlijk gezegd had ik verwacht dat deze zware jongen na een jaar weer geruisloos uit de lijst zou verdwijnen, maar daar had ik het goed mis. Het is zelfs een van de snelste stijgers in de lijst.
Dit spel werd bij veel mensen wat moeizaam ontvangen. Maar als je er geen civ game van verwacht dan is het echt een toppertje.” (Suzanne)
Prachtig spel! Mooie uitgave en het speelt ook nog heel lekker en dat met vier pagina’s aan regelboek!” (Hilbert)

62. Teotihuacan (Daniele Tascini, 2018)
Positie vorig jaar: 78
Verschil: +16
Tascini gooit de hoogste ogen met de spellen die hij als co-auteur maakt, maar deze solopoging is niet bepaald onverdienstelijk. Op BGA kun je alle eenvoudig te vergeten administratie overlaten aan de computer.
De beste in de t-reeks.” (Kelly)
Dit spel vind ik persoonlijk nog leuker dan Tzolk’in. Geen tandwielen, wel piramides, en ook hier is timing erg belangrijk.” (Richard)

61. Underwater Cities (Vladimír Suchý, 2018)
Positie vorig jaar: 67
Verschil: +6
Deze nieuwe binnenkomer van vorig jaar stijgt weer een paar plekjes. Ook in mijn omgeving hoor ik goede geluiden, na corona moet ik het maar eens proberen.
Zeer originele worker placement waarbij het kiezen van de beste kaarten-locatie combinatie steeds weer voor spanning zorgt.” (Elien)
Zo’n heerlijk wegspelende engine builder. De combinatie van worker placement met het spelen van kaarten werkt soepel en verfijnd.” (Leon)

In dit rijtje zorgen Dixit en Just One voor toegankelijk vermaak, verder zijn het vooral de stevige spellen voor mensen met zitvlees die de dienst uitmaken. Robinson Crusoe, Zomerpaviljoen en Underwater Cities zijn voor mij nog onontdekt terrein. Van de rest vind ik Tikal het leukst, maar Teotihuacan ga ik steeds meer waarderen.

3 reacties

  1. Tikal en Dixit speel ik het liefst. Bij Tapestry en Teotihuacan staat de ‘T’ voor mij voor ‘Too much’ and ‘Too long’.

  2. Leuk weer deze top 100! En ook fijn om iedere ochtend met een nieuw 10-lijstje wakker te worden. Da,s beter als in de avond zoals vorige edities.👍🏻 👍🏻

  3. Bijzonder lijstje dit. Ik heb er 7 in bezit, maar geen van alle stond in mijn eigen top 10. Sommige hiervan moet ik zelfs nog voor het eerst spelen, dus wie weet staan ze er volgend jaar wel in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *