Top-100 2021: 51-60

Geplaatst door

In de lijst van vandaag treffen we allemaal spellen die vorig jaar ook al in de top-100 stonden. Drie daarvan stonden zelfs in hetzelfde rijtje. De echte middenmoters.

60. Machiavelli (Bruno Faidutti, 2000)
Positie vorig jaar: 37
Verschil: -23
Het klassieke ‘omgekeerde psychologie’-spel staat al jaren een beetje rond het midden van de lijst. Nu wat lager dan gebruikelijk, zelfs op de laagste plaats ooit. Maar dus ook al veertien jaar op rij hè?
Op het oog een simpel spel met een eenvoudig doel. Maar Machiavelli is een strategisch hoogstandje waar je vaak vooruit moet plannen.” (Daphne)
Altijd leuk als cadeau voor iemand die begint in de hobby, zeker in combinatie met Niccolò’s boek Il Principe.” (Niels)

59. Grand Austria Hotel (Simone Luciani en Virginio Gigli, 2015)
Positie vorig jaar: 71
Verschil: +12
Nog een spel van Luciani, nu weer met een co-auteur, dat het goed blijft doen in de lijst. Zou Ilja Leonard Peiffer het al gespeeld hebben?
Geweldig spel. Na meer dan 100 potjes zijn mijn vrouw en ik het spel nog lang niet zat.” (Joël)
Heerlijk krap bemeten dice-drafter. Goed plannen en slim gebruik maken van je kaarten. Thematisch klopt het ook nog eens erg mooi.” (Michiel)

58. Codenames (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 36
Verschil: -22
Vlaada Chvátil, nog zo’n veelzijdige speelauteur. Behalve de plaatjesversie en die voor twee personen zijn er ook al talloze thematische versies verschenen. Disney, Harry Potter, Marvel en de Simpsons hebben allemaal al hun eigen versie. Ik vrees dat een Walking Dead-editie in mijn huishouden snel een thuis zou vinden.
Met vrienden, familie of collega’s. Dit is altijd een hit. Ik ken niemand die het niet leuk vindt.” (Xander)
Partygame voor partygame-haters en -liefhebbers met garantie op hilarische napraat. Vergeten hoe leuk het is slim met taal om te gaan.” (Niels)

57. Race for the Galaxy (Tom Lehmann, 2007)
Positie vorig jaar: 39
Verschil: -18
Het is natuurlijk een grof schandaal dat het beste (kaart)spel ooit gemaakt met zo’n lage positie genoegen moet nemen. Het is zelfs niet eens het hoogste geklasseerde ‘tableauspel’. Gelukkig heeft BGA alle uitbreidingen.
Favoriete filler na een spellenavond als we met twee overblijven. Zoveel spel in een stapel kaarten en het multifunctionele karakter hiervan werkt heel erg goed.” (Marc)
Het kost even wat doorbijten, maar als je eenmaal het licht gezien hebt, liggen er nog honderden potjes peinzen in het verschiet.” (Bruno)

56. Lost Cities (Reiner Knizia, 1999)
Positie vorig jaar: 52
Verschil: -4
Deze klassieker is niet meer weg te denken uit het assortiment van vrijwel iedere winkel die spellen verkoopt. In het compacte doosje nog toegankelijker en makkelijk om overal mee naar toe te nemen. Op expeditie bijvoorbeeld.
Een klassieker van Dr. Knizia: dit spel heeft ondertussen al de meerderjarige leeftijd bereikt. Het blijft een zeer knap “spelletje”: simpele regels, speelt vlot en biedt een blijvende uitdaging.” (Bart)
Vooral op BGA een leuk voor even tussendoor.” (Rianne)

55. Welcome To (Benoit Turpin, 2018)
Positie vorig jaar: 57
Verschil: +2
Dit is een van de vele afvinkspelletjes in de lijst, en misschien wel de meest innovatieve. Na drie jaar heeft nog geen enkel ander spel dit beter gedaan, zeker niet de eigen veel te complexe opvolger (die op geen enkel lijstje voorkwam).
Elke keer weer anders en zo fijn als alles op z’n plaats valt en je een fantastische score haalt.” (Bert)
Voor mij het meest gekozen spel op BGA, met Skype op het andere scherm, als alternatief voor een spelletjesavond.” (Daniël)

54. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: 68
Verschil: +14
Al sinds de intrede in de lijst, zes jaar geleden, is dit een solide subtopper annex middenmoter. In deze tijden helpt het vast dat het goed met twee spelers te spelen is.
Het leegroven van het speelbord blijft fascinerend, lekker meeples verzamelen.” (Henk)
Zo een leuk spel: telkens de beste zet uitzoeken, correct bieden volgens wat je ziet van goeie zet. Kan er maar niet genoeg van krijgen…” (Jan)

53. Sagrada (Adrian Adamescu en Daryl Andrews 2017)
Positie vorig jaar: 56
Verschil: +3
Ook dit kleurrijke puzzelspel met dobbelstenen blijft goed scoren in de lijst. Alleen al van de voorkant van de doos wordt een mens vrolijk.
Een fraaie puzzel. Zeker met meerdere kan het heel frustrerend zijn als je die ene dobbelsteen nodig hebt maar echt aan het einde zit!” (Hilbert)
Draften met dobbelstenen en heerlijk puzzelen. Toppertje in de kortere spellen.” (Jan)

52. Clank! (Paul Dennen, 2016)
Positie vorig jaar: 64
Verschil: +12
De opvolger in de ruimte en de legacyvariant kwamen allebei op aardig wat lijstjes voor (soms in combinatie met deze), maar het origineel scoort toch het best. Het idee van Dungeonquest blijkt toch een goed spel op te kunnen leveren.
Heeft eigenlijk niet zo veel om het lijf. Maar deze “klungelige” deckbuilder speelt zo heerlijk weg.” (Mike)
Deck builder met veel thema, zeer toegankelijk voor casual gamers, en een grote hit met kinderen. Echt een geweldig spel en wat mij betreft een blijvertje in de collectie.” (Marc)

51. Brugge (Stefan Feld, 2013)
Positie vorig jaar: 81
Verschil: +30
Geen enkel spel van Feld dat vorig jaar in de lijst stond is gezakt (ja, dat is een kleine spoiler), maar de stijging van Brugge is toch best spectaculair te noemen. Slechts twee andere spellen die we vorig jaar ook al zagen stegen meer plaatsen.
Altijd spannend wanneer de dobbelstenen gegooid worden en er veel 5’en 6’en bij zijn.” (Jan)
Het spelmechanisme dat je met een kaart meerdere mogelijkheden hebt om hem te gebruiken vind ik heel leuk.” (Wiljan)

Opnieuw een lijstje spellen dat overwegend goed te spelen is met twee personen. Codenames is daar de enige echte uitzondering op, maar ik kan me voorstellen dat dat met enige creativiteit ook nog wel met een video-overleg te spelen is.

Zelf heb ik alle spellen van vandaag gespeeld, ik zal mijn mond over mijn persoonlijke favoriet verder houden.

4 reacties

  1. Zou zo graag Five Tribes hebben, maar die vind je echt nergens mee 🙁
    Idd jammer dat sommige topspellen niet in het Nederlands zijn…

  2. Over de vormgeving en het spelplezier van ruimtespellen heb ik vorig jaar al genoeg gezegd. Verder een mooie lijst met Five Tribes en Machiavelli als favorieten. Grand Austria Hotel zou ik graag nog eens spelen.

  3. Ik breek een lans voor Clank’s ruimte-opvolger “Clank! In! Space!”: dit jaar mijn eigen nummer 1, en de nummer 2 van mijn tegenspeler. Er zijn een aantal héél clevere spelmechanische aanpassinkjes gebeurd in vergelijking met de originele Clank, en alles bijeen maken die van “In Space” een heel complete en volwassen versie 2.0, ‘t is echt absoluut niet zomaar een nieuw sci-fi jasje.
    De Game Boy Geek heeft er een review over gemaakt voor hen die er meer over willen weten.

  4. Met je eens over Race. Een NL editie (met beter artwork) zou dit spel zeker doen stijgen in deze top 100. Gewoon lekker in zo’n klein doosje als Metropolis. En door. Enne… een Waking Dead editie van Codenames? Zet mij maar op de lijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *