Top-100 2021: 41-50

Geplaatst door

In het begin van het linkerrijtje staat weer een nieuwe binnenkomer, met enkele zeer zware spellen. Zowel in complexiteit als ruwe kilo’s.

50. Brass: Birmingham (Gavan Brown, Matt Tolman en Martin Wallace, 2018)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: +5
Vorig jaar was het even lastig te krijgen, maar in de zomer was het weer overal beschikbaar. In die zorgeloze tijd, toen het aantal besmettingen heel laag was, speelde ik dit in korte tijd drie keer. Net toen ik het spel een beetje begon door te krijgen werden we allemaal weer opgehokt. Sindsdien kan ik er alleen naar kijken.
Kan eigenlijk niet zo hoog staan natuurlijk. Want ik heb hem net. Maar allemachtig wat een spel zeg.” (Jasper)
Een fantastische eurogame met veel interactie, daar zijn er niet zoveel van. De originele Brass was al goed, maar Brass Birmingham doet er nog een schepje bovenop.” (Bruno)

49. Lords of Waterdeep (Peter Lee en Rodney Thompson, 2012)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: +1
Ik vind het toch verrassend en ook verfrissend om te zien dat een spel waar de hype zo duidelijk van af is het maar goed blijft doen. Je zou het niet zeggen, maar de niche van toegankelijke werkverschaffers met net dat stukje chroom is niet heel vol.
Notwithstanding some English language an excellent werkverschaffer.” (Frank)
Dit spel gaat waarschijnlijk aan veel mensen voorbij door de setting in de wereld van Dungeons & Dragons, maar achter dit thema zit een zeer sterk spel verscholen. Één van mijn favoriet worker-placements.” (Frank)

48. Odin (Uwe Rosenberg, 2016)
Positie vorig jaar: 43
Verschil: -5
Dit spel werd onsterfelijk dankzij een hilarische sketch van Klikbeet, die net iets te accuraat was. Sindsdien beschouwen mijn kinderen ieder spel van langer dan een halfuur als ‘een soort Odin’. Vaker dan ik wil toegeven hebben ze gewoon gelijk.
Heel knap hoe zo’n imponerende hoeveelheid materiaal zo simpel is qua regels.” (Peter)
Ik vond dat seksspel toch leuker.” (anoniem)

47. Star Realms (Robert Dougherty en Darwin Kastle, 2014)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: -7
Helaas kon ik de gezinsleden niet overtuigen een lijstje in te dienen, anders had Star Realms ongetwijfeld een paar plekjes hoger gestaan. Gelukkig hebben we de app nog.
Wat een verslavend spel!! Beste deckbuilder ever! Potje gedaan…. Nog een potje!! En inmiddels al meer dan 10.000 potjes online gespeeld…” (Frank)
Hele snelle deckbuilder met een geweldige spanningsboog. Het spel duurt lang genoeg dat je iets kan opbouwen en kort genoeg dat als je dat niet lekker lukt je het snel opnieuw kan proberen. Via de app is dit het spel wat ik verreweg het meeste heb gespeeld.” (Sem)

46. Gloomhaven (Isaac Childres, 2017)
Positie vorig jaar: 51
Verschil: +6
De opvolger kwam net een stem te kort om de lijst te halen, het origineel klimt een paar plekjes. Het blijft natuurlijk HeroQuest met extra’s, maar laten we het maar gewoon toegeven: monsters hakken is nu eenmaal ontzettend leuk.
Ontdekt tijdens de lockdown en ondertussen al zo’n 50 keer gespeeld. Voor de duur van dit spel zegt dit genoeg lijkt me.” (Marie-Elisabeth)
Uniek spel in dat je alle mooie verhalen en campagne opbouw krijgt van een legacy spel, maar dat het daarnaast een heel goede euro-game achtige kern heeft die 100 scenario’s lang interessant blijft.” (Rob)

45. Love Letter (Seiji Kanai, 2012)
Positie vorig jaar: 62
Verschil: +17
Ingeklemd tussen de topzware spellen staat dan ineens het vederlichte Love Letter. Ik ben benieuwd wanneer Gloomhaven een themaversie krijgt in de wereld van Adventure Time of Batman.
Het heerlijke tussendoortje dat zowat overal gespeeld kan worden, want die 16 kaarten steek je zo in je zak.” (Wiljan)
Een van de meest gespeelde spellen in het gezin. Even wachten op restaurant: love letter komt gegarandeerd op tafel!” (Erik)

44. Russian Railroads (Helmut Ohley en Leonhard Orgler, 2013)
Positie vorig jaar: 44
Verschil: 0
Alweer een werkverschaffer die zich prima weet te handhaven, in tegenstelling tot het spel waar het allemaal mee begon. Aan de complexiteit kan het niet liggen, want daarin doet Russian Railroads niet onder voor Caylus. Ik hoop dat BGA eens opschiet met de uitbreidingen.
Het sneeuwbaleffect van je punten in de loop van het spel. Als Brass: Birmingham niet bestond mijn nummer 1.” (Arie)
Klassiek workerplacement spel. Voor de’ aankomende’ fijnproevers raad ik dit spel standaard aan. Pittig maar o zo boeiend.” (Vincent)

43. Maracaibo (Alexander Pfister, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Maracaibo is een schitterend voorbeeld van een spel waarvan het thema door de tijdgeest niet meer klakkeloos wordt geaccepteerd. Dat kun je gezeur vinden, de toondove manier waarop slavernij in het spel verwerkt is doet zelfs liefhebbers van het spel op hun achterhoofd krabben.
Een stevige nieuwkomer in mijn top 20. Corona hield ons dan misschien thuis, maar dat weerhield me er niet van om regelmatig eens met mijn bootje op de Caraïben te gaan varen!” (Karel)
Door velen omschreven als het Magnus Opus van Pfister en dat gevoel krijg ik ook tijdens het spelen. Het verhaalelement is door het wijzigende spelbord een absolute meerwaarde.” (Amaury)

42. Clans of Caledonia (Juma al-Joujou, 2017)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: +3
Ook dit is een spel dat ik zonder BGA nooit zo vaak had kunnen (of willen) spelen. Het kan je een hoop geld schelen als je er daar achter komt dat het niet je spel is, in plaats van het te kopen op basis van het enthousiasme van je spellenvrienden.
Wat een fan-tas-tisch spel! De verschillende clans en de verschillende ronde- en havenbonussen zorgen steevast voor de nodige afwisseling en de aanpassing van de strategie.” (Jef)
Werkelijk alles aan Caledonia is prachtig: spelmechanisme, clan asymmetrie, spelerinteractie, schaarste, illustraties, speelstukken en zalige flow van het spel. Je zit continu krap bij kas zonder dat het vervelend wordt. Zeldzaam goed in balans!” (Niels)

41. 7 Wonders (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: -10
Tja, een spel dat vooral met grotere groepen geschikt is lijdt natuurlijk onder corona. Zelfs de speelbaarheid op BGA kan niet voorkomen dat dit spel wat zakt in de lijst. Ach, kon je het maar met z’n tweeën spelen.
Dit spel is online zo goed en makkelijk te spelen dat ik vermoed dat dit spel wel nooit meer op tafel zal komen. Door het automatisch draften en punten tellen gaat het ook nog eens een stuk sneller.” (Richard)
Dit is het spel dat ik zou houden mocht ik nog maar 1 spel houden. Met veel mensen te spelen, zowel letterlijk als in moeilijkheidsgraad.” (William)

Op Maracaibo en Odin na heb ik alles in deze lijst wel eens gespeeld, en de meeste ook zelf in de kast staan. Die ongespeelde spellen zullen wel nooit op tafel komen, van de rest is het nog best moeilijk om mijn persoonlijke favoriet te kiezen. Omdat ik er op dit moment het meest naar uitzie om deze weer te spelen, kies ik Brass: Birmingham.

2 reacties

  1. Ik buig voor het doorzettingsvermogen, het fanatisme en de hang tot zelfkastijding die de meeste spellen in bovenstaande lijst tot hier hebben gebracht. Op naar de volgende tien.

  2. Ik hoop dat je snel weer BB mag spelen, Peter Hein! Ik ben gelukkig met een huisgenoot die dit met mij wil spelen. Ik blijf erbij: wat een spel, zeg! Mooiste element? Dat je geld en punten kunt verdienen door bier (0.0 hè!), ijzer of kolen te verkopen aan je wederhelft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *