Top-100 2021: 31-40

Geplaatst door

Geen ultralichte spellen in het rijtje van vandaag (die beginnen nu wel zo’n beetje op te raken), het is een aardige mix van familiespellen en steviger materiaal. Voor elk wat wils dus.

40. It’s a Wonderful World (Frédéric Guérard, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De nieuwe binnenkomer van vandaag kreeg vorig jaar ook al een paar stemmen, maar was toen vrijwel alleen bekend bij de Kickstarters onder ons. Inmiddels is het op veel plekken te koop en direct de op één na hoogste binnenkomer. Is dit de 7 Wonders-killer?
Een verrassend leuke mix van drafting en resourcemanagement om een zo efficiënt mogelijk systeem op te bouwen. Een vleugje Race for the Galaxy, Terraforming Mars, en 7 Wonders” (Sander)
7 Wonders met extra blokjes pep.” (Jasper)

39. Gaia Project (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2017)
Positie vorig jaar: 35
Verschil: -4
De opvolger van Terra Mystica draait stabiel mee in de lijst. Jammer dat deze niet op BGA staat, ik zou hem wel eens willen proberen. Online, welteverstaan. Aan tafel lijkt me dit trager dan dikke stront in een trechter, zoals mijn oma placht te zeggen.
Gaia Project blijft ook na honderden potjes steeds fris en verrassend.” (Lucas)
Wat een briljant ontwerp, wat een variatie in set-up, modulair bord en veertien enorm verschillende volkeren. Dit is een spel waar je niet zomaar mee klaar bent. Je blijft bijleren. Wereldspel.” (Michiel)

38. Marco Polo (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2015)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: -13
Het oorspronkelijke Marco Polo staat nog steeds hoog in de lijst, maar is wel een flink aantal plaatsen gezakt. Zouden sommige fans toch zijn overgestapt naar het tweede deel?
De race van Venetië naar Peking, super leuk om routes uit te stippelen, bonussen scoren en resources verzamelen.” (Ashra)
Geweldig spel! Zo goed dat ik deel twee geeneens overweeg.” (Joël)

37. Pandemic Legacy: Seizoen 1 (Matt Leacock en Rob Daviau, 2015)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: -23
Na lockdowns in allerlei varianten is de lol van de pandemie er wel een beetje vanaf en blijkt dat het als LARP-activiteit toch wat minder geslaagd is. Een dikke min voor Pandemic Legacy dus. Dat het in deze tijd lastig op tafel te krijgen is, zal niet helpen.
Dit is tot nu toe de beste spelbeleving ooit geweest. Wie had kunnen bedenken dat dit werkelijkheid zou worden?” (Richard)
Het is jammer dat we door Corona nog niet aan seizoen 0 begonnen zijn maar man wat heb ik daar zin in!” (Hilbert)

36. Flamme Rouge (Asger Harding Granerud, 2016)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: -7
Een gezellig racespel speel je natuurlijk ook het liefst met een groep aan tafel. Dat was lastiger, en er waren ook minder echte koersen om de sfeer een beetje op gang te houden. Toch blijft dit met afstand het populairste racespel.
Race game dat hier te weinig op tafel komt omdat het een wielrenspel is en alleen papa dat leuk vindt…” (Lars)
Wat een geschenk: eindelijk een wielrenspel met simpele regels, dat snel speelt en dat ook nog eens voelt als een echte wielrenkoers.” (Jeroen)

35. Taveernen van de Oude Stad (Wolfgang Warsch, 2019)
Positie vorig jaar: 66
Verschil: +31
De Taveernen maakten vorig jaar al een mooie entree, en zijn nu (op de nieuwe spellen na) de op één na snelste stijger in de lijst. Waar blijven die nieuwe modules?
Wij vinden dit een heerlijk spel, deckbuilding en dobbelstenen draften, wat wil je nou nog meer!” (Bob)
Vanwege de flexibiliteit in moeilijkheidsgraad. En vanwege die fijne bierpul en onderzetter die al gevlekt geleverd worden.” (Saskia)

34. Architecten van het westelijk koninkrijk (Shem Phillips en S.J. Macdonald, 2018)
Positie vorig jaar: 38
Verschil: +4
Nog een relatief nieuw spel dat het goed blijft doen in de lijst. Na twee succesjaren is nu ook de Nederlandse vertaling verschenen, wat de populariteit geen slecht heeft gedaan. Binnenkort ook de Paladijnen en Burggraven?
Alleen al het feit dat je nu eens eindelijk bij een worker-placement je kan bemoeien met arbeiders van de andere speler. Geweldig!” (Arie)
Leuk worker placement spel met veel te weinig werkers voor alle leuke plekken waar je ze in wilt zetten. Tja, denk dat de meeste werkers destijds toch aan het werk waren voor Karel de Grote.” (Ton)

33. Catan (Klaus Teuber, 1995)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: -17
Ook Catan weet niet te ontsnappen aan de Slachting der Klassiekers, want het staat op de laagste plaats ooit. Ik kan en wil me geen top-100 voorstellen waar dit spel niet meer in staat.
Is en blijft een heerlijk familiespel wat verschillende spelers ook verschillende uitdagingen en pleziertjes geeft.” (Wim)
Niet vaak gespeeld afgelopen jaar maar het potje dat gespeeld was, was legendarisch genoeg om weer te zien hoe leuk dit spel is en het plezier dat iedereen ermee heeft.” (Lieke)

32. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 20
Verschil: -12
De tekst die ik hierboven schreef zou ik woordelijk kunnen herhalen bij Hoogspanning. De duikeling is net iets minder groot, de richting hetzelfde. Hoger zal de spanning niet meer worden, vrees ik.
Na ruim 15 jaar en veel uitbreidingen en varianten verder, mag je dit spel inmiddels wel een klassieker noemen. Ik speel ‘m nog steeds met veel plezier.” (Rutger)
Deze topper van Friedmann Friesse is blijft jaar na jaar mijn persoonlijke topper. Het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen.” (Bart)

31. Ticket to Ride (Alan Moon, 2004)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: -9
Hoewel Ticket to Ride ook wat wegzakt in de lijst, is het lot toch een ander dan dat van Catan en Hoogspanning. De positie van vorig jaar was juist de hoogste van de afgelopen vijf jaar, nu is het terug waar het twee jaar geleden ook stond. Niks aan de hand, heus niet.
Wie kent deze niet? De ideale instapper voor vele gezinnen. Met zijn uitbreidingen en versies ook ideaal voor de spellenverzamelaar. Een budgethapper in dat geval.” (Nico)
Het bewijs dat je eindeloos kan variëren als de basis goed is. Zo veel varianten, zo veel speelplezier.” (Dagmar)

Voor mij vallen in deze lijst de fors gedaalde klassiekers op. Dat zagen we al eerder in de editie van dit jaar en ook de komende dagen zullen we dat nog een paar keer meemaken. Mijn gevoel zegt dat in ieder geval voor een deel een corona-effect is. In veel toelichtingen die mensen bij hun lijstjes gaven, schreven ze dat ze bij het maken van de lijst meer dan anders hadden gekeken wat er eigenlijk op tafel was gekomen. Blijkbaar hoorden de klassiekers daar minder bij. Of nog erger: de voorgaande jaren werd erop gestemd omdat we dat nu eenmaal deden, als vorm van respect. Nu moeten ze net zo hard hun tijd aan tafel en op de lijstjes verdienen als ieder ander spel en is alleen de roem van het verleden niet genoeg. Dat is vast geen eenmalige gebeurtenis.

Eén reactie

  1. Op twee nog te maken, maar niet snel te verwachten, kennismakingen na een mooie spellenlijst. Mijn favoriet is mijn nummer 1 Marco Polo, maar Flamme Rouge heeft mij ook zeer positief verrast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *