Top-100 2021: 21-30

Geplaatst door

Na een paar lijstjes vol topzware spellen overheersen vandaag de wat toegankelijker spellen die je ook met gelegenheidsspelers kunt doen. Eentje daarvan is de hoogste nieuwe binnenkomer, die we direct op plaats 30 vinden. Dat is wat hoger dan de hoogste nieuwe binnenkomer van vorig jaar, die toen op 41 stond.

30. De Crew (Thomas Sing, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Vorig jaar kwam het te kort voor de lijst, maar toen was de Nederlandstalige versie dan ook maar net verschenen. Inmiddels heeft dit spel z’n weg wel gevonden naar de Vlaamse en Nederlandse speeltafels en is daar bijzonder goed ontvangen.
Als je een spel meer dan 150 keer speelt in een jaar dan moet hij in de lijst.” (Casper)
Aan dit spel hebben we tijdens de coronaperiode enorm veel plezier beleefd. Veel spannende momenten om de missies tot een goed einde te brengen.” (Raf)

29. Kwakzalvers van Kakelenburg (Wolfgang Warsch, 2018)
Positie vorig jaar: 32
Verschil: +3
Na de snelle stijging in de lijst van vorig jaar bewijzen de Kwakzalvers dit jaar geen eendagsvlieg te zijn. Grabbelen in een zak is toch wat spannender dan het pakken van een kaart van een stapel. De uitbreidingen helpen vast ook.
Van bij de eerste speelsessie was ik fan van dit spel. Geweldig hoe de geluksfactor berekend wordt om toch maar wat langer te spelen dan jouw tegenspelers. Genieten van het moment dat het fout loopt en de ketel ontploft. Vreselijk leuk.” (Piet)
Push your luck en maar hopen dat de ketels van je tegenstanders ontploffen.” (Henk)

28. De zoektocht naar El Dorado (Reiner Knizia, 2017)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: +25
El Dorado is vast een geruststelling voor mensen die vreesden dat Knizia zich na zijn successen van het begin van de eeuw toch vooral was toe gaan leggen op simpele spelletjes en recyclen van oude spelmechanismen. De Nederlandse editie heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de grote klim in de lijst.
De zoektocht naar El Dorado is het spel dat het meest op tafel komt. Een spannende race in relatief korte tijd. Leuk voor zowel beginnende spelers als veelspelers.” (Nicole)
Interessante combinatie van mechanismen die een opvallend leuk spel oplevert. Nergens complex maar toch lastig de juiste keuzes te maken die naar de winst leiden.” (Laurens)

27. Clever (Wolfgang Warsch, 2018)
Positie vorig jaar: 27
Verschil: 0
Dit listige dobbelspelletje is inmiddels wel uitgegroeid tot de gouden standaard onder de afvinkdobbelspellen. Het is dan ook niet verrassend dat het concept is uitgegroeid tot een heuse trilogie. Alle leden daarvan kregen stemmen, maar verreweg de meeste gingen naar het origineel.
Bonussen, bonussen, bonussen en dan vooral bonussen combineren tot een kettingreactie. Heerlijke hersenkraker!” (Tamara)
Op het eerste gezicht een flauwekulletje met die paar gekleurde dobbelstenen en een schrijfblokje. Maar wat is dit een vreselijk verslavend (solo)spelletje gebleken.” (Niels)

26. Istanbul (Rüdiger Dorn, 2014)
Positie vorig jaar: 30
Verschil: +4
Ook Istanbul mogen we inmiddels wel tot de moderne klassiekers rekenen. Al vanaf het eerste jaar dat het in de lijst stond is het een zeer stabiele subtopper.
Een spel waar je je criminele neef kan inzetten… Dat wil toch iedereen spelen.” (William)
Het basisspel is al fantastisch, de combinaties met de uitbreidingen maakt de variatie van dit spel gigantisch. Met twee spelers is het vaak heel spannend.” (Bert)

25. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: -4
Over moderne klassiekers gesproken: Patchwork is toch ook een echte evergreen aan het worden. Het principe van tetrisachtige stukken passend leggen was niet nieuw, maar Patchwork heeft het idee wel nieuw leven ingeblazen en was zo een inspiratiebron voor veel andere geliefde spellen.
Hoe je van zo iets sufs (sorry) zo iets leuks kan maken. Kinderen vinden het ook erg leuk.” (Bastiaan)
Heel basic bordspel waarbij je goed vooruit kan denken om de juiste stukjes te pakken en zo je kleedje te maken. Lief thema, zwaar tactisch/strategisch spel.” (Anton)

24. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 18
Verschil: -6
Het spel waarmee dit auteursduo zijn naam vestigde is nog steeds hun hoogst geklasseerde spel in de lijst. Het zakt wel opnieuw een paar plaatsen, misschien ook wel door de concurrentie van de indrukwekkende reeks spellen in hetzelfde segment dat ze inmiddels hebben afgeleverd.
Topspel dat je naar het puntje van je stoel doet kruipen: heerlijk vooruit plannen, voldoende diepgang en spanning. Uitbreiding wel verreist voor voldoende herspeelbaarheid.” (Jan)
Het werkers plaatsen op draaischijven en alle andere in elkaar grijpende elementen maken dit een unieke en uitdagende optimalisatiepuzzel.” (Steven)

23. Rovers van de Noordzee (Shem Phillips, 2015)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: +11
Het eerste spel in de oud-Middeleeuwse reeks van Shem Phillips is hier niet meer weg te denken. Het staat nu vier jaar in de lijst en ieder jaar een stukje hoger.
In het dorp de nodige voorbereidingen treffen, vervolgens op plundertocht trekken. En tussendoor je medespelers een klein beetje tegenwerken. Het (Viking)leven kan zo eenvoudig zijn.” (Bart)
Schitterende workerplacement, makkelijk uit te leggen, goed thema.” (Lars)

22. Raja’s van de Ganges (Inka en Markus Brand, 2017)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: +6
Gezien de eeuwigdurende populariteit van dobbelspellen en werkverschaffers is het natuurlijk geen verrassing dat er af en toe spellen verschijnen die allebei zijn. Raja’s van de Ganges is een van de populairste in dit subgenre.
Prachtig vormgegeven, tikkie complex maar wel goed.” (Niek)
Dobbelen, zinvolle keuzes en zelden een écht slechte worp. De winconditie van dit spel is bovendien briljant gevonden; vind de balans tussen geld en punten.” (Max)

21. Viticulture (Jamey Stegmaier en Alan Stone, 2013)
Positie vorig jaar: 33
Verschil: +12
Ondanks dat het nu al zes jaar in de lijst staat heb ik deze nog nooit gespeeld. Ik heb niets met het thema en nog geen goede ervaringen met de auteur, maar dat zijn ook weer geen zwaarwegende argumenten. Misschien maar eens proberen op BGA.
Beste workerplacement ever voor veelspelers. Thematisch geweldig! Je wijn laten rijpen in je kelders….. wat een genot is het altijd om deze te spelen onder het genot van een heerlijk glaasje wijn!” (Frank)
Toegankelijke worker placement met een leuk thema (wijn maken) en genoeg tactiek. Essential Edition voegt hier nog wat leuke elementen aan toe.” (Marc)

Toch nog twee pittige spellen in de lijst, maar zoals gezegd speel je de meeste prima weg. Viticulture is het enige spel dat ik nog niet gespeeld heb, de rest deed ik allemaal met veel plezier. Daarvan haalde El Dorado mijn eigen lijstje.

4 reacties

  1. Volledig akkoord met Frank en Marc betreffende Viticulture.Hebben het spel nu enkele maanden in ons bezit en al meerdere keren gespeeld.Als wijnliefhebber kan je je volledig inleven in dit spel.Ook de uitbreiding Tuscany brengt een paar leuke,nieuwe elementen in het spel.Terecht op zijn plaats in deze lijst.

  2. Kan me alleen maar aansluiten bij jouw conclusie Peter Hein. Alleen vind ik de laatste ronden van Istanbul een afknapper. Je ziet dan precies wat iedereen nog kan doen en daarmee is de spanning wel weg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *