Targi

Geplaatst door

2 spelers
45 minuten
Auteur: Andreas Steiger
Uitgever: White Goblin Games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 14 Gemiddelde: 4.1]

Het spel…

de editie van 999 Games (2013)

Eeuwen geleden verscheen bij Jumbo het Nederlandse spel Targui, een soort Risk in de Sahara. Veel andere spellen zijn er niet gemaakt over de Toeareg (enkelvoud: Targi), zoals deze nomadenstam vaak genoemd wordt. Jaren later verscheen het tweepersoonsspel Targi, dat na de versie van 999 Games bij White Goblin Games een nieuwe kans kreeg om onze harten te veroveren.

Targi is een onvervalst werkverschaffingsspel: om beurten plaatsen de spelers drie mannetjes (Toeareg) waarmee ze grondstoffen verzamelen of kaarten kopen die ze met die grondstoffen betalen. De kaarten leveren punten op en soms bonussen, en de speler met de meeste punten wint.

Nu zul je denken: dat hebben we allemaal wel eens gezien, ik geloof het wel. Dat kan ik goed begrijpen, maar is meer (er is altijd meer). In het geval van Targi zijn dat wat ik maar de ‘snijpunten’ noem. Het speelveld van Targi bestaat uit een raster van vijf bij vijf kaarten. De kaarten aan de rand zijn vast, het binnenwerk verandert iedere ronde. De spelers zetten hun Toeareg aan de rand. Op de kaart die op het snijpunt van een rij en kolom waar een Targi van jou staat plaats je een extra pion, en deze actie mag je ook uitvoeren. Zo kun je met drie Toeareg in totaal toch vijf acties uitvoeren, als je alles goed plant. Dat is soms lastiger dan je denkt, want je kunt elkaars plannen flink dwarsbomen. In iedere rij of kolom mag namelijk slechts één Targi staan. Zo kun je kaarten voor elkaar ontoegankelijk maken zonder dat je die kaart zelf hoeft te claimen. Een plan B, C en D zijn dus altijd nodig.

Gekochte kaarten plaats je voor je, nu in een raster van drie bij vier. Het spel eindigt als iemand zijn twaalfde kaart heeft bemachtigd, waarna de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Dankzij Boardgamearena kan ik Targi online spelen. Gelukkig maar, want met mijn vaste partners voor tweepersoonsspellen is dat nooit goed gelukt. Het idee van de ‘snijpunten’ is een bijzonder leuke innovatie in het uitgekauwde genre van de werkverschaffingsspellen. Maar ook afgezien daarvan is Targi een goed spel. Het heeft het juiste tempo en je moet vanaf het begin een goed evenwicht vinden tussen grondstoffen verzamelen en kaarten kopen voor punten. Het is ook geen solitair spel, want je kunt elkaar met het plaatsen van je Toeareg flink hinderen. Dat kan erg vervelend uitpakken als je tegenstander net die ene oase voor jou ontoegankelijk maakt, waar je fijn mee had kunnen scoren.

Ondanks de eenvoudige regels is Targi een pittig denkspel, dat de liefhebber van het betere tweepersoonsspel zeker moet aanspreken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *