Maandoverzicht: september 2018 (Dagmar)

Geplaatst door
Afgelopen maand was een beetje de stilte voor de storm op het gebied van nieuwe spellen. Ik heb wel heel veel spellen gedaan (70 potjes!), maar er zaten maar twee nieuwe spellen tussen en de rest viel in de categorie “oud en vertrouwd”. Het speelplezier is daar natuurlijk niet minder om.

Het eerste nieuwe spel dat ik speelde was Kraftwagen en het tweede nieuwe spel was de kersverse winnaar van de (Kenner)Spiel des Jahres, namelijk Die Quacksalber von Quedlinburg. In dit spel zijn de spelers Kruidenvrouwtjes (kwakzalver klinkt zo negatief) die drankjes bereiden. Hiervoor verzamel je spannende ingrediënten die je in een zakje gooit. Getalenteerde kruidenvrouwtjes hebben natuurlijk geen recepten nodig maar volgen hun intuïtie door gewoon lukraak ingrediënten uit hun voorraadbuidel te trekken en deze in hun kookpot te gooien. Ieder ingrediënt heeft een waarde die bepaald hoeveel stapjes je op je kookpot-spoor loopt. Hoe verder je komt, hoe meer punten je krijgt. Daarnaast levert je score geld op waarmee je weer nieuwe ingrediënten kan kopen waardoor de mix in je ingrediëntenzak steeds gunstiger wordt en je in volgende rondes meer punten scoort. Bij bepaalde ingrediënten krijg je ook nog andere bonussen. Je moet alleen oppassen dat je niet te veel van het witte ingrediënt in je pot gooit, want als de waarde van de witte ingrediënten boven de zeven uitkomt, dan ontploft je pot. Na een vast aantal rondes is het spel afgelopen en wie dan de meeste punten heeft verzameld wint het spel.

Ik vind de Quacksalber een verrassende winnaar voor de Kennerspiel. Voor een Kennerspiel vind ik het spel namelijk nogal licht en weinig interactief. Je bent het grootste deel van de tijd bezig met ingrediëntenfiches uit een zak te trekken en vervolgens een fiche op een scorespoor te verplaatsen. Je hoeft dit niet eens om de beurt te doen, maar in principe kunnen alle spelers die tegelijkertijd doen. Je moet een beetje een risico-afweging gaan maken als je score aan witte ingrediënten toeneemt, maar het grootste deel van de tijd zit je veilig en kan je dus ongehinderd verder trekken. De enige andere keus die je maakt is welke ingrediënten je iedere beurt koopt. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geen slecht spel. Ik denk dat gelegenheidsspelers er best plezier aan zullen beleven juist omdat iedereen tegelijkertijd fiches uit de zak kan trekken en je dus niet op je beurt hoeft te wachten. Maar spellenliefhebbers verwachten meer van een winnaar van deze prijs.

En verder speelde ik dus vooral heel veel oude favorieten. Keer op Keer maakte daarbij een daverende rentree. Vorige maand speelde Niek en ik nog vooral Ganz schön Clever. Ik vond dit spel helemaal geweldig, maar zo rond het dertigste potje van dit spel begon ik er uitgekeken op te raken en pakte ik weer liever Keer op Keer uit de kast. Keer op Keer is sindsdien weer helemaal in de gratie en mijn “go to game” als Niek en ik nog even snel iets willen spelen.

Ik heb er over nagedacht wat ik leuker vind aan Keer op Keer ten opzichte van Ganz schön Clever. En ik denk dat ik op Ganz schön Clever uitgekeken raakte omdat een hoge worp daar gemiddeld beter is dan een lage worp. Als je dus gemiddeld hoger gooit dan je tegenspelers, heb je een grotere kans om te winnen. Eigenlijk alleen in het blauwe spoor zijn alle gegooide waardes even nuttig, in alle andere kleuren heb je een betere kans om goed te scoren als je hoog gooit. Een goede roll & write game moet voor mij niet gaan om hoe hoog je gooit, maar over wat je met de dobbelstenen kan doen. Bij Keer op Keer leveren hoge worpen het voordeel op dat je veel vakjes mag wegstrepen, maar omdat er ook groepjes zijn met lage aantallen vakjes, zijn lage worpen daar net zo nuttig als hoge. Aan het eind van het spel komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat je hoopt op lage worpen omdat je aan het begin van het spel al la je grote vakken hebt gevuld. Er zijn niet veel spellen die ik meer dan dertig keer speel en dus is Ganz schön Clever echt geen slecht spel, ik heb voor nu alleen mijn verzadigingspunt bereikt en speel dus liever iets anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *