Mada

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Sophia Wagner
Uitgever: Helvetiq (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

De meeste spellenliefhebbers zijn wel bekend met de Japanse uitgever Oink. Maar de kenmerkende compacte doosjes met veel speelplezier per kubieke centimeter zijn ook een specialiteit van een uitgever dichterbij huis: het Zwitserse Helvetiq.

In het kaartspelletje Mada zijn de spelers ringstaartmaki’s op het eiland Madagaskar die proberen zoveel mogelijk sappige cactusvijgen te bemachtigen. In je beurt leg je een kaart af op je eigen stapel, of trek je een nieuwe kaart als je er minder dan drie in de hand hebt. De meeste kaarten zijn cactussen, met waarde 1 tot en met 13. Net als in Lost Cities mag je geen lagere kaart spelen dan de kaart die voor je ligt. Kun je geen kaart spelen en heb je ook al drie kaarten in de je hand, dan moet je een gokje wagen door de bovenste kaart van de stapel om te draaien. Kun je die kaart spelen, dan doe je dat en is de volgende speler aan de beurt. Zo niet, dan ben je af.

Behalve de cactuskaarten zijn er ook nog actiekaarten waarmee je een kaart uit je hand aflegt, de bovenste kaart van je stapel onderop legt, of je stapel ruilt met die van een andere speler.

Zodra een speler af is, scoren alle andere spelers de bovenste kaart van hun stapel. De rest wordt weer geschud en een nieuwe ronde begint. Het spel eindigt als iemand vijf kaarten heeft gescoord, waarna de spelers de vijgen op hun gescoorde kaarten tellen. De speler met de meeste vijgen wint.

…en de waardering

Madi is een soepel en luchtig spel met een heel leuk gokelement. Ook bluf en timing spelen een rol: je bent geneigd om je stapel rustig op te bouwen, maar als een andere speler vroeg af is scoor je slechts een lage kaart met weinig vruchten. Je kunt ook snel omhoog gaan en de tegenstanders laten denken dat je wel af zult gaan. Als zij dan ook hun hoge kaarten spelen lok je ze in de val, waardoor jij degene bent die een mooie kaart gaat scoren.

Dat is althans de bedoeling, maar de factor geluk heeft soms een doorslaggevende rol. In een vlot en simpel spel als Mada hoeft dat geen enkel bezwaar te zijn, want daarvoor is het net een te vrolijk en plezierig spelletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *