Gespeeld: mei 2024 (Peter Hein)

Geplaatst door

Geen records, maar met ruim 50 gespeelde potjes was mei lang geen slechte maand. Ruim een kwart van die potjes kwam op naam van een voor mij (en de meesten) nieuw spel: Harmonies. Het zou dus ook raar zijn om een ander spel aan te wijzen dat voor mij het leukste nieuwe spel van de maand was. Maar belangrijker is dat het thuis ook erg in de smaak viel. Anders was het zeker niet zo vaak op tafel gekomen.

Omdat je in mijn recensie al kunt lezen wat ik ervan vind zal ik verder niet ingaan op het spel zelf. Hetzelfde geldt voor Kwakzalvers Duel. Ook erg leuk, maar thuis net een iets minder groot succes. Dan blijven er nog drie nieuwe spellen over.

Cartographers: Heroes speelde ik onder de naam Die Kartographin (nog zonder * in de titel, maar dat kan de Duisters kennende niet lang duren). Dit is eigenlijk hetzelfde spel als Cartographers, met wat andere kaartjes en schrijfblokjes. Nieuwe toevoeging zijn de helden, die de strafpunten van monsters helpen verminderen. De spellen verschillen nog minder van elkaar dan twee willekeurige kaarten van Ticket to Ride, maar geven de fans mogelijk wat meer afwisseling. Ik wilde na het spelen Cartographers toch ook weer eens afstoffen.

Lama Cadabra is het vierde spel in het Lamaversum van Knizia. Deze keer weer met kaarten en, jawel, een goochelshow. Het spelprincipe is hetzelfde, maar de speciale kaartjes en de goochelshow geven het spel net genoeg een andere twist dat het toch weer heel vermakelijk is. Ik weet niet of de wereld op nog een variant zit te wachten, maar voor zo’n klein doosje is altijd plek en het maakt dat je de Lama’s blijft spelen.

Orichalcum kocht ik op de gok, omdat ik het voor een vriendelijke prijs te koop vond. Een grote doos van Bruno Cathala met co-auteur dat goed ontvangen werd, dat durfde ik wel aan. Orichalcum is een race om als eerste vijf punten te scoren. Iedereen heeft een eigen (en uniek) speelbord, waarop je elke ronde een landschapstegel plaatst. Bij het kiezen van de tegel krijg je ook een bijbehorende kaart, waarmee je een speciale actie mag uitvoeren. In essentie komt het neer op het binnenhalen van grondstoffen, gebouwen maken en monsters verslaan, sorry vangen, voor voordeeltjes, met als stip op de horizon: punten pakken! Je hebt er maar vijf nodig, maar voor ieder punt moet je wel even je best doen. Aan de andere kant is die horizon dichterbij dan je denkt. Een eindeloze voorbereiding waarin je rustig je motortje opbouwt is er niet bij, want je moet op tijd toeslaan. Meer een sprint dan een marathon dus, maar wel een hele vermakelijke waarbij genoeg te kiezen valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *