Roll to the Top: Journeys

Geplaatst door

1-6 spelers (vanaf 8 jaar)
20 minuten
Auteur: Peter Joustra en Corné van Moorsel
Uitgever: Allplay (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Roll to the Top is een heel passende naam voor dit spel. Roll to the Top is namelijk een roll & write spelletje waar je een figuur van onder naar boven moet gaan vullen. Wie als eerste het hele figuur heeft afgekruist wint het spel. De toevoeging Journeys geeft aan dat de figuren die je gaat volkruisen je meenemen naar verschillende beroemde toeristische hotspots over de hele wereld.

In de doos van Roll to the Top: Journeys tref je drie enveloppen aan. In elke envelop vind je andere dubbelzijdige bordjes waarop je het spel kan spelen. Je begint bij de piramide van Gizeh, om vervolgens via de Eiffel toren, de Mayor Oak, de Matterhorn en Yosemite Park uit te komen bij Marina Bay Sands.

In het spel gooi je elke ronde met twee tot zes verschillende dobbelstenen. Op vijf er van staan getallen (D4, D6, D8, D12 en D20) en de laatste geeft aan of je in de volgende ronde een extra dobbelsteen mag gooien, er één moet inleveren of je een dobbelsteen moet omwisselen met de groep die die ronde niet gebruikt werden. Via dit mechanisme heb je iedere ronde een andere set van dobbelstenen om uit te kiezen.

Alle spelers zijn vervolgens tegelijkertijd aan de beurt en mogen alle dobbelstenen gebruiken om de vakjes op hun bordjes af te kruisen. Je moet verplicht op de onderste rij beginnen. Je mag de getallen gewoon opschrijven, maar je mag de waardes van verschillende dobbelstenen ook bij elkaar optellen en dat getal gebruiken. Op de onderste rij van het bordje mag je elk willekeurig getal invullen. Maar vanaf de tweede rij moet je op gaan passen. Je moet dan kijken welke getallen direct onder je vakje staan en het getal dat je invult moet hetzelfde of hoger zijn.

Hoe hoger je komt, hoe hoger de getallen dus gaan worden. Wie als eerste alle getallen heeft afgekruist, wint het spel.

…en de waardering

Roll to the Top: Journeys is een prima roll & write spelletje dat lekker wegspeelt. Het spelmateriaal ziet er ook mooi verzorgd uit en ik vind het leuk dat er verschillende bordjes in de doos zitten. De kunst is om goed te timen wanneer je hogere getallen gaat opschrijven. Hoe vroeger je het doet, hoe hoger je bovenin uit komt en hoe lastiger het wordt om getallen te gooien die hoog genoeg zijn. maar als je te lang wacht dan leg je misschien te veel hoge dobbelstenen ongebruikt weg.

Het minpunt van dit spel is alleen dat het een beetje dertien in een dozijn is. Er zijn de laatste jaren zo veel roll & write spellen verschenen waarin van alles afgekruist moet worden, dat Roll to the Top niet meer echt verrassend is. Ik moet daar wel bij aantekenen dat Roll to the Top: Journeys een remake is van Roll to the Top! uit 2018. Het spel was toen het voor het eerst uitkwam wel origineel, maar is inmiddels helaas een beetje ingehaald door de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *