Wat is een D6, D10 of D20?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Dobbelstenen gaan al behoorlijk lang mee. De oudste bekende dobbelsteen is zo’n vijfduizend jaar oud, werd gebruikt voor een soort backgammon en is gevonden in Irak. Maar dit is zeker niet het enige voorbeeld van een dobbelsteen uit de oudheid. Als je in een museum met een archeologische collectie bent, dan liggen daar bijna altijd ook dobbelstenen. De Romeinen waren bijvoorbeeld dol op dobbelen en dobbelden naar verluid zelfs om de kleren van Jezus (na zijn kruisiging).

De meeste mensen die aan een dobbelsteen denken, zien een klein kubusje voor zich waar op de zijkanten met puntjes de cijfers één tot en met zes zijn aangegeven. Maar dit zijn zeker niet de enige dobbelstenen die bestaan. Naast deze zeszijdige vierkante dobbelstenen zijn er ook dobbelstenen in andere vormen met meer of juist minder kanten. Denk aan een piramidevormige dobbelsteen met vier zijdes of een soort balletje met heel veel vlakjes met honderd vakjes.

Dit soort bijzondere dobbelstenen worden veel gebruikt in miniaturenspellen of role playing games. Door verschillende dobbelstenen te gebruiken, varieert de kans dat je een bepaalde waarde gooit (met een zeszijdige dobbelsteen is de kans dat je een vier of hoger gooit bijvoorbeeld een stuk hoger dan bij een vierzijdige dobbelsteen). Afhankelijk van hoe goed of slecht een miniatuur of karakter is, moet je dan met andere dobbelstenen gooien en hopen dat je een bepaalde waarde wel of niet haalt. Goed gesorteerde spellenwinkels hebben tegenwoordig dan ook een heel aanbod aan bijzonder dobbelstenen in heel veel vormen, kleuren en materialen. Sommige dobbelstenen zijn zo mooi en luxe dat het (bijna) zonde is om er mee te gooien.

Omdat het wel een hele mond vol is om spelers te laten gooien met een vierzijdige dobbelsteen, twee zeszijdige dobbelstenen en nog een tienzijdige dobbelstenen, zijn er afkortingen ontstaan. Namelijk altijd een D (van dobbelsteen/dice) en daarna het getal dat aangeeft hoeveel zijden de dobbelstenen heeft. Een D6 is dus de zeszijdige huis-tuin-en-keuken dobbelsteen en een D20 een twintigzijdige.

En wie nu verwacht dat in de oudheid alleen de D6 werd gebruikt, heeft het mis. Uit het oude Egypte zijn bijvoorbeeld al D20’s bekend en in Azië werden D4’s (een soort rechthoekig baksteentje wat nooit op de kopse kanten landt) gebruikt.

Antieke dobbelstenen

2 reacties

  1. Ik heb tegenwoordig een set “DoubleSix Dice”. Twaalfzijdig, maar met 1 t/m 6 elk twee keer. Voor al die spellen die D6-en gebruiken, terwijl ze beter rollen dan gewone D6-en.

    1. Ha Bas,

      Die combinatie ken ik nog niet, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Dank voor het delen. Ik ga eens opletten of ik er ergens eentje zie.

      Groetjes Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *