Mag dat zo maar?

Geplaatst door

Afgelopen week googelde ik eens Spellengek om te kijken wat er boven zou komen drijven. Ik stuitte hierbij op de website waybackmachine. Op deze website kan je kopietjes van oude versies van Spellengek vinden (en daarnaast nog van heel veel andere websites). Het archief gaat terug tot 2001 en van ieder jaar zijn meerdere kopieën opgeslagen. Ik wist niets af van het bestaan van deze website. Ik vind het een beetje raar dat een derde zonder het te vragen en zonder het ons te vertellen kopieën van onze website maakt en die weer op internet zet.

Het lijkt me voor Spellengek geen nadelige gevolgen hebben, maar in het algemeen kan ik me situaties voorstellen waarin het niet leuk is als ergens nog een kopie van een website blijkt te zijn. Denk aan de mensen die spijt kregen over hun uitlatingen in discussiefora op het internet of op hyves op het moment dat collega’s of een toekomstige werkgever deze onder ogen kwam. Krijg dit soort dingen nog maar eens definitief verwijderd. Of om het naar Spellengek te vertalen, stel nou dat we iemand achteraf bezwaar maakt tegen een stukje uit een verslag van Spel aan de Maas (als je de context niet kent kunnen de verslagen van Foute Vrienden Vette Feesten heel verkeerd vallen). Ik kan het dan wel op onze huidige website aanpassen, maar aan al die archief-kopieën kan ik (zo ver ik weet) niet komen.

Los daarvan snap ik niet zo goed waarom iemand wil betalen om kopieën beschikbaar te stellen van oude versies van websites. Spellengek is geen hele grote website, maar toch moeten al die kopieën bij elkaar best wat ruimte in beslag nemen en zo ver ik weet is serverruimte nog steeds niet gratis. Ik zie ook geen reclame staan waaruit deze activiteiten worden gefinancierd.

Ik ben er dus nog niet uit wat ik hier van vind. Vooralsnog verbaas ik me er vooral over. Ik ben benieuwd wat jullie denken. Het is een beetje off (spellen spelen) topic maar toch heb ik drie vragen waarvan ik hoop dat jullie er op willen reageren.
1) Wie wil er betalen om oude kopietjes van Spellengek online te zetten en waarom?
2) Mag dat zo maar? Hoe zit het bijvoorbeeld met het copyright op onze teksten?
3) Is het erg dat het gebeurt?

De kopietjes van Spellengek vind je op: (http://web.archive.org/web/*/http:/www.spellengek.nl)

5 reacties

 1. Ik kende de site ook al. Op het moment dat spellenstapel.nl de deuren sloot, heb ik ergens gelezen dat hun recensies nog steeds te bekijken waren op de waybackmachine.

  Persoonlijk vind ik niet dat dergelijke sites het recht hebben om zonder enige toestemming content van een bepaalde website te kopiëren en bij te houden.

 2. Hallo Ilona,

  Nee, dat wisten we niet. Ik heb net even op bol.com gekeken en kon zelf geen voorbeeld vinden van waar onze teksten gebruikt zijn. Kan je misschien vertellen waar je onze teksten hebt herkend?

  Alvast bedankt Dagmar

 3. Heej,

  Wisten jullie dat soms jullie teksten ook bij Bol.com gebruikt worden ? Daar ben ik al vaker jullie tekst tegen gekomen als uitleg wat het spel is.

 4. Welkom op het wereldwijde web! 😉

  Dit soort sites bestaat al erg lang, en het doel ervan is om informatie op internet niet verloren te laten gaan. Zodra je iets op internet zet, is dat openbaar en niet privé. Dat staat los van wie het copyright heeft. Als je dat niet wilt en je privacy je kostbaar is, dan moet je niets op internet achter laten. Maar als je op Hyves zit, is privacy toch al niet je hoogste ideaal :-).

 5. Ja dat is ff leuk he die nostalgie 😉

  Ik kende het fenomeen al via http://www.voelspriet.nl/archiefzoekmachine.htm die leidt naar dezelfde site.

  Van achteren naar voren:
  3) Nee, ik vind het niet erg
  2) Volgens mij zit dat wel goed, het is niet dat iemand de content voor eigen gebruik aanwend, het blijft “spellengek” content, alleen dan van een tijdje terug.
  1) Geen idee, wie wil er nu betalen voor een pakje kaarten waarmee je met vier volwassenen aan een tafel gaat zitten en dan die kaarten volgens bepaalde regels moet uitspelen 😀

  The sky is the limit, je zal maar een hobby hebben. Als je het proggie eenmaal hebt dan kost het geen onderhoud meer, een schijfruimte kost ook geen d*ol meer.

  Groet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *