Magelaen

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Tom Lehmann
Uitgever: 999 Games (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Dit veilingspel heeft als thema ontdekkingsreizen, of liever gezegd ontdekkingsreizigers. Er kan geboden worden op Christoffel Columbus, Francisco Pizarro, Ferdinando Magelaen, Marco Polo, Vasco da Gama en James Cook. Het spel is genoemd naar mischien wel de minst bekende van de zes: Magelaen. Onder zijn leiding werd echter wel de eerste geslaagde reis om de aarde gemaakt, die hij zelf niet heeft overleefd.

Het spel bestaat uit drie ronden. Als je het hoogste bod op een ontdekkingsreiziger hebt uitgebracht mag je een schip bij die reiziger plaatsen. In de eerste ronde zijn er bij iedere reiziger 3 plaatsen voor schepen. Iedere ontdekkingsreiziger komt in die ronde dus drie keer langs. Dit gaat in de vorm van kaarten die worden omgedraaid. In de tweede ronde kunnen maar twee van de drie boten uit de eerste ronde doorvaren naar de tweede ronde. Er zijn van iedere reiziger maar twee kaarten in de stapel aanwezig. En de derde ronde blijft er maar één boot over. Het totaal aantal boten per reiziger blijft dus drie, verdeeld over de drie vlakken van de drie rondes. Heb je in de eerste ronde dus geen boot op de tocht van Marco Polo mee kunnen krijgen, dan kan je de andere twee ronden niet meebieden. Immers je hebt geen boot die verder kan varen.

Hoe gaat het bieden in zijn werk? Via geldkaarten. Op deze kaarten staan twee waarden: de geldwaarde in de geldzakjes (die tevens de biedwaarde is) en een aantal overwinningspunten aangegeven in een kroon. Heb je een kaart aan het eind van het spel nog in handen, dan tellen deze mee voor de overwinning. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een aantal geldkaarten in handen en aan het begin van iedere ronde worden opnieuw een aantal van deze kaarten uitgedeeld. Daarnaast kan je via je schepen extra kaarten verdienen. Alle reizigers hebben namelijk bepaalde voordelen. Op sommige velden krijg je geldkaarten, bij anderen overwinningspunten, vetorecht of de mogelijkheid om kaarten te ruilen. Bij James Cook krijg je bijvoorbeeld heel veel overwinningspunten, maar moet je wel je geldkaarten open leggen als je een boot bij hem ge- of verplaats hebt. Magalean is sterk om dat je een kaart weg mag leggen die als je niet verder komt dan de eerste ronde 1x in overwinningspunten wordt uitgekeerd maar in ronde drie wordt verdrievoudigd! Zo heeft iedere ontdekkingsreiziger zijn eigen voor- en nadelen. Als de laatste biedkaart geveild is telt iedereen zijn overwinningspunten op het bord en die van de kaarten in de hand.

… en de waardering

Het ontdekkingsreiziger-thema is deze keer wel heel vergezocht. Het maakt de uitleg van dit spel nodeloos ingewikkeld, want eigenlijk is het niet meer dan een veilingspel in drie ronden. De uitvoering is wel mooi en verzorgd. Beide borden kunnen aan twee zijden gebruikt worden, waardoor je ook met gevorderdenregels kunt spelen. Dit hebben we nog niet gedaan, dus daar kan ik geen oordeel over geven. De betekenis van alle symbolen op het bord zijn niet altijd even duidelijk. De eerste keer spelen is echt aftasten, later krijg je iets meer vat op het creëren van een tactiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *