Spel aan de Maas: 23 december 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek en René

Gespeelde spellen:

Pueblo
Java
Samurai
Piramides van de Jaguar

Omdat de dinsdagavond deze laatste week van het jaar 2002 samenviel met Kerstavond, werd de spellenavond verschoven naar de maandagavond. Dagmar en Niek hadden hun woonkamer sfeervol versierd met maar liefst twee kerstbomen, een hoop kaarsjes en een grote schaal kerstkransjes en kerstspekjes. De avond kon beginnen.
In eerste instantie werd geprobeerd om een spel voor zes spelers uit te zoeken. De keuze leek op De kolonisten van Catan in combinatie met Steden en Ridders te vallen, maar Hieke sprak haar veto hierover uit. Omdat de keuze voor zespersoons-spellen toch wat klein is, werd besloten om dan maar in twee groepen van drie te spelen. Hieke wilde graag Java eens proberen. Bas en Dirk Jan waren al bekend met het spel en vonden het leuk om het weer eens te spelen. René had veel goede verhalen over Pueblo gehoord en wilde dat spel ook wel eens proberen. Dagmar en Niek hadden daar ook wel zin in en dus kon met spelen worden begonnen.

Pueblo

Spelers: Dagmar, Niek en René

Niek en Dagmar legden samen de spelregels van Pueblo aan René uit. Omdat degene die begint een klein voordeel heeft, mocht René beginnen. Er werd heel compact gebouwd waardoor al snel de eerste stenen van Dagmar en René werden ingesloten. Niek had wat meer aan de buitenkant gebouwd en was daardoor telkens het bokje als de opzichter stafpunten kwam uitdelen. Hij probeerde dit nog te verdoezelen door een paar keer te doen alsof hij niet meer wist welke kleur pion hij had en zijn punten dus aan een ander wilde doneren. Helaas hadden René en Dagmar dit door en dus sleepte Niek behalve een enorme hoeveelheid stafpunten ook nog de ?Rat van de Week? in de wacht. Deze mascotte bracht Niek geen geluk want zijn stafpunten bleven in rap tempo stijgen. Toen de eerste twee bouwlagen vol waren, moesten de spelers wel de hoogte in. En doordat er zo compact gebouwd was, was er weinig ruimte om te schuilen. Hierdoor kregen alle spelers nog flink wat punten om de oren. Dagmar bleek uiteindelijk net iets handiger haar gekleurde blokken te hebben weggewerkt dan René en hierdoor won ze.

Uitslag: Dagmar 45, René 48, Niek 54
Waardering: Dagmar, René en Niek 4

Java

Spelers: Bas, Dirk Jan en Hieke

Samurai

Spelers: René, Niek en Dagmar

Java werd nog volop ontgonnen en dus besloten René, Niek en Dagmar om nog een ander spel met zijn drieën te gaan spelen. De keus viel op Samurai. Niek dacht dat zijn meestergraad in jiu-jitsu hem wel aan de overwinning zou helpen. Helaas lieten Dagmar en René zich hierdoor niet in het harnas jagen maar gingen vol goede moed de strijd met Niek aan om de macht over Japan. Bij Samurai is het heel lastig om bij te houden hoe je er voor staat. Je wint altijd minder helmen, rijstvelden en boeddha?s dan je zou willen en daardoor heb je constant het gevoel dat je de boot mist. Iedereen begon een beetje in een eigen hoekje de artefacten binnen te halen. Maar daardoor geef je je tegenstanders juist de kans om met een sterke tegel net dat ene artefact waarvan je zeker dacht te weten dat je die wel binnen ging halen voor je neus weg te kapen. Bovendien gebruikte iedereen zijn wisseltegel (twee artefacten op het bord van plaats verwisselen) erg handig waardoor de tegels van de anderen plotseling waardeloos bleken te zijn. Toen alle artefacten waren verdeeld waren, had niemand het gevoel de overwinning wel in de zak te hebben. De schermpjes werden opgetild en René slaakte een zucht van teleurstelling want hij dacht van de boeddha?s wel de meerderheid te hebben, maar Dagmar had er precies even veel. Daarom had hij nul punten. Niek had de meerderheid in de rijstvelden, maar slechts drie andere fiches. Dagmar had de meerderheid van de rijstvelden en daarnaast nog zes andere fiches. Daardoor had zij gewonnen.

Uitslag: Dagmar 6, Niek 3, René 0
Waardering: Dagmar, Niek, René 3½

Piramides van de Jaguar

Spelers: Dagmar en Niek

René ging weer naar huis omdat hij de volgende ochtend vroeg op moest om te werken. Aangezien Java nog steeds niet was afgelopen besloten Dagmar en Niek om De piramides van de jaguar eens uit te gaan proberen. De spelregels werden nog even snel doorgenomen. Beide hadden ze geen idee wat voor een tactiek ze moesten volgen en dus deden beide spelers maar wat. Dit pakte voor Dagmar in de eerste ronde het beste uit want ze wist Niek te dwingen om op laag 4 een jaguarfiche te moeten plaatsen (waardoor zij vier stappen op het junglepad mocht zetten). Vervolgens was haar piramide ook nog als eerste vol waardoor ze nog eens vijf stapjes op het junglepad mocht zetten. In de volgende ronde hadden beide spelers iets beter door hoe ze te werk moesten gaan. Vooral Dagmar moest daardoor nogal wat jaguarfiches incasseren waardoor Niek steeds iets verder mocht lopen op het junglepad. Toen de kaarten op waren, hadden beide spelers nog één lege plek in de piramide en dus moest gekeken worden wie het kleinste verschil tussen de hoogste kaart en laagste kaart op de piramide had liggen. Dit was Niek. Daardoor scoorde hij nog eens vijf punten. Dit was echter net niet genoeg om Dagmar nog in te halen en daardoor had zij gewonnen.

Uitslag: Dagmar 1, Niek 2 (Dagmar stond 4 stapjes verder op het junglepad)
Waardering: Dagmar en Niek 3