Spel aan de Maas: 17 december 2002

Geplaatst door

Spelers: Dirk Jan, Niek, Wendy, Bas, Hieke, René, Willemien

Gespeelde spellen:

North & South
Lost Cities
Fürsten von Florenz
Lord of the Rings: The Two Towers

North & South

Spelers: Dirk Jan en Niek

Met nog maar vier beurten te spelen moet het vanavond toch lukken om dit spel af te ronden. Het noorden (Dirk Jan) heeft goede worpen voor de marsen nodig om zijn numerieke overmacht ook aan het front te kunnen inzetten. Helaas voor hem moet hij het de eerste beurt van vanavond met slechts twee marsen stellen. Hij kiest er voor om de sterke zuidelijke eenheden in Gordonsville aan te vallen met zijn legermacht uit Washington en Richmond. Na de eerste slagronde, zonder slachtoffers, trekken de Zuidelijken zich terug. Omdat Dirk Jan toch bang is dat ze zullen proberen om of Washington of Richmond in te nemen, verdeelt hij wat eenheden over de velden rond deze steden en versterkt hij ze met sterke infanterie eenheden. Ondertussen laat hij zijn elite troepen oprukken vanuit New Orleans om de Zuidelijken uit Memphis te verjagen. Deze graven zich in, maar tegen de noordelijke overmacht zijn ze niet opgewassen. De grote zuidelijke legermacht bij Richmond trekt zich terug richting Charleston, bezet door het noorden, en Wilmington, de laatste zuidelijke stad die de noordelijke overwinning verhindert. De op één na laatste beurt laat Niek zijn troepen Wilmington versterken, waar alle elite infanterie zich weet in te graven. Dirk Jan kan met een ongeveer een kwart van zijn leger proberen om deze stad in te nemen. Doordat de elite infanterie zich heeft ingegraven, is dat een hopeloze zaak, die dan ook mislukt. Met één à twee beurten meer tijd was een georganiseerde aanval met meer succeskans mogelijk geweest. In eerdere beurten heeft Dirk Jan te veel risico genomen en Niek de kans gegeven om eerder verloren steden als Memphis en Wilmington terug te veroveren. Een volgende keer moten we de regels voor gevorderden maar eens gebruiken, waarmee het vormen van linies en aanvoerlijnen belangrijk worden.

Uitslag: Niek wint met de zuidelijken!
Waardering: Dirk Jan en Niek 4

Lost Cities

Spelers: Dirk Jan en Niek

Nadat het hevige gevecht van North & South eindelijk in het voordeel van de zuidelijken was beslist en de andere spelers nog bezig waren, besloten Dirk Jan en Niek het spel Lost Cities te spelen. Dirk Jan kende het spel nog niet, maar Niek wel en, na een korte bestudering van de regels, kon worden gespeeld.
Bij Lost Cities zijn er vijf expedities waarop de spelers kunnen gokken. Ze moeten kaarten in oplopende puntenvolgorde leggen aan de verschillende expedities, waarbij elke expeditie zijn eigen kaarten heeft. Elke speler mag vrij kiezen welke van de expedities hij wil lopen. Elke kaart heeft een bepaalde waarde en als de trekstapel op is, dan worden de punten van elke expeditie per speler geteld. Men telt alle punten van een expeditie op en trekt er vervolgens twintig punten van af. Door middel van een speciale kaart met een handsymbool kan men de totale score van een expeditie verdubbelen, zowel positief als negatief!
Het is dus belangrijk om vooraf een goede inschatting te maken of je een expeditie boven de twintig punten kunt afronden, om voor die expeditie geen minpunten te krijgen. Nadat de trekstapel leeg is worden de punten dus geteld en dit herhaalt zich nog twee keer, zodat het gelukselement er gedeeltelijk wordt uitgehaald.
Dirk Jan begon voortvarend door veel handjeskaarten neer te leggen bij verschillende kleuren in de veronderstelling dat de aftrek tien punten was, in plaats van twintig. Toen hij aan het eind van de eerste ronde kwam, bleek dat hij nog te weinig beurten had om voor een kleur positief te komen, hetgeen veel negatieve punten opleverde. Niek scoorde de eerste ronde erg goed met 46 punten voor een kleur als hoogste score op een totaal van 62. Dirk Jan startte de eerste ronde met slechts 5 punten.
In de tweede en derde ronde scoorde Dirk Jan een stuk beter dan in de eerste ronde (51 resp. 30), maar doordat Niek alleen in de derde ronde weinig punten haalde (63 resp. 2), was Niek niet meer in te halen en won hij het spel.
Beide spelers vonden het spel de moeite waard, want ondanks het aanwezige gelukselement biedt het spel het nodige spelplezier.

Uitslag: Niek 127, Dirk Jan 86
Waardering: Niek en Dirk Jan 3

Fürsten von Florenz

Spelers: Bas, Hieke, René, Wendy en Willemien

Terwijl Dirk Jan en Niek hun oorlog uitvochten, begonnen de andere spelers een strijd om het meeste prestige. Een verslag is niet gemaakt, maar iedereen vond het een erg leuk spel.

Uitslag: Wendy 63, Bas 60, Hieke 48, René 47, Willemien 42
Waardering: René 5, Bas, Wendy en Willemien 4½, Hieke 4

Lord of the Rings: The Two Towers

Spelers: Bas, Hieke, René, Wendy en Willemien

Na Fürsten von Florenz was er nog wel tijd voor een korter spelletje. Wendy had het tweede kaartspel in de Lord of the Rings-reeks mee, en op haar voorstel werd dat gespeeld. Ook hier is verder geen verslag bijgehouden; de reacties waren nu een stuk minder.

Uitslag: Willemien 20, Bas en Wendy 18, René 16, Hieke 12
Waardering: Wendy 3, Bas, Hieke en Willemien 2½, René 2