Spel aan de Maas: 10 december 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke, René en Wendy

Gespeelde spellen:

Hol’s Der Geier
Zaubercocktail
Big City
100 keren

Hol?s der Geier

Spelers: Bas, Dirk Jan en René

Om de tijd nuttig te besteden tijdens het wachten op meer spelers, werd door Dirk Jan Hol?s der Geier uit de kast gehaald. Bas en René kenden het nog niet, dus begon Dirk Jan met een korte uitleg. Het mechanisme was een ieder snel duidelijk, dus werd meteen begonnen met spelen. Al direct werd er een gier gedraaid, die Bas mocht incasseren. Kort daarop, na een paar schamele muizen, was de gier ter waarde van vijf voor Dirk Jan. Omdat René de meest waardevolle muizen in de wacht kon slepen, stond Bas halverwege het spel op nul punten, terwijl Dirk Jan wel één pluspunt had. Veel gelijke biedingen kwamen niet voor, maar René wist gewoon het beste in te schatten wat nodig was om de muizen te vangen en de gieren te missen. Hij won dan ook met ruime voorsprong. Omdat ondertussen Wendy en Hieke waren gearriveerd, zat een revanche voor Bas of Dirk Jan er niet meer in. In de discussie rond de selectie van het volgende spel is de waardering van Bas, zo die er was, verloren gegaan?

Uitslag: René 25, Bas 8, Dirk Jan 7
Waardering: Bas ?, Dirk Jan 3, René 2½

Zaubercocktail

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke, René en Wendy

Wendy had een nieuw kaartspel meegenomen: Zaubercocktail. Na lezing van de regels bleek het de bedoeling om series gelijke kaarten te verzamelen. Hoe groter de serie, hoe meer punten deze waard waren. Het type kaart beïnvloedt de hoogte van de score ook sterk. Aan het begin van een ronde wordt een kaart gedraaid waarop staat hoeveel stappen de winnaars van een ronde op het scorespoor verplaatst worden. De laatste speler in een ronde gaat plaatsen achteruit. Omdat niemand ervaring had wat veel en wat weinig stappen waren en wat een hoge score was, liepen de eerste twee ronden aftastend. Ook het handelen liep niet erg soepel. Het sorteren van de kaarten en het beoordelen van een vraag/aanbod van een medespeler, terwijl anderen de handelsfase beëindigen door hun toversteen op de beker te plaatsen, was soms wat lastig, maar dat is dan ook waar het om draait in dit spel. Het bezit van de jokerkaarten was van flinke invloed op de einduitslag. Ook het einde was rommelig, omdat er pas te laat aan gedacht was om een nieuwe recept/score kaart om te draaien, toen dit alsnog gebeurde, bleek dit de bliksemkaart te zijn, waarmee het spel voorbij was. Besloten werd om de bliksemkaart opnieuw tussen de overgebleven kaarten te mengen en (na opmaak van een eerste ?eind?stand) verder te spelen. Het toeval wilde dat het spel één ronde later toch was afgelopen.

Uitslag: Wendy 10 (+6 = 16), Bas 10 (+4 = 14), Dirk Jan 10 (±0 = 10), Hieke 8 (+2 = 10), René 6 (-3 = 3),
Waardering: René 3, Bas, Dirk Jan en Wendy 2½, Hieke 2

Big City

Spelers: Hieke, Wendy, Bas, Dirk Jan en René

Na het getover, was het tijd voor een wat wereldser spel. Dirk Jan had wel eens zin om Big City met vijf spelers, het maximum aantal, uit te proberen. Iedereen had wel ervaring met het spel, maar dan meestal met twee, drie of hooguit vier spelers.
Na de eerste ronden van wijken leggen en wat woonhuizen en kantoren bouwen, achtte Dirk Jan de tijd rijp voor de bouw van het stadhuis. Hij had zelf een belendend binnenstadsperceel van slechts twee blokken, maar hoopte toch hier een mooi katoor op te kunnen bouwen. Helaas werd direct na de bouw van het stadhuis eerst enthousiast in een park en een industrieterrein geïnvesteerd. Bas koos als plek voor het park precies zijn kantoorlocatie uit. Na deze kaarten geruild te hebben voor kaarten van wijk acht, waar Wendy ook een flinke voorraad van had aangelegd, wist Bas hier de volgende beurt een groot industrieterrein te aan te leggen. Veel aantrekkelijke bouwlocaties bleven toen niet meer over. Hieke bleek de grootgrondbezitter in de resterende omgeving van het stadhuis te zijn, en wist daar aardig mee te scoren. René deed pogingen om met de trambaan wijk zeven winstgevend voor hem te maken, maar door inmenging van anderen gingen zijn plannen in de rook van het tweede industrieterrein op. Bas wist wel goed gebruik te maken van de trambaan in wijk zeven: hij bouwde er zelfs een warenhuis! Daar had niemand op gerekend. Aan het einde van het spel wisten Hieke en Dirk Jan beiden nog een kerk te bouwen.
Na afloop van het spel vond iedereen toch dat Zaubercocktail beter geschikt was voor vijf spelers dan Big City. Met vijf spelers heb je te weinig kansen om je eigen bouwlocaties te ontwikkelen. De rampen komen ook erg hard aan. De spelers vonden het spel met twee of drie spelers toch leuker dan met vijf.

Uitslag: Hieke 78, Bas en Dirk Jan 57, Wendy 50, René 39
Waardering: Bas, Dirk Jan en Hieke 3 1/2, René en Wendy 3

100 keren

Spelers: Bas en Dirk Jan

Voor de meesten was het wel mooi geweest deze avond, maar Bas wilde nog wel een spelletje spelen. Dirk Jan had bij het opruimen van de spellenkast een reclamespel van Primafoon gevonden. Hij had dat wel eens met de kinderen als een veredeld memory gespeeld, maar was benieuwd of het ook tactisch gespeeld kon worden. De regels waren snel doorgekeken. De geluksfacor bleek ook met twee volwassen spelers van grote invloed. Dirk Jan scoorde de eerste beurten alleen door gelukkige dobbelworpen, die hem tien punten per keer opleverden. Bas wist ondertussen, mede door de ?spiek? dobbelsteenworp, waarmee een speler drie willekeurige fiches mag bekijken, veel meer punten te scoren. Hij wist ook de kleur- en afbeeldingsbonussen voor zijn pion en/of positie te benutten om een forse voorsprong op te bouwen. Juist toen Dirk Jan aan een inhaalrace dacht te beginnen, draaide Bas een serie van vijf fiches om. Daarop besloten ze er een punt achter te zetten. Bas was niet geïnteresseerd in het compleet nieuwe exemplaar dat Dirk Jan ook nog in de kast heeft staan?

Uitslag: Bas 295, Dirk Jan 145
Waardering: Bas 2, Dirk Jan 1½