Spel aan de Maas: 3 december 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Inge, Niek en Sten

Gespeelde spellen:

Pueblo
Machiavelli

De vaste verslaggever  van deze spellenavonden, Peter Hein, is op ontdekkingstocht met zijn charmante assistente Helen in de Chileense wildernis. Daarom worden de verslagen tijdens zijn afwezigheid door de andere deelnemers overgenomen. Maar de RAT is vergeten, om briefjes achter te laten om de scores, waardering en samenvattingen op te schrijven. Maar ondanks deze handicap, ging de avond gewoon door. De harde kern kreeg versterking van nieuwkomer Inge.
Dagmar bracht ook nog een nieuwkomer mee. Van Sinterklaas had zij op haar werk een prachtige knuffel-rat gekregen. Aangezien net de vorige week was voorgesteld om een ?Rat van de Week? trofee in te voeren, voor de grootste rattenactie,  kwam dit presentje goed van pas. De rat werd dan ook met een grote glimlach gedoneerd aan de spellenclub. Wie zal hem aan het eind van het jaar mogen houden?

Pueblo

Spelers: Bas, Dagmar, Inge en Niek

Omdat Niek en Dagmar wat later waren hadden ze niets meer te kiezen. Tyros werd al met vier personen gespeeld en dus was er alleen nog maar ruimte bij Bas en Inge. Bas was Inge de spelregels van Pueblo aan het uitleggen. Dagmar en Niek hebben beiden Pueblo al eerder met veel plezier gespeeld en konden dus zo aanschuiven.
In Pueblo proberen de spelers met gekleurde en neutrale stenen een mooi bouwwerk te maken. Het is de bedoeling dat de gekleurde stenen zo veel mogelijk onzichtbaar aan de binnenkant van het gebouw komen te zitten. De zichtbare gekleurde stenen leveren strafpunten op bij de tussentijdse en de eindtelling. Inge moest duidelijk een beetje haar draai vinden bij dit spel. Maar omdat het haar eerste keer was, waren haar medespelers zo vriendelijk om veel tips te geven. Iedereen probeerde zo lang mogelijk zo laag mogelijk te blijven (hoe hoger de gekleurde stenen zichtbaar zijn, hoe meer strafpunten ze opleveren). Alleen Niek begon ijverig op een hoger gelegen verdieping te bouwen omdat hij verwachtte dat de rest wel zou volgen en daarmee zijn gekleurde blokken indekken. Helaas gebeurde dit niet. Dagmar vond dat de mannen ernstig in het voordeel waren omdat betere genen hebben voor dit soort ruimtelijke spelletjes. Bas en Niek vonden dit grote onzin. Helemaal omdat Dagmar haar gekleurde stenen keurig wist weg te werken in het gebouw. Niek lag het hele spel ruimschoots vooraan op het scorespoor (en dus flink achter). De eindstrijd was nog heel spannend. Dagmar had net één puntje meer dan Bas waardoor Bas won. Maar ook Inge had het heel erg goed gedaan, zeker omdat het voor haar het eerste potje Pueblo was. Inge vond het best een leuk spel, maar zou het vaker willen spelen voordat ze er een waardering over uit zou moeten spreken.

Uitslag: Bas 32, Dagmar 33, Inge 37, Niek 58
Waardering: Bas, Dagmar en Niek 4, Inge 3

Machiavelli

Spelers: Bas, Dagmar, Inge, Niek en Sten

Inmiddels was ook Sten binnengekomen. Het leek er nog niet op dat Tyros snel afgelopen zou zijn en daarom werd een spel voor vijf spelers gezocht. De keus viel op Machiavelli. Omdat alle vijf de spelers Machiavelli vaker hadden gespeeld kostte het weinig tijd om de spelregels op te frissen. Er werd afgesproken dat de dief het goud tijdens zijn beurt al krijgt.
In Machiavelli proberen de spelers zo snel mogelijk acht gebouwen te bouwen. Hiervoor heb je goud nodig. Door iedere beurt een ander karakter te kiezen proberen de spelers de beste gebouwenkaarten en zo veel mogelijk goud binnen te halen.
Bas specialiseerde zich in het bouwen van dure gebouwen. Niek probeerde vaak met de dief zijn slag te slaan maar bleek vaak een karakter te beroven dat niemand had gekozen of hij roofde van Inge. Inge raakte hierdoor veel goud kwijt en raakte daardoor al snel achterop. Dagmar haalde veel geld binnen door telkens de Condotière te kiezen (ze had twee gebouwen in deze kleur) en bouwde met dit geld gemiddelde gebouwen. Maar hierdoor had zij wel als eerste acht gebouwen en van alle kleuren een gebouw en door de punten die ze hier mee binnen sleepte wist ze Bas nog net voor te blijven.

Uitslag: Dagmar 32, Bas 30, Niek 20, Sten 17, Inge 17
Waardering: Dagmar, Niek en Inge 4, Sten en Bas 3½

Rat van de Week

Vanaf nu mag dus iedere week iemand de ?Rat van de Week? trofee mee naar huis nemen. Deze trofee gaat naar degene die de gemeenste Rattenactie heeft uitgevoerd. Alles kan aangemerkt worden als Rattenactie: het pikken van het laatste koekje, vals spelen, anderen zwartmaken om  de aandacht af te leiden van je eigen prestaties, te lang over een beurt doen, lullige opmerkingen maken, etc. Alles kan als Rattenactie worden aangemerkt zolang de andere spelers het er maar mee eens zijn. De spelers beslissen met zijn allen, en de meeste stemmen gelden. Aan het eind van het kalenderjaar wordt gekeken wie de Rat de meeste weken in zijn of haar bezit heeft gehad en deze persoon wordt dan de Rat van het Jaar. Deze rat is ook verplicht om voor de nieuwe Rattentrofee te zorgen voor het nieuwe jaar.
Deze week ging de strijd om de rat tussen Peter Hein en Dirk Jan. Peter Hein maakte ondanks zijn afwezigheid aanspraak op de rat omdat hij geen scorebriefjes had achtergelaten voor de thuisblijvers. Dirk Jan maakte zich daarentegen tijdens het spelen van Tyros herhaaldelijk schuldig aan het zwart maken van Wendy om zo te maskeren dat hij op haar in aan het lopen was en daarmee een voorsprong opbouwde op de andere spelers. Uiteindelijk werd besloten dat Dirk Jans actie een hogere Rattenscore krijgt en hij was hierdoor de ?gelukkige?die de rat als eerste naar huis mocht nemen. Bovendien is de verwachting dat Peter Hein de rat nog vaak genoeg in de wacht gaat slepen.