2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Dirk Baumann
Uitgever:
Drie Magiërs Spellen
(2010)
Het spel …
Sinds een tijdje is Drie Magiërs Spellen ook actief op de Nederlandse markt. Voor spellengekke ouders is dat goed nieuws. Ze hebben namelijk aardig wat leuke kinderspellen uitgebracht, waaronder Het Magische Labyrint, dat in 2009 nog de Kinderspiel des Fahres won. Van dit spel is nu ook de Nederlandstalige editie verschenen.
Het Magische Labyrint is een geheugenspel met een leuke gimmick. De spelers moeten namelijk een weg vinden door een doolhof, maar de muren zijn onzichtbaar! Het spelbord rust op negentien muren, die in een daaronder gelegen raster zitten. Je kunt per spel kiezen waar je de muren in het raster zet (draai het bord daarna wel een paar keer rond) en voor wie het moeilijker wil maken zijn er ook extra muren bijgeleverd.
De pionnen waar de speler mee lopen zijn magnetisch. Aan de andere kant van het bord, onder de pion, hangt een ijzeren balletje. Beweegt je pion door de doolhof en stoot de bal tegen een muur, dan laat het balletje los en moet je terug in je hoek.
Al lopende krijgen de spelers dus steeds meer informatie over waar de ‘onzichtbare’ muren zich bevinden. Het is natuurlijk wel een kwestie van onthouden. Je zult de eerste speler niet zijn die meerdere keren tegen dezelfde muur botst!
Doel van het spel is om magische symbolen in de doolhof te vinden. Je trekt een fiche uit de zak, met daarop een symbool. Wie dat symbool het eerste bereikt krijgt het fiche, waarna er een nieuwe wordt getrokken. Wie als eerste vijf fiches heeft verzameld wint het spel.
… en de waardering
Het Magisch Labyrint is een kinderspel volgens het boekje. Eenvoudige regels, schitterende vormgeving en kinderen hebben een goede kans om te winnen. Belangrijker is natuurlijk dat het ook nog eens een bijzonder leuk spel is om te doen. Vooral als je dichtbij het doel bent is het erg spannend of je vrije doorgang hebt of niet. In beide gevallen doe je er goed aan om het te onthouden!
Wat je moet onthouden is alleen een stuk minder eendimensionaal dan in veel andere kinderspellen; je moet als het ware een kaart in je geheugen opbouwen en die gebruiken om te navigeren. Dat maakt het spel wat minder geschikt voor de jongste kinderen, maar heeft tevens het voordeel dat het wat langer leuk blijft. Ik kan me voorstellen dat het zelfs met volwassenen de moeite waard is om te spelen, wat voor maar weinig kinderspellen geldt.
Wat mij betreft dus een geheide tip voor de feestdagen.