Middernacht, Vampierenjacht: Frische Luft für die Gruft

Geplaatst door

UITBREIDING
3-6 spelers
Auteur: Norbert Proena
Uitgever: Zoch (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Frische Luft für die Gruft is de uitbreiding voor Dicke Luft in der Gruft (in het Nederlands verschenen als Middernacht, Vampierenjacht). Deze uitbreiding is zelf nog niet in het Nederlands verschenen.

Middernacht is een erg leuk geheugenspel met lekker griezelig thema. Frische Luft probeert daar nog een schepje bovenop te doen, door vleermuizen en zijne hoogheid Graaf Rucola toe te voegen aan de nachtelijke stoelendans die de vampiertjes uit voeren voor ze veilig in hun kistjes kunnen gaan slapen.

Alle spelers krijgen twee vleermuizen. Je mag in plaats van een gewone beurt (het opendraaien van grafjes in de hoop dat je daar één van je eigen vampiers in kan plaatsen), ook een vleermuis op een graf zetten. Vervolgens mogen met de klok mee de andere spelers zeggen of ze geloven dat dit graf inderdaad leeg is. Zodra iemand twijfelt of iedereen heeft gezegd niet te twijfelen, open je het graf. Afhankelijk van de inhoud van het graf en of er iemand was die dacht die het graf vol was, wordt er van een speler een vampier in het graf geplaatst, wordt de vampier die lekker lag te slapen ruw gewekt en terug in de voorraad van één van de spelers gelegd of wordt er nog een staak uitgedeeld.

Graaf Rucola komt in het spel zodra een speler drie vampiers na elkaar te rusten heeft gelegd. Aan het eind van zijn beurt mag hij dan Graaf Rucola op een graf zetten waarvan hij denkt (of hoopt) dat het leeg is. Aan het begin van zijn volgende beurt mag hij dan kijken of het graf inderdaad leeg was. Als dat zo is, dan mag hij hier een van zijn vampiers inleggen, zonder daarbij rekening te houden met de kleur van de kist. Is het mis, dan is de beurt van de speler onmiddellijk afgelopen (maar zonder staakjes of nieuwe vampiers te krijgen) en gaat graaf Rucola met de klok mee naar de volgende speler.

… en de waardering

Een uitbreiding moet je beoordelen op wat hij toevoegt aan het oorspronkelijke spel. Middernacht is een erg leuk spel, de uitbreiding vind ik helaas minder geslaagd. Hij maakt het spel vooral ingewikkelder door de verschillende mogelijkheden (zes!) van wat er gebeurt als je een vleermuis op een graf zet. Ik heb mijn hersens al hard genoeg nodig om te onthouden welke graven nog leeg zijn. Graaf Rucola vind ik op zich nog wel aardig. Door zijn komst hoef je niet meer te wachten op een passend graf, een leeg graf is genoeg. Voor gezinnen die dit spel grijs gespeeld hebben, is de uitbreiding nog wel aardig, voor de meeste mensen voegt de uitbreiding echter geen extra speelplezier aan het basisspel toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *