Spel aan de Maas: 6 december 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

Big City
Beowulf
Dschamál
Geschenkt
Amazone

Willemien had het aanstaande weekend een spelletjesdag gepland voor haar collega?s, en wilde voor die gelegenheid haar kennis van enkele geschikte spellen opfrissen. Op haar verzoek had Peter Hein wat spellen meegenomen en zelf had ze ook nog wat klaargelegd. Bas en Dirk Jan speelden mee, de anderen kozen voor Beowulf, dat Dagmar en Niek hadden meegebracht.

Big City

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Willemien had zelf Big City gepakt om te spelen. Iedereen had het al eens eerder gespeeld, maar de verschillende acties en gebouwen werden nog even snel doorgenomen voor het begin. Bas merkte op dat in zijn eerdere potjes de speler die het raadhuis plaatste altijd verloor, zodat het niet zinvol lijkt om dit te doen. Peter Hein had andere ervaringen en misschien hierdoor aangemoedigd plaatste Dirk Jan al in zijn eerste beurt het raadhuis. De anderen kozen voor een meer standaard opening door een dubbel woonhuis of kantoor te plaatsen voor snelle punten. Het was echter een goed doordachte zet van Dirk Jan, want na wat voorbereiding en hulp van de anderen die op de juiste plekken de juiste gebouwen plaatsten slaagde hij er zowaar in om een warenhuis te bouwen voor een enorme smak punten. Daarmee liep hij flink in op de rest.
Intussen gingen Willemien en Peter Hein op kop. Willemien scoorde her en der punten, Peter Hein zocht zijn heil in het bouwen van kerken. Bas bleef nog wat achter, maar was al flink kaarten aan het sparen voor latere wijken. Toen die eenmaal gelegd waren gooide Peter Hein roet in het eten met een fabriek (nadat hij al eerder beide parken had geplaatst). Ook Willemien had hier last van, maar dankzij de trambaan die nog wel in deze wijk kwam wist ze toch aardig wat punten te verzamelen.
Bas deed Peter Hein een gunst terug door in een wijk waar hij veel kaarten had de andere fabriek te plaatsen. Hierdoor kon hij niet meer voldoende punten scoren om Willemien te achterhalen.
In de onderlinge rangorde veranderde de laatste beurten niets meer, zodat Willemien de overwinning niet meer kon ontgaan.
De precieze uitslag is niet meer bekend, de waarderingen lagen zo rond de 3½.

Beowulf

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline en Niek

Jacqueline was haar eerste potje Beowulf goed bevallen en wilde het nog wel een keer proberen. Met lovende woorden lokte ze ook Anneke om Beowulf bij te staan. Dagmar en Niek hoefden niet gelokt te worden, die kwamen uit zichzelf wel. 
Jacqueline vergat regelmatig dat je ook een risico kan kiezen als je niet meer mee kan spelen en verloor daardoor veel veilingen. Niek en Anneke namen wel veel risico?s, maar bij hen ging in het in het begin vaak mis. Niek wist al vroeg in het spel een voorsprongetje op te bouwen en raakte deze tijdens het hele spel niet meer kwijt. Dagmar had zelf het gevoel helemaal niet lekker te gaan en was behoorlijk verrast nog als tweede uit de bus te zijn gekomen. De spelers waren wat minder in een heroïsche stemming geweest dan de eerste keer toen dit spel op tafel kwam en daarom werd het ook wat minder gewaardeerd.

Uitslag: Niek 38, Dagmar 22, Anneke 20 en Jacqueline 16
Waardering: Dagmar, Anneke en Jacqueline 3½, Niek 3

Dschamál

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Big City was in drie kwartier gepiept; het volgende spel dat op tafel verscheen was Dschamál. Er werd dezelfde variant gespeeld als de vorige keer, die nog wel eerst werd uitgelegd aan Dirk Jan en Willemien. Die pikten het snel genoeg op en Willemien bleek een bijna griezelig talent te hebben in het vinden van de kameel. Dit leverde haar de titel ?kamelenfluisteraar? op. Maar de beste graaier was toch weer Bas. Net als de vorige keer was hij in veel duels net iets sneller dan de tegenstander. Daardoor scoorde hij bijna iedere keer punten als er weer een speelstuk veiliggesteld werd, ook als een ander dat deed. Peter Hein probeerde nog bij te blijven, maar hij had te weinig speelstukken gevonden om punten te kunnen scoren.
Iedereen vond het wel een grappig spel, dat zeker geschikt werd bevonden voor mensen met weinig speelervaring.

Geschenkt

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline en Niek

Na Beowulf was er nog tijd en zin in een kort spelletje en de keuze viel op Geschenkt omdat het lekker simpel, maar wel leuk is. Anneke had de eerste ronde ontzettend veel geluk en eindigde met een reeks van 6-15. Ze had nog een paar fiches over en kreeg daardoor maar 1 strafpunt. De andere spelers hadden deze ronde veel minder geluk. Dagmar had nog de minste strafpunten, slechts 64. Helaas keerde het geluk van Anneke de tweede ronde, in deze ronde haalde zij de meeste  punten van iedereen (76). Dit was net teveel om nog eerste te worden, dat was namelijk Niek.  

Uitslag Niek (65+4=) 69, Anneke (1+76=) 77, Dagmar (64+18=) 82 en Jacqueline (80+75=) 155 punten
Waardering: Dagmar 3½, Niek en Jacqueline 3, Anneke 2½

Amazone

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Na twee spellen was er nog wel tijd voor een derde. Peter Hein had ook Amazone meegenomen, dat de anderen nog niet kenden en wel wilden proberen. Peter Hein legde ook direct de geavanceerde regels uit, die het spel niet echt complexer maken, maar wel extra scoremogelijkheden geven.
De vorige keer had Peter Hein het met drie spelers gedaan, wat een groot verschil bleek te zijn met vier. Met vier spelers zijn de goedkope locaties veel sneller bezet en moet je uitkijken dat je niet uitgesloten wordt in een dorp waar je wel naar toe moet.
Bas maakte in het zuidwesten van het bord een snelle route met allemaal verschillende symbolen. Hierdoor haalde hij als eerste de bonus binnen, goed voor vijf punten. Willemien ging ook voor verschillende symbolen en was ook snel met het halen van alle vijf planten en dieren. Peter Hein en vooral Dirk Jan zochten het eerst meer in de concentratie, om zo voor het einde alvast wat punten veilig te stellen.
Doordat iedereen regelmatig flink in de buidel moest tasten om een huis te mogen bouwen gebeurde het regelmatig dat minimaal twee spelers niets konden bouwen, en soms zelfs niemand (als gevolg van een roofzuchtige aap, bijvoorbeeld). Desondanks slaagden de meesten er nog wel in om de noodzakelijke dorpen te bereiken. Peter Hein was aan het einde de enige die niet alle dorpen van zijn opdracht had bezocht. Maar ook zonder deze minpunten was hij laatste geweest. Het was weer Willemien die won, met Bas en Dirk Jan op een gedeelde tweede plaats. Iedereen vond het wel een aardig spel, waarbij de zogenaamd hoge geluksfactor nog best mee bleek te vallen.

Uitslag: Willemien 15, Bas en Dirk Jan 12, Peter Hein 8
Waardering: allen 3-3½