1-4 spelers
15-20 minuten
Auteur: Hans van Tol
Uitgever:
The Game Master
(2004)
Het spel …
Het eerste spel van de nieuwe Nederlandse uitgever The Game Master was Block-it! Samen met De Ontembare Stad werd deze op de markt gebracht. De spellen van deze uitgever zijn tot nu toe allen van dezelfde bedenker maar hebben alle drie een heel andere stijl zowel in speltype als in uitvoering. Met Block It! wordt getracht de families met jongere kinderen aan te spreken (speelbaar vanaf 6 jaar).
Iedere speler krijgt drie blokjes in zijn eigen kleur. Op het speelbord worden op alle vlakken willekeurig de vierkante kaartjes neergelegd. Deze kaartjes hebben allemaal de vier kleuren van de spelers. Het is de bedoeling om de kaartjes zo te draaien dat er vier hoekjes met jouw kleur samen een vierkant vormen waar je één van je eigen blokjes op kunt leggen. Wie als eerste al zijn vier blokjes op het bord heeft is de winnaar.
Het spel wordt vooral bepaald door de dobbelsteen. Op de dobbelsteen staat welke actie je mag uitvoeren, een of twee plaatsen draaien in een bepaalde richting of een blokje van een tegenstander van het bord verwijderen. Kaartjes waar een blokje op ligt zijn geblokkeerd om te draaien. Je zult dan moeten hopen op een ‘verwijder een blokje van een ander-worp’. Naast het gelukselement van de dobbelsteen moet je wel goed kijken wat je mogelijkheden zijn op het bord. Kun je iets voor jezelf doen of een plan van een tegenstander dwarsbomen?
… en de waardering
Het spel is zeer snel uitgelegd en na vijf minuten kan je al gaan spelen. Helaas is het spelverloop een beetje saai. Natuurlijk heb je zelf wel invloed door goed te kijken welk kaartje je gaat draaien, maar de geluksfactor is te storend aanwezig. Voor The Game Master geldt niet de eerste de beste, de andere twee zijn een stuk leuker om te spelen, maar hebben ook een andere doelgroep.
Block It kan mij niet echt bekoren. Je gooit met een dobbelsteen en draait vierkantjes. Je moet natuurlijk opletten wat je doet als je mag draaien, maar voor het eindresultaat is het veel belangrijker wat je gooit dan wat je doet. Kleine kinderen vinden dit misschien nog wel leuk, ik speel liever wat anders.